Η ανιψιά του σπουδαίου λογοτέχνη, Κώστα Ταχτσή, Έλλη-Άρτεμις Ταχτσή, μίλησε στο «Ακόμα δεν είδες τίποτα!» για το έργο του, την πορεία του, το άδοξο τέλος του και το πολύτιμο αρχείο του.
Ο Κώστας Ταχτσής σφράγισε την ελληνική λογοτεχνία με το «Τρίτο Στεφάνι».
Εκρηκτικός, αδιάλλακτος και ασυμβίβαστος….
Το «Τρίτο Στεφάνι», Χαρακτηριστικό με το αφηγηματικό του ύφος, και πρωτοποριακό για την εποχή του έδωσε μία δυνατή «γροθιά» στην συντηρητική κοινωνία το 1962.
Στις 27 Αυγούστου του 1988, η Ελλάδα παγώνει…
Ο Κώστας Ταχτσής βρέθηκε στραγγαλισμένος στο κρεβάτι του και γυμνός. Το έγκλημα παραμένει ανεξιχνίαστο και ο δράστης ασύλληπτος.
Η ανιψιά του, τελευταία απόγονος του εμβληματικού λογοτέχνη, Έλλη Ταχτσή, μιλά για πρώτη φορά, 35 χρόνια μετά την δολοφονία του θείου της.
«Ήταν ένα ανεπανάληπτο πλάσμα. Πολλές καταστάσεις τις τραβούσε στα άκρα. Όσο ακρότητα είχαν οι ιδιαιτερότητές του, τόση ακρότητα είχε το ήθος του. Η ζωή μου στο σπίτι με την οικογένειά μας, ήταν η συνέχεια του «Τρίτου Στεφανιού». Το «Τρίτο Στεφάνι» όταν γράφτηκε και πρωτοδιαβάστε, ήταν η τομή στα ελληνικά Γράμματα, στον 20ό αιώνα. Όταν πρωτοεκδόθηκε, ήταν ξένο και παράξενο. Δεν μπόρεσε να γίνει αποδεκτό. Βασανίστηκε ο θείος μου για να το γράψει, έκανε ψυχανάλυση για να το ολοκληρώσει στο εξωτερικό», είπε αρχικά.
«Ήταν όλα μελετημένα…»
Για την δολοφονία του:
«Η μητέρα μου και ο δικηγόρος μας πήγαν στον εισαγγελέα για να ξανανοίξει η υπόθεση. Μετά από προσπάθεια και έρευνα είδαν ότι δεν μπορεί να βρεθεί άκρη. Μου είπαν ότι είναι όλα τόσο αριστοτεχνικά χτισμένα γύρω από την υπόθεση, είναι σαν να είναι όλα μελετημένα με κάθε λεπτομέρεια. Ειπωθήκαν σενάρια για την δολοφονία του. είναι όλα αντίθετα με τις αδιάσειστες μαρτυρίες των οικείων και των φίλων του. και είναι και εντελώς αντίθετα με την ιατροδικαστική έκθεση», αποκάλυψε η Έλλη Ταχτσή.
«Εκείνη την εποχή ο Κώστας Ταχτσή έγραφε την αυτοβιογραφία του και ένα βιβλίο που τον βασάνιζε χρόνια. 4 μέρες πριν τον θάνατό του κάλεσε την εκδότριά του και της είπε ότι βρήκε τρόπο να το ολοκληρώσει. Το ντοσιέ που είχε το βιβλίο του, δεν βρέθηκε ποτέ. Βρέθηκαν μόνο σημειώσεις. Η δολοφονία του έτσι όπως έγινε ήταν για να τον στιγματίσει. Η προσωπικότητα του Κώστα Ταχτσή, ερμηνεύτηκε λανθασμένα, νόμιζαν ότι ήταν ένας άνθρωπος που επεδίωκε το σκοτάδι και το αδιέξοδο. Λάτρευε το φως, ήταν γεμάτος φως και ζωή, πίστευε στην καλοσύνη των ανθρώπων», συμπλήρωσε.
«Έχω το γράμμα του Σεφέρη που….»
Για το σπουδαίο έργο του:
Έχω στην κατοχή μου το έργο του, μου το άφησε η μητέρα μου, η αδερφή του. έχω το γράμμα του Σεφέρη που προτείνει τον Κ. Ταχτσή στο ίδρυμα Ford για υποτροφία, κι τον προτείνει ως τον κορυφαίο λογοτέχνη” της γενιάς του. το αρχείο του Κώστα Ταχτσή είναι ένας μικρός θησαυρός, είναι ανεκτίμητο», κατέληξε λέγοντας η Έλλη Ταχτσή.