Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το ταξίδι «αστραπή» του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα μετα από 6 χρόνια ενώ είναι η δεύτερη επίσκεψή του με την ιδιότητα του προέδρου της Τουρκίας.
Με βάση τους τρεις άξονες που έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στις δυο πλευρές, τον πολιτικό διάλογο, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την θετική ατζέντα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Στόχος της Αθήνας να διατηρηθούν ήρεμα τα νερά στο Αιγαίο και να εμπεδωθεί το καλό κλίμα των τελευταίων μηνών με την Άγκυρα.
«Αστακός» η Αθήνα
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο Τούρκος πρόεδρος θα παραμείνει στην χώρα για περίπου 6 ώρες.
Ο Ταγίπ Ερντογάν θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 11 το πρωί της Πέμπτης. Στο τουρκικό προεδρικό αεροσκάφος θα επιβαίνουν οι υπουργοί που συμμετέχουν στο συμβούλιο αλλά και δημοσιογράφοι.
Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυξημένα στο αεροδρόμιο, αλλά και κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθήσει η αυτοκινητοπομπή του Τούρκου προέδρου ενώ θα υπάρξουν ανάλογες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική Οδό, στην Περιφερειακή Υμηττού αλλά και στο κέντρο της Αθήνας.
Συνολικά θα εφαρμοστούν τα εξής μέτρα ασφαλείας: 3.500 αστυνομικοί, ελικόπτερο και drone της ΕΛΑΣ, αυξημένα μέτρα αεροδρόμιο Ε. Βενιζέλος, αστυνομικοί κατά μήκος της διαδρομής
κι ελεύθεροι σκοπευτές.
Προσήλωση στην «θετική ατζέντα»
Ο Τούρκος πρόεδρος στις 11.30 θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενώ αμέσως μετα θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στην συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν θα συμμετέχουν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν καθώς και οι διπλωματικοί σύμβουλοι Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Οι δύο πλευρές προσέρχονται σε καλό κλίμα και με στόχο την προώθηση της θετικής ατζέντας και τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, με την Αθήνα να διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία έκπτωση στις «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής πλευράς.
«Διαγώνιες πάντα θα υπάρχουν και σημαντικό είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν κλίσεις και ο διάλογος να μας οδηγεί με σταθερά βήματα μπροστά», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Παράλληλα με το τετ α τετ Μητσοτάκη Ερντογάν θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις ανάμεσα σε 8 υπουργούς από τις δυο χώρες .Οι ΗΠΑ στηρίζουν κάθε κίνηση που αποκλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, τονίζει το State Department.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις διμερείς συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα, ώστε η Ελλάδα και η Τουρκία να συνεργαστούν για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή».
Kατά την συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας αναμένεται να επικυρωθούν συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας, της αγροτικής ανάπτυξης.