Τρία αεροσκάφη, τρία δικά του αυτοκίνητα και πολυπληθής συνοδεία, 77 Τούρκοι για συναντήσεις με 10 Έλληνες υπουργούς για μία επίσκεψη λίγων ωρών από τις 11.00 το πρωί ως τις 16.00 το απόγευμα.
Ο Ερντογάν παίζει το παιχνίδι της εικόνας και ήδη με συνέντευξή του στέλνει το μήνυμά του.
«Φίλε Κυριάκο, δε σας απειλούμε αν δε μας απειλήσετε – Στη διεθνή δικαιοσύνη για όλα τα προβλήματα».
Πάλι θέλει να απλώσει την ατζέντα, την ώρα που η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει πως στη Χάγη πάει μονό για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. O ίδιος, θα δώσει και μια νέα διάσταση στη δήλωσή του πως θα έρθουν… νύχτα:
«Είπαμε ότι θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά στα τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας και κάναμε αυτό που έπρεπε. Καταστρέψαμε και θα καταστρέψουμε τις εστίες της τρομοκρατίας».
Η επίσκεψη στην Αθήνα
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει τον τρόπο να συνοδεύει πάντα τις επισκέψεις του με «σκωτσέζικα» ντους και με παρασκήνια που όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και αλλού συζητούνται.
« Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας δοκιμάζει το φαγητό του πριν φάει — όχι όμως από άνθρωπο γευσιγνώστη, αλλά στο εργαστήριο».
Στην επίσκεψή του προβλέπεται γεύμα στις 13.30 και το βέβαιο είναι πως οι διατροφικές του συνήθειες θα γίνουν σεβαστές.
«Ο κ. Ερντογάν είναι πιο κοντά στους συνομηλίκους του όσον αφορά την πολιτική, υιοθετώντας μια πατερναλιστική προσέγγιση. Έχει συστήσει, για παράδειγμα, ότι οι Τούρκοι πρέπει να τρώνε ψωμί ολικής αλέσεως».
Στην Τουρκία, τα ΜΜΕ θα βάλουν τίτλους που, ούτε λίγο ούτε πολύ, παρουσιάζουν αμυνόμενη απέναντι στην Ελλάδα την Τουρκία.
«Ο πρόεδρος Ερντογάν μίλησε στα ελληνικά ΜΜΕ. Μήνυμα ‘νέας σελίδας’: ‘Να μας φοβούνται μόνο όσοι μας απειλούν’».
Στην Ελλάδα, αν και οι συγκεντρώνεις έχουν απαγορευτεί, πάντα παραμένει η εγρήγορση για κινητοποιήσεις από Ισραηλινούς στους οποίους επιτίθεται ο Ερντογάν ή από Παλαιστίνιους που στο πρόσωπό του βλέπουν έναν σύμμαχο. Όσο για τον ίδιο, θεωρείται πολύ πιθανό να ζυγίσει τα λόγια του καθώς η Ελλάδα είναι ο απαραίτητος του δίαυλος αν δε θέλει να αποκοπεί οριστικά από τη Δύση.
Μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αναμένεται να ανακοινώσουν την παροχή βίζας επτά ημερών για 10 νησιά σε Τούρκους πολίτες, κίνηση που θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΕ.
Τα στιγμιότυπα που έγραψαν ιστορία
2004, η Εμινέ Ερντογάν με τη Νατάσα Παζαΐτη κάνουν βόλτα στην Αθήνα και ο Ταγίπ Ερντογάν υπόσχεται ότι η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη θα επαναλειτουργήσει.
Η Θεολογική Σχολή δεν άνοιξε ποτέ και ο Ερντογάν την χρησιμοποιεί ως μοχλό από το 2008, με τα δημοσιεύματα να το επισημαίνουν:
«Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε ό,τι είχε πει και το 2004: πως η κυβέρνησή του μελετά το θέμα και θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της», έγραφαν «Τα ΝΕΑ».
Με τον Γιώργο Παπανδρέου, το 2010, χαμόγελα αλλά και μείωση των αμυντικών δαπανών ήταν στο τραπέζι, αλλά το καλό κλίμα δε φάνηκε στην πράξη, στις παραβιάσεις και στα εξοπλιστικά της Τουρκίας.
Όσο για το 2017, βρέθηκε να αποφεύγει να κοιτάξει τους Εύζωνες.
Την πρώτη φορά που ο Ταγίπ Ερντογάν έφτασε ως πρωθυπουργός στην Αθήνα, είχε φροντίσει να κρατήσει χαμηλούς τόνους ακόμα και για τα Ίμια και θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια.
Ερώτημα παραμένει και αν ο «σουλτάνος» θα συνεχίσει την παράδοση που έχει δημιουργήσει να αφήνει και από ένα τουρκικό αυτοκίνητο πεσκέσι όπου πηγαίνει.