Μια νέα ανάρτηση έκανε η Γεωργία Λαλέ μετά τον σάλο που προκλήθηκε από το έργο της. Στην ανάρτηση, εμφανίζεται η ίδια στα αριστερά να ποζάρει μπροστά από τη ροζ ελληνική σημαία που φιλοτέχνησε και στα δεξιά μπροστά στον άδειο τοίχο μετά την απόφαση να κατέβει από το Γενικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη.
«Τα έργα κατέβηκαν μετά τη λογοκρισία από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Δε θα πρέπει να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για το ανθρώπινο δικαίωμα της ελευθερίας και της ζωής», έγραψε η ίδια.
Η απάντηση Γεραπετρίτη
Εκτός από το έργο με την ελληνική σημαία σε ροζ χρώμα φτιαγμένη από σεντόνια, η ίδια απέσυρε και το δεύτερο έργο της διότι ανησυχούσε, όπως λέει, για την ασφάλειά του.
«Το προξενείο δεν είναι ιδιωτική γκαλερί» απαντά ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Δε θα υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα εάν ήταν σε οποιαδήποτε γκαλερί. Εδώ όμως είναι προξενείο, το στενό Ελληνικό κράτος».
«100% δίκιο έχει ο Γεραπετρίτης. Εάν με ρωτάτε ‘πρέπει να απαγορευτεί το έργο’ θα σας πω ποτέ. Όχι βέβαια. Σχέση όμως έργων τέχνης και κρατικής κυριαρχίας σε κτίρια δημόσια. Ο χώρος είναι που έχει σημασία διότι εκεί εγώ δεν πάω για να δω έργα τέχνης. Εκεί πάω για να εξυπηρετηθώ», τόνισε ο Μάκης Βορίδης.
Εμπνεύστηκε από την Καρολάιν
Η έκθεση είχε θέμα τις γυναικοκτονίες και την ενδοοικογενειακή βία, με την ίδια να αποκαλύπτει πως πηγή έμπνευσης ήταν η στυγερή δολοφονία της Καρολάιν Κράουτς.
«Η φρικιαστική γυναικοκτονία της Καρολάιν που έγινε στην Ελλάδα. Σε αυτήν την υπόθεση, δολοφονήθηκε πάνω στο κρεβάτι της. Κι αυτό που με σόκαρε ήταν το κρεβάτι. Ήταν το ίδιο κρεβάτι που έστρωνε κάθε πρωί».
Την ώρα που ερευνάται για το πώς αποφασίστηκε να εκτεθεί η παραποιημένη ελληνική σημαία χωρίς να ενημερωθεί πρώτα η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, ο γενικός πρόξενος συνεχίζει να στηρίζει την απόφασή του.
«Όταν μιλάμε για τέχνη μιλάμε για ελευθερία, μιλάμε για ελεύθερη έκφραση και νομίζω ότι το κράτος έχει ακριβώς αυτό τον πρωταρχικό ρόλο στην προάσπιση της ελευθερίας και της έκφρασης του λόγου».
Την στήριξή της στη Γεωργία Λαλέ έδειξε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση δημοσιεύοντας εικόνες από 10 σημαίες – έργα τέχνης.
Σημειώνεται ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Γεωργία Λαλέ φιλοτέχνησε σημαία. Πίσω στο 2019, είχε φτιάξει μια αμερικανική σημαία από νοσοκομειακές ρόμπες και μάσκες επηρεασμένη τότε από τη μάχη της με τον καρκίνο του θυρεοειδούς.
Άγγελος Παπαδημητρίου: «Σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να κατέβει η ροζ σημαία»
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου, εικαστικός και ηθοποιός μιλώντας στην εκπομπή Live News τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να κατέβει η ροζ σημαία.
«Το αγάπησα αυτό το έργο και στενοχωρήθηκα. Είναι τόσο ποιητικό έργο που έπρεπε να μείνει στην θέση του. Είναι κρίμα».
Από την άλλη, η Μαρία Μάρκου, δικηγόρος στην Νέα Υόρκη σχολίασε: «Η σημαία ήταν τοποθετημένη με το μπαίνεις στο σπίτι στου ελληνισμού στο Προξενείο. Δεν υπήρξε οργή προς την καλλιτέχνιδα. Πρέπει να σκεφτούμε όμως ότι ο χώρος αυτός έχει μία συγκεκριμένη λειτουργία».