«Φρένο» στον σάλο αντιδράσεων που προκάλεσε εναντίον του επιχείρησε να βάλει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός ,Ρίσι Σούνακ, ο οποίος δήλωσε πως ότι είχε να πει, το είπε χθες στην Βρετανική Βουλή και ότι από εδώ και πέρα θα ασχοληθεί με τα προβλήματα που απασχολούν πραγματικά τους πολίτες.
«Από εδώ προέρχονται οπότε πρέπει να επιστρέψουν εδώ»,
«Τα πάντα πρέπει να επιστρέψουν εκεί από όπου προέρχονται. Η Ελλάδα θα τα φροντίσει καλύτερα», είναι κάποιες από τις αντιδράσεις Βρετανών τουριστών για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Το debate που κυριαρχεί στην καθημερινότητα των Βρετανών, δεν τίθεται καν για όσους επισκέπτονται τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
«Είναι κλεμμένα πρέπει να επιστρέψουν», «Ξεκάθαρα να επιστρέψουν στην Ελλάδα γιατί ιστορικά ανήκουν εδώ», λένε άλλοι.
Η άρνηση του Ρίσι Σούνακ να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι δεδομένο πλέον ότι έφερε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, από εκείνο που επεδίωκε ο Βρετανός Πρωθυπουργός. Με τον γενικό διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης να τον κατακεραυνώνει με ανακοίνωσή του.
«Πολιτισμός δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες και τα έργα Τέχνης. Πολιτισμός είναι και οι σχέσεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων […] Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, δημιουργώντας παγκόσμιο θόρυβο, δεν κατάφερε και αυτή τη φορά να σπάσει την ενότητα των μαρμάρων του Παρθενώνα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Μουσείο της Ακρόπολης.
«Ο κ. Σούνακ προφανώς δεν ήθελε να γίνει αυτή η συζήτηση και αντί να το υποβαθμίσει το ανέδειξε», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.
Βρετανικό μουσείο… σε άλλη γραμμή
Στο εσωτερικό του, ο Ρίσι Σούνακ αισθάνεται τους τριγμούς να εντείνονται, αν και ο ίδιος προσπάθησε ξανά με υποτιμητικό τρόπο να βάλει τελεία.
«Μίλησα εκτενώς χθες στη Βουλή. Τώρα εστιάζω σε όσα έχουν πραγματική σημασία για τους ανθρώπους», δήλωσε ο Σούνακ.
Το Βρετανικό Μουσείο τού επέφερε ένα ακόμα πλήγμα.
Έπειτα από τη δήλωση του εκπροσώπου του στα «Νέα», ότι οι συζητήσεις για τα Γλυπτά συνεχίζονται, τώρα πήρε απόφαση να στείλει την Υδρία του Μειδία, ένα σπάνιο αρχαιοελληνικό αγγείο, που φεύγει για πρώτη φορά έπειτα από 250 χρόνια από το Λονδίνο, προκειμένου να εκτεθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Τα βρετανικά μέσα που τίθενται αναφανδόν υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών, αυξάνονται.
«Για τους Έλληνες τα Γλυπτά είναι τα πετράδια του δικού τους στέμματος και τα θέλουν απεγνωσμένα πίσω. Και μια πολιτισμένη χώρα, όπως η Βρετανία, θα έπρεπε να έχει την αξιοπρέπεια να τα επιστρέψει», υποστηρίζει ο Guardian.
Και οι υπουργοί του Σούνακ βρίσκονται πλέον στην άβολη θέση να αναζητήσουν δικαιολογίες, απέναντι σε καυστικές τοποθετήσεις δημοσιογράφων.
Άποψη που δεν ενστερνίζονται οι πολλοί, με το BBC, μάλιστα, να κατηγορείται ότι κλιμακώνει την κρίση στο συγκεκριμένο θέμα, κάνοντας λόγο πλέον συχνά για Γλυπτά του Παρθενώνα και όχι για Ελγίνεια Μάρμαρα.