Η αποκαλυπτική καταγγελία των συνδικαλιστών της Θεσσαλονίκης, ο ρόλος της διμοιρίας από την… Ηγουμενίτσα και τα διαδοχικά λάθη των ένστολων
«Δυστυχώς την Κυριακή υπήρχε πρόβλημα συνεργασίας των διμοιριών των ΜΑΤ, λόγω υψηλόβαθμου αξιωματικού στη Διεύθυνση Μαγνησίας. Δεν είναι κακό να μην ξέρεις πώς επιχειρούν οι διμοιρίες ΥΑΤ. Κακό είναι να μην ξέρεις αλλά να ειρωνεύεσαι και να παρεμβαίνεις».
Σε αυτή την επίσημη αναφορά- καταγγελία για προβληματικό σχεδιασμό και δράση των διμοιριών των ΜΑΤ στα σοβαρά επεισόδια την Κυριακή στον Βόλο – η οποία ουσιαστικά διαψεύδει την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τη «χρήση ενδεδειγμένων μεθόδων» και απόλυτα ορθές ενέργειες – προχώρησε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.
Πλέον διαπιστώνεται σειρά λαθών της ΕΛ.ΑΣ. ως προς τη διαχείριση των μέτρων ασφαλείας, τη διάταξη των διμοιριών αλλά και τις σπασμωδικές, επικίνδυνες ενέργειες που ακολούθησαν στον ποδοσφαιρικό αγώνα Βόλου – Ολυμπιακού. Κι αυτό λόγω κακού σχεδιασμού άλλα και προβληματικών εντολών. Με αποτέλεσμα εκτός των άλλων να επικρατήσουν συνθήκες ασφυξίας μέσα και έξω από το γήπεδο από την αλόγιστη χρήση δακρυγόνων. Στα μέτρα ασφαλείας στο Πανθεσσαλικό Στάδιο συμμετείχαν πέντε διμοιρίες από τη Θεσσαλονίκη και επτά από διάφορες άλλες πόλεις της βορείου Ελλάδος αλλά και της Μαγνησίας. Τα προβλήματα, τα λάθη κι οι αυθαιρεσίες που παρατηρήθηκαν είναι σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των «ΝΕΩΝ» τα εξής:
Πρώτον: Η μη λήψη προληπτικών μέτρων και δημιουργίας ειδικού σχεδίου για την αποφυγή εισβολής οπαδών ή άλλης μορφής επεισοδίων. Παρότι είναι γνωστό ότι το εν λόγω στάδιο έχει σε πολλά σημεία χαμηλή «ευάλωτη» περίφραξη δεν υπήρξε καμιά διορθωτική κίνηση. Επιπλέον, υπεύθυνοι της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης φαίνεται να είχαν έλθει σε επαφή με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Μαγνησίας για να εντοπιστούν τα ευάλωτα σημεία και να υπάρχει ορθή κατανομή των διμοιριών, φέρεται να υπήρξε απάντηση ότι «δεν υπάρχει κανείς λόγος ανησυχίας» κι ότι όλα θα είναι… τακτοποιημένα! Αυτές οι καθησυχαστικές, με δόσεις ειρωνείας, αναφορές από τοπικούς αξιωματικούς φέρεται να ήταν η αφορμή για την προαναφερθείσα αποκαλυπτική καταγγελία των συνδικαλιστών της συμπρωτεύουσας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ίδιοι αξιωματικοί έχουν κάνει παρόμοια λάθη και σ’ άλλες επιχειρησιακές δράσεις. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες υπήρξε και προστριβή γιατί τοπικός αξιωματικός ζήτησε, προ των επεισοδίων, από αστυνομικούς των ΜΑΤ «να φορέσουν τα κράνη τους»!
