Ο Ιωάννης Χουντής, σύμβουλος στη Βουλή των Λόρδων, μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι!» για τις συζητήσεις αναφορικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και την άποψη της κοινής γνώμης.
Ο Ρίσι Σούνακ παραμένει αμετακίνητος για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, παρά τις αντιδράσεις εντός και εκτός Βρετανίας, μετά την απρέπεια απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό ενώ απορρίπτει τα περί «υστερικής» αντίδρασης που του καταλόγισε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «ζήτημα νόμου» την παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Λονδίνο, στον απόηχο της διπλωματικής έντασης μετά την ακύρωση της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μόλις λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.
Ο Ιωάννης Χουντής, σύμβουλος στη Βουλή των Λόρδων, μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι!» για τις συζητήσεις αναφορικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και την άποψη της κοινής γνώμης.
«Στην πραγματικότητα, η αιτία για την ακύρωση της συνάντησης ήταν διότι ο Ρίσι Σούνακ δεν ήθελε να βιώσει αυτό που βίωσε ο Μπόρις Τζόνσον όταν είδε τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον Νοέμβριο του 2021, όπου ο κ. Μητσοτάκης είχε σηκώσει μία φωτογραφία του Μπόρις Τζόνσον με την Μελίνα Μερκούρη στην Οξφόρδη πριν από πολλά χρόνια. τότε του είχε πει ότι “τότε ήσουν υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών τώρα γιατί δεν είσαι;”. Στην Downing Street αναφέρουν ότι δεν θα ήθελαν κάτι τέτοιο να επαναληφθεί και έτσι ακύρωσαν τη συνάντηση», είπε αρχικά.
«Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν στο Λονδίνο ότι ο κ. Μητσοτάκης επεδίωξε την ακύρωση της συνάντησης αυτής με όσα έκανε στο Λονδίνο για να έχει ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα που εκτυλίσσεται από την Τρίτη, και ο Σούνακ έπεσε μέσα σε αυτή την “διπλωματική παγίδα”», συνέχισε ο κ. Χουντής.
Για την περίφημη ατζέντα μεταξύ των δύο ηγετών, ο σύμβουλος της Βουλής των Λόρδων σημείωσε χαρακτηριστικά: «Σε κάθε περίπτωση, αφού είχε ανακοινωθεί η συνάντηση ήταν αδύνατον να είχε δεχθεί ο Ρίσι Σούνακ να είναι αυτό το θέμα στην ατζέντα. Οι σχέσεις των δύο αντρών είναι στην πραγματικότητα πολύ κακές, διότι και τον Δεκέμβριο του 2922 που ο κ. Μητσοτάκης ήταν πάλι στο Λονδίνο, ο κ. Σούνακ είχε αρνηθεί πάλι να τον συναντήσει με την δικαιολογία ότι έχει να φωταγωγήσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Downing Street. Και τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο, σε μία πρωτοφανή διπλωματική κίνηση για έναν πρωθυπουργό που έρχεται σε μία χώρα και συναντά τον βασιλιά της χώρας και όχι τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης».
Η νομική υποσημείωση αν επιστρέψουν ποτέ τα Γλυπτά στο Μουσείο της Ακρόπολης
Για την διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου, την στάση του απέναντι στο ζήτημα και για τον βρετανικό νόμο της προστασίας των αρχαιοτήτων, ο κ. Χουντής υπογράμμισε πως, «ο αρχηγός της αντιπολίτευσης είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι ο νόμος της Βρετανίας για τις αρχαιότητες δεν θα αλλάξει, και δεν προτίθενται να τον αλλάξουν. Στην πραγματικότητα το μόνο που δεν θα έκανε είναι να μην φέρει αντιρρήσεις αν υπάρξει συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο. Η στάση του Βρετανικού Μουσείου έχει αλλάξει διότι σε έναν βαθμό, έχει αλλάξει η θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Η ελληνική κυβέρνηση συζητά με το Βρετανικό Μουσείο εδώ και πολλούς μήνες, την βάση ενός αμοιβαίου συμβιβασμού. Γι΄αυτό και υπάρχουν και υπάρχουν βήματα και από την πλευρά του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου και από την ελληνική πλευρά».
Και προσέθεσε: «Στην πραγματικότητα η λύση που διαμορφώνουν αυτή τη στιγμή είναι αν ποτέ τα Γλυπτά επιστρέψουν στην Ελλάδα και στο Μουσείο της Ακρόπολης, αυτό θα συνοδεύεται από μία νομική υποσημείωση ότι αυτά ανήκουν στην κυριότητα της Μεγάλης Βρετανίας και δίδονται στην Ελλάδα επ’ αόριστον. Αυτό είναι το πιο ρεαλιστικό σενάριο, όμως, καμία από τις δύο πλευρές δεν το αποδέχεται».
Μπορεί να αλλάξει ο νόμος στη Βρετανία;
Ο κ. Χουντής εξήγησε: «Ο νόμος αυτός αφορά σε όλες τις αρχαιότητες της χώρας και όχι μόνο τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Η κοινή γνώμη ασχολείται με τα δικά της προβλήματα, την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, το θέμα των Γλυπτών είναι πολύ χαμηλά στην ατζέντα. Όσοι ασχολούνται με το θέμα των Γλυπτών, το 55% που τους αφορά και γνωρίζουν το θέμα, είναι σαφώς υπέρ στο να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Είναι ένα αίτημα που βρίσκει ανταπόκριση εφόσον η κοινή γνώμη είναι ουδέτερη ή φιλικά προσκείμενη, και δεν βρίσκει αντίθεση. Υπάρχει και ένα 25% «σκληροπυρηνικών» που είναι κατά. Υπάρχει και η έκθεση της Αμάλ Αλαμουντίν ωστόσο, δεν είναι θετικά για την Ελλάδα τα νομικά επιχειρήματά της».