Μια λίστα με τουλάχιστον 200 ονόματα προσώπων που έχουν εμπλακεί σε περιστατικά οπαδικής βίας σε ολόκληρη τη χώρα και από όλες τις ομάδες παρέδωσαν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο υπουργός Αθλητισμού.
Οι δύο υπουργοί παρέδωσαν στην εισαγγελέα ονόματα 200 σκληρών χούλιγκαν που οργάνωναν και συμμετείχαν σε επεισόδια σε όλη την Ελλάδα, τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια.
«Πρέπει να έχει στοιχεία»
«Ειδικός νόμος για να ψάξει όλους αυτούς, δεν υπάρχει και ούτε είναι ανάγκη να υπάρξει», είπε, μιλώντας στο MEGA, ο δικηγόρος, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
«Από την στιγμή που υπάρχει μια ποινική δικονομία και ένας ποινικός κώδικας ο οποίος καταλαμβάνει όλες τις αξιόποινες συμπεριφορές, εναπόκειται στον εισαγγελέα να διερευνήσει αν κάποιος έχει διαπράξει αδικήματα, και εφόσον υπάρχουν ενδείξεις ότι πράγματι έχουν διαπραχθεί αδικήματα, θα ασκήσει της σχετικές ποινικές διώξεις.
»Ο εισαγγελέας για να κάνει παρέμβαση θα πρέπει να έχει στοιχεία. Τα στοιχεία σε αυτά τα αδικήματα τα δίνει ή η Αστυνομία ή οι παθόντες. Εδώ βλέπουμε δύο υπουργούς, πηγαίνουν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η οποία εποπτεύει όλες τις ανακρίσεις της χώρας, δίνει τα στοιχεία και αυτά τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Αστυνομία όλοι θέλουμε να διερευνηθούν. Θα διαβιβαστεί ο φάκελος στον εισαγγελέα πρωτοδικών.
»Με τα στοιχεία τα οποία προσκομίζονται σε αυτούς τους φακέλους, δεν βλέπουμε αδικήματα που άπτονται μόνο αθλητικής βίας, αλλά υπάρχουν και κατηγορίες ότι πρόσωπα εμπλεκόμενα σε αθλητικής φύσεως αδικήματα, έχουν διαπράξει και αδικήματα που κινούνται στο κοινό έγκλημα, όπως διακίνηση ναρκωτικών και εκβιάσεις».
Για την εγκληματική οργάνωση
Για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης αναφέρει:
«Για να κατηγορηθούν για εγκληματική οργάνωση, θα πρέπει ο εισαγγελέας να δει στο παρών στάδιο ότι αυτά τα άτομα έχουν φτιάξει μια ένωση όπου υπάρχει δομή και διαπράττουν διάφορα εγκλήματα.
»Πιστεύω και εκτιμώ, γιατί τους περισσότερους προέδρους των ποδοσφαιρικών ομάδων τους γνωρίζω, ότι όλοι οι πρόεδροι των ποδοσφαιρικών ομάδων, μηδενός εξαιρουμένου, χαιρετίζουν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να συνενωθούν δικογραφίες που έχουν σχέση με αυτά τα επεισόδια, και όποιοι τελικά αποδειχθεί ότι έχουν συμμετοχή σε εγκληματικές κακουργηματικές πράξεις, να διωχθούν αυστηρά. Έχω μιλήσει μα αρκετούς προέδρους, ουδείς αμφισβητεί αυτήν την πρωτοβουλία».
»(…) Είχε πάρει μέτρα η πολιτεία ώστε να γίνεται κάποιος έλεγχος στα γήπεδα. Αυτά έχουν ξεκινήσει από το 2007 και ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί. Όλοι οι πρόεδροι των ομάδων θέλουν να υπάρχουν κάμερες ώστε όποιος δημιουργεί επεισόδια μέσα στον χώρο του γηπέδου, να εντοπίζεται και να έχει τις νόμιμες συνέπειες».
«Λάθος το οριζόντιο μέτρο να κλείσουν τα γήπεδα»
Σχετικά με την ποινική αντιμετώπιση του 18χνρονυο που ομολόγησε ότι έριξε φωτοβολίδα, σημειώνει:
«Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει με τον 18χρονο, ούτε μπορώ να μιλήσω για μια δικογραφία την οποία δεν γνωρίζω. Αυτό που πρέπει όμως ο κόσμος να καταλάβει είναι ότι αυτοί που προκαλούν αυτά τα επεισόδια είναι μια μικρή μειοψηφία. Δεν μπορεί το 99% των φιλάθλων να στερούνται τη δυνατότητα να βλέπουν τις ομάδες τους στα γήπεδα.
»Το μέτρο το οριζόντιο του κλείνουμε τα γήπεδα, είναι λάθος μέτρο και δε θα πρέπει η κυβέρνηση με μεγάλη ευκολία να υιοθετεί τα μέτρα να κλείνουν τα γήπεδα. Αυτοί οι οποίοι διαπράττουν αυτά τα αδικήματα βεβαίως να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και όσοι κριθούν ένοχοι, να καταδικαστούν».
«Έχουν ώσμωση με το κοινό έγκλημα»
Στη δική του τοποθέτηση, ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας, σημείωσε πως:
«Οι 200 είναι οι επιλεγμένοι οι οποίοι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σαν οι πιο σκληροί και μέσα από τους 200, οι 110 είναι οι λεγόμενες καραμπίνες. Στην προκειμένη περίπτωση, βάσει νόμου, πάνε να χαρακτηριστούν σαν εγκληματική οργάνωση διότι έχει αποδειχτεί ότι έχουν ώσμωση με το κοινό έγκλημα. Αυτοί παρεισφρέουν σε ομάδες, άλλοι έχουν πλημμελήματα, άλλοι κακουργήματα. Μέσα στους 200 είναι και άνθρωποι που έχουν εκτίσει ποινές, έχουν πάει φυλακή».