Από την… Ηγουμενίτσα
Δεύτερον: Στο ταρτάν γύρω από τον αγωνιστικό χώρο είχαν τοποθετηθεί μόνο δύο από τις 12 διμοιρίες και αυτές σχετικά αποδυναμωμένες. Η μία εξ αυτών ήταν από τη Θεσσαλονίκη κι η άλλη από την… Ηγουμενίτσα που προφανώς είχε μικρή εμπειρία στην αντιμετώπιση επεισοδίων ή απρόβλεπτων καταστάσεων. Όταν λοιπόν υπήρξε εισβολή οπαδών από ένα σημείο των κερκίδων με προβληματική περίφραξη, οι δύο αυτές απομονωμένες διμοιρίες που ήσαν εντός γηπέδου είχαν αδυναμία να περικυκλώσουν τους 10-15 εισερχόμενους στο γήπεδο. Κι έτσι οι αστυνομικοί άρχισαν τις ρίψεις χειροβομβίδων κρότου λάμψης (σ.σ. σύμφωνα με μαρτυρίες έγινε ρίψη και δακρυγόνων κάτι που αρνούνται επισήμως οι ένστολοι) εξ αποστάσεων που επιδείνωσαν την κατάσταση χωρίς να απωθούν επαρκώς τους εισερχόμενους .
Τρίτον: Μόλις υπήρξε η πρώτη αναστάτωση και άρχισαν να μετακινούνται οι οπαδοί από την εξέδρα (σ.σ. από την οποία παρατηρήθηκε η εισβολή στον αγωνιστικό χώρο) δύο διμοιρίες των ΜΑΤ που ήταν έξω από τις θύρες του γηπέδου μπήκαν στις εξέδρες όπου κάθονταν φίλαθλοι χωρίς καμιά εμπλοκή στα επεισόδια. Κι όπως φαίνεται σε βίντεο οι αστυνομικοί των ΜΑΤ άρχισαν τη ρίψη χημικών ή να πετάνε κι οι ίδιοι… ανταποδοτικά αντικείμενα στους διαμαρτυρόμενους οπαδούς. Με περαιτέρω κίνδυνο για εκατοντάδες φιλάθλους που δεν είχαν καμιά συμμετοχή στα επεισόδια που ήσαν εγκλωβισμένοι στο γήπεδο. Όπως ανέφεραν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στα «ΝΕΑ» η συγκεκριμένη συμπεριφορά των ένστολων θα διερευνηθεί.
Κόκκινο πανί
Τέταρτον: Ενώ πολλές φορές έχει ζητηθεί από συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. κι άλλους ένστολους να μην υπάρχουν διμοιρίες των ΜΑΤ ακριβώς έξω από τις θύρες των γηπέδων, γιατί εντοπίζονται αμέσως και «στοχεύονται» από φανατικούς οπαδούς – αποτελώντας σύνηθες έναυσμα εκτεταμένων επεισοδίων – κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και δεν αποφεύχθηκε και στον Βόλο. Κι έτσι άρχισε μαζική ρίψη δακρυγόνων από 5-6 τουλάχιστον διμοιρίες των ΜΑΤ έξω από το Πανθεσσαλικό που δημιούργησαν αποπνικτική ατμόσφαιρα κι εντός γηπέδου. Με εκατοντάδες αμέτοχους ανυποψίαστους φιλάθλους όπως κι αθλητές και παράγοντες των δύο ομάδων να υποφέρουν. Όμως υπάρχει σύγχυση σχετικά και με αυτόν που έδωσε εντολή να ριχθούν δακρυγόνα. Με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να αποδίδουν αυτό σε πρωτοβουλία διμοιριτών (σ.σ. διοικητών των διμοιριών). Κι αυτό «παρότι τους είχε επισημανθεί να μην κάνουν άσκοπη χρήση χημικών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ίδιοι αξιωματικοί. Με άλλες πηγές να αποδίδουν τη χρήση δακρυγόνων σε «άνωθεν εντολές».
Πέμπτον: Τα αναφερόμενα επιχειρησιακά λάθη με τη διαχείριση της κατάστασης στο Πανθεσσαλικό Στάδιο αποτελούν συνέχεια παρομοίων εσφαλμένων επιλογών της ΕΛ.ΑΣ. σε διαδηλώσεις στη Αθήνα και σε άλλες πόλεις ή και σε άλλα επεισόδια σε αθλητικούς χώρους. Κάτι που έχει επισημανθεί και σε ανακοινώσεις συνδικαλιστών. Τα λάθη αυτά αποδίδονται κυρίως στην αναίτια απομάκρυνση, στις τελευταίες κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ., αξιωματικών με σχετική σημαντική εμπειρία.