Η φρασεολογία των υπαλλήλων ανεπίτρεπτη και οι πρακτικές των υπευθύνων απαράδεκτες.
Δύο εισπρακτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα 670.000 ευρώ συνολικά, μετά τις διαπιστώσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα για τη μεθοδολογία τους.
Υπάλληλοι των δύο εισπρακτικών, όχι μόνο τηλεφωνούσαν διαρκώς ακόμη και σε οφειλέτες που είχαν κάνει ρύθμιση των χρεών τους, άλλα έφταναν στο σημείο να τους προσβάλλουν και να τους εκφοβίζουν, για να υπακούσουν στις εντολές τους.
Οι έλεγχοι ξεκίνησαν μετά από σειρά καταγγελιών, που κινητοποίησαν τις Αρχές. Θύματα είχαν περιγράψει στο Live News την θλιβερή τους καθημερινότητα, όπως μας έλεγαν, με τα απειλητικά τηλεφωνήματα, να διαδέχονται το ένα το άλλο.
H εταιρεία Cepal Hellas καλείται να πληρώσει 235.000 ευρώ, για επαναλαμβανόμενες οχλήσεις οφειλέτη όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και για το γεγονός πως συνεργαζόταν με άλλη εταιρεία που ουσιαστικά αναλάμβανε την τρομοκράτηση όλων εκείνων που είχαν χρέη.
Στο στόχαστρο της Cepal Hellas είχε μπει και οφειλέτης που όχι μόνο είχε ρυθμίσει το χρέος του, αλλά όπως διαπιστώθηκε τηρούσε απαρέγκλιτα όλους τους όρους.
Η δεύτερη εισπρακτική που καλείται να πληρώσει είναι η Dovalue Greece. Έχει κληθεί να καταβάλει 435.000 ευρώ για επαναλαμβανόμενες οχλήσεις οφειλετών, αθέμιτη πρακτική και χρήση προσβλητικών εκφράσεων. Με υπαλλήλους της, να φτάνουν στο σημείο να βρίζουν και να απειλούν.
Κάθε ένα από τα θύματα και μια ξεχωριστή ιστορία. Άνθρωποι που όπως μας λένε πήραν την απόφαση και το ρίσκο να δανειστούν και βρέθηκαν παγιδευμένοι στα δίχτυα εισπρακτικών εταιρειών.
Ο φόβος για ορισμένους φώλιασε μέσα τους. Αισθάνονταν διαρκώς εγκλωβισμένοι σε ένα αδιέξοδο, με τις φωνές και τις απειλές που άκουγαν στο τηλέφωνο να επιβαρύνουν δραματικά και καθημερινά την ψυχολογία τους.
Το υπουργείο Ανάπτυξης υπενθυμίζει πως οι καταγγελίες στην ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί είναι δωρεάν και δεσμεύεται για συνέχιση των ελέγχων.
«Η παραβίαση της νομοθεσίας και οι απαράδεκτες συμπεριφορές από τις εισπρακτικές εταιρείες δεν γίνονται αποδεκτές. Οι εταιρείες πρέπει να σέβονται τους πολίτες και να τηρούν τη νομοθεσία που ρυθμίζει τη λειτουργία τους», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.
Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε χθες προβλέπει σημαντικές αλλαγές για πάνω από 2 εκατομμύρια δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ρυθμίσεις για την προστασία ευάλωτων δανειοληπτών.