Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν μετά από μια μακρά περίοδο έντασης, σφράγισαν την επανέναρξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας με τη Διακήρυξη των Αθηνών.
«Ελλάδα και Τουρκία, Τουρκία και Ελλάδα, οφείλουν να ζουν ειρηνικά, να διατυπώνουν τις διαφορές τους, που είναι γνωστές, να τις συζητούν με ειλικρίνεια και να αναζητούν συνέχεια λύσεις. Κι αν αυτές δεν γεφυρώνονται, πάντως να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Επιδιώκουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω την παρούσα θετική συγκυρία στις σχέσεις μας. Η σύγκληση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας έπειτα από πέντε χρόνια είναι η απόδειξη αυτής της βούλησης», είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.
Οι συμφωνίες που υπέγραψαν
Μητσοτάκης και Ερντογάν υπέγραψαν τη διακήρυξη των Αθηνών στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία συνοδεύτηκε από τις διευρυμένες συνομιλίες της τουρκικής αποστολής με τους Έλληνες αξιωματούχους στο υπουργείο Εξωτερικών.
Νίκος Δένδιας και Γιασαρ Γκιουλέν στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων δυνάμεων συμφώνησαν να αποφεύγονται οι εχθρικές κινήσεις σε στεριά αέρα και θάλασσα, εγκρίνοντας τα ΜΟΕ και ενεργοποιώντας το κόκκινο τηλέφωνο μεταξύ των στρατηγείων Λάρισας και Εσκί Σεχίρ για την εκτόνωση τυχόν κρίσεων.
Με τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο να έχουν μειωθεί αισθητά, όπως παρατήρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, οι υπουργοί Ναυτιλίας των δύο χωρών συμφώνησαν στην ενεργοποίηση 24ωρης γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των αρχηγών του ΛΣ και της Τουρκικής ακτοφυλακής.
Ο Τούρκος πρόεδρος προτιμά τώρα να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συμφώνησαν να θέσουν τον φιλόδοξο στόχο της ενίσχυσης του διμερούς εμπορίου από τα 5 δισ. € στα 10 δισ. € ετησίως.
Εμβληματικό έργο που έρχεται να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς των δύο χωρών η δεύτερη διασυνοριακή γέφυρα που θα κατασκευαστεί σε σύμπραξη της Εγνατίας Οδού με τους Τουρκικούς Αυτοκινητόδρομους στους Κήπους του Έβρου.
Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να επενδύει διπλωματικά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και στο πλαίσιο της ενίσχυσης των εμπορικών δεσμών η Ελλάδα εξασφάλισε από την Κομισιόν τη διευκόλυνση χορήγησης ετήσιων τουριστικών θεωρήσεων, ώστε οι Τούρκοι πολίτες να επισκέπτονται για επτά ημέρες 10 ελληνικά νησιά στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο, από τη Λήμνο μέχρι το Καστελόριζο.
Στα μνημόνια συνεργασία ξεχωρίζουν και οι συμφωνίες για την αναγνώριση των διπλωμάτων τεχνικής εκπαίδευσης και στον τομέα της ενέργειας, η ηλεκτρική διασύνδεση 600MW αμφίδρομης ροής μεταξύ Κιλκίς και Έβρου.
Ελλάδα και Τουρκία δίνουν ραντεβού για τις 2 Φεβρουαρίου στην Κωνσταντινούπολη και την 6η Σύνοδο Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου.