Μια ανεξήγητη έξαρση πνευμονίας μεταξύ παιδιών έχει εμφανιστεί και σε δεύτερη χώρα. Η Ολλανδία έχει επιβεβαιώσει ότι κυνηγά μια ραγδαία εξαπλούμενη ασθένεια.
Την στιγμή που η Κίνα προσπαθεί να ανταπεξέλθει στα εκατοντάδες κρούσματα πνευμονίας σε παιδιά και ενώ τα νοσοκομεία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, η εξάπλωση της ασθένειας και σε άλλες περιοχές του κόσμου είναι γεγονός.
Μετά την αύξηση κρουσμάτων παιδικής πνευμονίας στην Κίνα, τώρα βλέπουμε εξάρσεις και σε μέρη της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία αύξηση των κρουσμάτων της πνευμονίας στα παιδιά εντοπίζεται στην Ολλανδία, τη Δανία την Σουηδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ ότι πήρε από τις αρχές της Κίνας, κατόπιν αιτήματός του, είναι αυξητική η τάση των εξωνοσοκομειακών παιδιατρικών επισκέψεων και των νοσηλειών λόγω πνευμονίας από μυκόπλασμα από τον περασμένο Μάιο και λόγω αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), αδενοϊού και γρίπης από τον Οκτώβριο.
Κρούσματα και στις ΗΠΑ
Οι αξιωματούχοι παρακολουθούν μια έξαρση σε βακτηριακή πνευμονία στις ΗΠΑ που κατάφερε να εξαπλωθεί από την Κίνα στην Ευρώπη. Θα πρέπει να ανησυχούμε ότι άλλη μια πανδημία βρίσκεται στον ορίζοντα;
Μεγάλη είναι η ανησυχία και στις ΗΠΑ όπου τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα κρούσματα του συνδρόμου του λευκού πνεύμονα.
Μόνο η υγειονομική περιφέρεια του κομητείας Γουόρεν στο Οχάιο ανέφερε ότι υπήρξαν 145 αναφερόμενα κρούσματα σε παιδιά ηλικίας μεταξύ τριών και 14 ετών.
Τα κρούσματα εμφανίστηκαν σε αρκετές σχολικές περιφέρειες του Οχάιο, ωστόσο η υγειονομική περιφέρεια δεν είναι προς το παρόν σίγουρη αν υπάρχει κάποιο κοινό μοτίβο μεταξύ των παιδιών που διαγνώστηκαν.
«Φυσικά και όλοι ανησυχούμε μετά την πανδημία. Ακούμε για μια έξαρση στην Κίνα, ακούμε και για εξάρσεις αλλού. Δεν πιστεύουμε όμως ότι είναι κάτι τέτοιο. Φυσικά παρακολουθούμε προσεκτικά. Υπήρξαν τρία χρόνια χαμηλού κινδύνου. Είναι σαν ένα τεμπέλικο κάστρο που οι εχθροί δεν έχουν επιτεθεί εδώ και καιρό και οι φρουροί δεν είναι σε επαγρύπνηση», ανέφερε ένας λοιμωξιολόγος.
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς είναι κατά πόσο μπορούν οι αρχές να εμπιστευτούν τα στοιχεία που δίνει η Κίνα.