Ισχυρότατους τριγμούς στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθεί να προκαλεί η τροπολογία για τους μετανάστες που θα έρθει αύριο προς ψήφιση στη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Πειθαρχία
Μετά τις βολές του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκαθάρισε ότι θα μπει κομματική πειθαρχία για την ψηφοφορία, από την οποία ωστόσο εξαιρείται ο κ. Σαμαράς.
«Ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο κ. Σαμαράς. Από κει και πέρα για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία σε νομοσχέδια και τροπολογίες».
Έτσι, το Μαξίμου αναγκάζεται να προειδοποιήσει αυστηρά τους κυβερνητικούς βουλευτές και για μελλοντικές ψηφοφορίες. Όμως φαίνεται πως δεν είναι μόνο ο Αντώνης Σαμαράς που διαφωνεί με την επίμαχη τροπολογία και η κομματική πειθαρχία έρχεται να προλάβει κι άλλες διαρροές.
«Αν δεν υπήρχε κομματική πειθαρχία, δε θα την ψήφιζα», είπε ο Θάνος Πλεύρης, με τον Στράτο Σιμόπουλο να σημειώνει:
«Έχω ενστάσεις αλλά θα ψηφίσω».
«Τα εσωτερικά προβλήματα της ΝΔ δε μας αφορούν, ωστόσο είναι οξύμωρο, ο πρωθυπουργός που είναι διατεθειμένος να κουρελιάσει το Σύνταγμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, να υποκλίνεται με αυτοεξευτελισμό στην ακροδεξιά του κόμματός του», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη.
Ρίχνει τους τόνους ο Γεωργιάδης
Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είναι διαχρονικά πολύ κοντά στον Αντώνη Σαμαρά, τονίζει πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για κανενός είδους ελληνοποίηση ή νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών και επιχειρεί να κατεβάσει τους τόνους.
«Μπορεί να έχουμε μια διαφωνία εδώ και σε μία οικογένεια μπορούμε να διαφωνούμε δύο μέλη της οικογένειας, δε χάλασε ο κόσμος».
Είναι πιθανόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μιλήσει στη συζήτηση για την ψήφιση της τροπολογίας και μένει να φανεί αν θα είναι παρών ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στην ουσία λέει ότι η τροπολογία ανάβει το «πράσινο φως» για να έρθουν παράνομοι μετανάστες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα φτάσει στη Βουλή για την ψηφοφορία της τροπολογίας, καταψηφίζοντάς την. Σημειώνεται πάντως ότι μέσα σε 1.5 μήνα υπήρξαν τρεις διαφοροποιήσεις του πρώην πρωθυπουργού από την κυβέρνηση, όπως αυτή για την τροπολογία αλλά και τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
«Δεν έχω βεντέτα με τον κ. Σαμαρά, έχουν περάσει 15 χρόνια, του αναγνωρίζω ότι έκανε προσπάθεια ως πρωθυπουργός. Διαφωνώ και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί γίνονται παρεμβάσεις», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.
Την τροπολογία θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, η Ελληνική Λύση διαφωνεί και το ΚΚΕ ζητά αποσύνδεση της άδειας παραμονής από την άδεια εργασίας.
Εκτιμάται ότι η ρύθμιση αφορά περίπου 30.000 αιτούντες.