Η ΕΥΠ εφιστά προσοχή ασφαλείας σε υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη που έχουν και οι ίδιοι αποδεδειγμένα παρακολουθηθεί.
Επείγον σήμα από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για την «ασφάλειά» τους είχαν κυβερνητικά στελέχη και κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι καθώς, όπως αναφέρεται στο σήμα «οι τηλεφωνικές σας συνομιλίες μέσω των ήδη γνωστών εφαρμογών επικοινωνίας δεν είναι ασφαλείς».
Το συγκεκριμένο σήμα της ΕΥΠ αποτυπώθηκε σε έγγραφο που εστάλη την προηγούμενη εβδομάδα σε υπουργούς της κυβέρνησης.
Η ΕΥΠ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», προειδοποιεί τα κυβερνητικά στελέχη ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες τους -καθώς και η ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω των ήδη γνωστών εφαρμογών κρυπτογραφημένης επικοινωνίας- δεν θα πρέπει να θεωρούνται ασφαλείς και αδιάβλητες, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Τέλος, η ΕΥΠ τούς ζητά να μην χρησιμοποιούν τις εν λόγω εφαρμογές για ευαίσθητα θέματα που άπτονται του κυβερνητικού έργου και να τις αντικαταστήσουν με άλλη λιγότερο δημοφιλή εφαρμογή, που έχει τις ρίζες της στην Ελβετία. Τη συγκεκριμένη εφαρμογή χρησιμοποιούν τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων στην Ελβετία, κατά το δημοσίευμα.
Μανώλης Σφακιανάκης: «Εφαρμογές που μέχρι σήμερα νομίζαμε ασφαλείς, δεν είναι»
Ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Κυβερρνοασφάλειας CSI μίλησε στον Νίκο Ευαγγελάτο για το επίπεδο της ασφάλειας συνομιλιών μας μέσα από δημοφιλείς εφαρμογές.
Ειδικά για τις εφαρμογές What’s up και Viber σχολίασε:
«Μίλησε η ΕΥΠ κι είπε αλήθειες. Μπορεί κάποιος με 60 ευρώ/μήνα να παρακάμψει και να ακούει τα πάντα όλα, αν κάποιος έχει πρόσβαση στο κινητό του άλλου. Υπάρχουν εταιρείες που αν γνωρίζεις κόσμο μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος, να δώσει τα κατάλληλα χρήματα και να συνδεθεί με το τηλέφωνο που τον ενδιαφέρει».
Μανώλης Σφακιανάκης: «Τρωτή και η εφαρμογή που προτείνει η ΕΥΠ»
Στην συνέχεια ο κ. Σφακιανάκης αναφέρθηκε στην προτροπή της ΕΥΠ να χρησιμοποιείται συγκεκριμένη εφαρμογή που επιλέγουν τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων στην Ελβετία.
«Έχει γίνει έρευνα πάνω σε αυτή την εφαρμογή που έδειξε ότι επτά τρωτά σημεία. Ανάμεσα σε αυτά τα τρωτά σημεία είναι μέχρι και η κλωνοποίηση του κινητού. Η εταιρεία της εφαρμογής αυτής στην συνέχεια ανακοίνωσε ότι κάλυψε τα αδύναμα σημεία. Ωστόσο ”αιωρείται” ότι κι αυτή η εφαρμογή έχει θέμα σοβαρό».