Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει το μπαράζ επιθέσεων από τους Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν με άλλες εννέα χώρες κοινή ομάδα δράσης για να αντιμετωπίσει αυτές τις επιθέσεις από τους αντάρτες της Υεμένης, που κινδυνεύουν να δημιουργήσουν μια τεράστια οικονομική κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Συμμαχία των 10 χωρών που έφτιαξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχει στόχο την αντιμετώπιση των επιθέσεων των Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, εναντίον πλοίων που οι αντάρτες θεωρούν ότι συνδέονται με το Ισραήλ.
«Αυτό που πιστεύω ότι είναι απαραίτητο στην Ερυθρά Θάλασσα είναι να διασφαλίσουμε ότι η ναυτιλία μπορεί να συνεχίσει να κινείται, μπορεί να συνεχίσει να παραδίδει πετρέλαιο, μπορεί να συνεχίσει να παραδίδει αγαθά. Έτσι, αυτή η ναυτική ομάδα δράσης που συγκροτείται αναζητά εταίρους που θα βοηθήσουν ώστε να συμβεί αυτό», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετάνιας, Τζέιμς Κάμερον.
«Το θέμα είναι πως αυτές οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν. Πρέπει να σταματήσουν. Είναι απαράδεκτες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι μας θα κάνουν ό,τι πρέπει για να αντιμετωπίσουν αυτές τις απειλές και να προστατέψουν αυτά τα πλοία», σχολίασε ο Τζον Κίρμπι, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
Στον χάρτη, είναι σημαδεμένα τα πλοία στην περιοχή που έχουν πέσει στα χέρια των Χούθι.
Αρκετές ναυτιλιακές εταιρίες και πετρελαϊκοί κολοσσοί έχουν σταματήσει τα δρομολόγια τους στην Ερυθρά Θάλασσα.
Άλλες κάνουν εκτροπές στις διαδρομές τους, τους προκειμένου να αποφύγουν το πέρασμα από την Διώρυγα του Σουέζ και τον Κόλπο του Άντεν.
Αυτό σημαίνει πως κάνουν τον γύρο της Αφρικής περνώντας από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας.
Δηλαδή διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις, ξοδεύουν περισσότερα καύσιμα και υπάρχουν και καθυστερήσεις στις παραδόσεις των φορτίων ως και έναν μήνα.
«Αν έχεις συστηματικά αυξημένα έξοδα αποστολής για βιομηχανικά προϊόντα, τα καταναλωτικά προϊόντα που αγοράζουμε στα μαγαζιά… μπορεί να πάρει μερικούς μήνες, αλλά θα αυξηθούν. Αν λοιπόν η κατάσταση συνεχιστεί θα έχει αντίκτυπο στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών που πληρώνουμε στα μαγαζιά», τόνισε ο αναλυτής, Γιαν Χόφμαν.
Οι Χούθι πάντως απειλούν πως κάθε χώρα που δράσει εναντίον τους στην Ερυθρά Θάλασσα θα δει τα πλοία της να γίνονται στόχος.
Ερυθρά Θάλασσα: Έτοιμη η Ελλάδα να στείλει πλοίο κατά των Χούθι
Καζάνι που βράζει είναι η Ερυθρά Θάλασσα, καθώς οι αντάρτες τις Υεμένης, οι Χούθι εντείνουν τις επιθέσεις τους με πυραύλους και drones εναντίοn εμπορικών πλοίων ως απάντηση για την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Μάλιστα ο εκπρόσωπός τους, Mohammed Abdulsalam, δήλωσε χθες ότι από εδώ και πέρα «κάθε 12 ώρες θα γίνεται και μία επίθεση».
Σε αυτό το πλαίσιο, η Δύση, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, κινείται αποφασιστικά, σχηματίζοντας στην περιοχή μια ισχυρή ναυτική δύναμη, στην οποία ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 10 χώρες.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, οι Σεϋχέλλες και η Ισπανία θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση, η οποία θα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή κοινών περιπολιών στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.
Η Ελλάδα μέλος των CMF
Υπό τον φόβο των επιθέσεων των Χούθι, μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι θα αποφεύγουν στο εξής τη Διώρυγα του Σουέζ και θα επαναδρομολογήσουν τα πλοία τους μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Οστιν, ανέφερε ότι οι χώρες που ενδιαφέρονται να στείλουν πλοία στην περιοχή θα πρέπει να συνασπιστούν στις Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις (CMF). Πρόκειται για 39 χώρες, που είναι μέλη του συνασπισμού, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια σχετική απόφαση στην Αθήνα, ωστόσο όπως επισημαίνεται, η χώρας μας είναι έτοιμη να στείλει πολεμικό πλοίο αν της ζητηθεί.