Τι έχει στην ατζέντα του ο πρωθυπουργός και ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της χώρας μας.
Η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη λεγόμενη θετική ατζέντα και στην εμπέδωση θετικού κλίματος η οποία αποτελεί σημαντικό βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Οι κόκκινες γραμμές είναι γνωστές.
Η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, ενώ σχετικά με όσα αναφέρει σε σημερινή του συνέντευξη ο Ταγίπ Ερντογάν, από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι είναι γνωστές οι θέσεις των δύο χωρών και οι διαφωνίες τους και πως εμείς είμαστε συνεπείς σε όσα υποστηρίζουμε και δεν έχουμε αλλάξει θέση.
Το ζήτημα – τονίζουν από την κυβέρνηση – ειναι οι διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις και αύριο αναμένεται να υπογραφουν μία σειρά από συμφωνίες και κοινές δηλώσεις σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, η υγεία, ο τουρισμός, η παιδεία και άλλοι.
Τι αναφέρουν τα τουρκικά μέσα
Τα τουρκικά μέσα δίνουν έμφαση στις συμφωνίες που θα υπογραφούν για φιλία και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και η υπογραφή συμφωνίας για παροχή Visa σε Τούρκους πολίτες για διαμονή σε 10 νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
«Ποτέ δεν είδαμε τη γειτονική Ελλάδα ως εχθρό ή αντίπαλο»
Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» και τον Αλέξη Παπαχελά ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε σαφή αναφορά στη Χάγη και στη διεθνή δικαιοσύνη για όλα τα προβλήματα.
«H Ελλάδα είναι γειτονική μας χώρα και θα παραμένουμε πάντα γείτονες. Μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία, την ίδια θάλασσα. Αναπνέουμε τον ίδιο αέρα. Είμαστε αλληλένδετοι από το παρελθόν μας. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να επιλύσουμε μεταξύ μας», δήλωσε.
«Μίλησα για μια «νέα σελίδα» στις σχέσεις μας και την αρχή του «win-win». Εάν οι διαφορές αντιμετωπιστούν ήπια, μέσω του διαλόγου και βρεθεί κοινό έδαφος, είναι προς όφελος όλων. Ποτέ δεν είδαμε τη γειτονική Ελλάδα ως εχθρό ή αντίπαλο».
«Νομίζω ότι αυτό που άλλαξε πρόσφατα είναι ότι η ελληνική πλευρά έχει αναθεωρήσει την οπτική της απέναντί μας και άρχισε να κατανοεί ότι είμαστε ένα έθνος που δεν θα αρνηθεί ποτέ τη χείρα φιλίας που θα του απλωθεί».
«Ρωτήσατε τι θα έλεγα στον κύριο Μητσοτάκη. Θα του πω το εξής: Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε. Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας. Ας αυξήσουμε τη διμερή συνεργασία σε κάθε τομέα».