Έκτακτα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ενώ τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ιδιαίτερα αυξημένα και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Σε απόρθητο «φρούριο» θα μετατραπεί η Αθήνα για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι προγραμματισμένο να αφιχθεί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης.
Στις 11.30 ώρα θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ στις 12.30 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στην αποστολή είναι περίπου 300 άτομα και 3 αεροσκάφη και 6 αυτοκίνητα που θα χρησιμοποιήσει ο Ερντογάν για λόγους ασφαλείας.
Καθ’όλη την διάρκεια της μετακίνησής του στην Αθήνα θα είναι δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας ενώ θα διακόπτεται η κυκλοφορία σε δρόμους της Αθήνας από τα σγημεία τα οποία θα περάσει.
Σημειώνεται πως θα υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές σε μεγάλα κτίρια της Αθήνας, όπου αναμένεται να περάσει ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ από αέρος, εικόνα θα δίνουν ελικόπτερα και drones. Σε επιφυλακή θα είναι η Αντιτρομοκρατική, ενώ αυξημένη θα είναι η φύλαξη τουρκικών «στόχων», όπως η τουρκική πρεσβεία.
Τι προσδοκούν οι δύο πλευρές
Η Αθήνα προσέρχεται στη συζήτηση με θετική διάθεση και προκείμενου να επιβεβαιωθεί το θετικό κλίμα και σε ανώτατο επίπεδο.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από την επίσκεψη στην Αθήνα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «υπάρχουν πολλά αλληλένδετα θέματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση».
Ταυτόχρονα δήλωνε ότι η τουρκική βούληση για επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων «είναι ισχυρή» και ζητεί «παρόμοια προσέγγιση» και χωρίς «εξωτερικές παρεμβάσεις και από την ελληνική πλευρά».
Παράλληλα όπως υπογράμμιζε προσβλέπει σε «μια νέα σελίδα» στη βάση της «αρχής ‘win-win’», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου, στη βάση αμοιβαίας καλής θέλησης».
Η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, ενώ τονίζουν ότι είναι γνωστές οι θέσεις των δύο χωρών και οι διαφωνίες τους και πως η Ελλάδα είναι συνεπής σε όσα υποστηρίζει και δεν έχει αλλάξει θέση.