Την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστήμιων προανήγγειλε ο πρωθυπουργός ενώ το θέμα θα απασχολήσει την προσεχή Τέταρτη τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά την παρουσίαση του νομοσχεδίου που θα κάνει ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.
«Ο νόμος θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο του 2024»
Ο Κυριακός Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως ο νόμος για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο του 2024.
Πολλά πανεπιστήμια έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να έρθουν στην Ελλάδα. Προβλέπεται η ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ μόνο σε συνεργασία με ξένα ιδρύματα. Με τη μεταρρύθμιση αυτή, πρώτος στόχος είναι οι 40.000 Έλληνες που φοιτούν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού καθώς ανώτατα στελέχη του υπουργείου Παιδείας εκτιμούν ότι από αυτούς οι 35.000 θα προτιμούσαν -για ευνόητους λόγους- να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη χώρα μας, εφόσον θα πληρούνταν τα ακαδημαϊκά στάνταρ και τα πτυχία τους δεν θα έχαναν την αξία τους.
«Aμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο (CVC Capital Partners) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας (University of Nicosia-UNIC) δηλώνει έτοιμο για την ίδρυση πανεπιστημίου. Επίσης το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο σχεδιάζει την ίδρυση Ιατρικής Σχολής. Ενδιαφέρον να εγκατασταθεί στην Ελλάδα επιδεικνύει επίσης ένα ισπανικό ΑΕΙ, ενώ στην ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου στοχεύει ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Μητροπολιτικό-ΑΚΜΗ.
Την ίδια ώρα, αναμένεται η ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης (GlobalCenter) του φημισμένου Πανεπιστημίου Columbia στην Αθήνα, το δέκατο τέτοιο κέντρο που έχει ιδρύσει το νεοϋορκέζικο πανεπιστήμιο σε όλη την υφήλιο, υπό της προεδρία του πανεπιστημιακού Θεοκλή Ζαούτη», σύμφωνα με την «Απογευματινή».
Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απασχόλησε και τη σύσκεψη του newsit.
Πήγες του ΣΥΡΙΖΑ θα πουν πως ο πρωθυπουργός καταπατά το Σύνταγμα ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης προτείνει κέντρα αριστείας που να έχουν και εμπορική ματιά.
«Δημιουργία Κέντρων Αριστείας εντός των πανεπιστημίων, όπου θα αναπτύσσονται καινοτόμες προτάσεις τεχνητής νοημοσύνης που ανταποκρίνονται συγχρόνως στις εμπορικές ανάγκες της βιομηχανίας εντός Ελλάδος αλλά και διεθνώς».
Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ λέει πως θα κάτσει στο τραπέζι και θα συζητήσει.
«Θα μπούμε στο τραπέζι και θα συζητήσουμε την πρόταση που θα φέρει η κυβέρνηση».
Η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου είπε πως στόχος είναι τα πτυχία να είναι ισότιμα των δημοσίων.
Τον Ιανουάριο ξεκινάει η διαδικασία για τα μη κρατικά ΑΕΙ
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου, Χριστίνας Κοραή, το πρώτο ακαδημαϊκό έτος των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα ξεκινήσει το 2025 ώστε να εκπληρωθούν όλοι οι όροι.
Ο τίτλος θα είναι «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» ενώ ο στόχος είναι να αναπτυχθούν τα μη κρατικά πανεπιστήμια καθώς πέντε πανεπιστήμια μπορούν να συνεισφέρουν σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 2,2 δισ. το χρόνο.
Ο προϋπολογισμός για τα κοινά μεταπτυχιακά ανάμεσα σε δημόσια πανεπιστήμια και ιδιωτικά υπολογίζονται στα 60 εκ..