Μετά από τρία χρόνια διαβουλεύσεων, τα κράτη μέλη τελικά κατέληξαν σε συμφωνία για το μεταναστευτικό. Η συμφωνία προβλέπει ενισχυμένη προστασία των συνόρων, ταχεία απέλαση για τους απορριφθέντες αιτούντες άσυλο και βοήθεια στα κράτη πρώτης γραμμής όπως η Ελλάδα που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία με έντονες διαφωνίες.
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι τα εξής:
-Οι διαδικασίες ασύλου θα εξετάζονται ταχύτερα μέχρι και εντός 12 εβδομάδων
-Όσες αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται τότε θα γίνεται απέλαση των μεταναστών άμεσα είτε στη χώρα τους είτε στη χώρα διέλευσης, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρχουν και κέντρα κράτησης στα σύνορα, αλλά παράλληλα για την Ελλάδα, ότι χώρες σαν την Τουρκία θα πρέπει να συνεργαστούν.
-Θα υπάρχει υποχρεωτικός μηχανισμός αλληλεγγύης. Αυτό πρακτικά σημαίνει η Γερμανία θα μπορεί να πάρει πρόσφυγες από την Ελλάδα ή αν δεν το δεχθεί τότε θα πρέπει να στηρίξει οικονομικά ή υλικά την Ελλάδα.
Τέλος, θα γίνεται ενδελεχής έλεγχος ασφάλειας κατά την άφιξη, ενώ προβλέπεται επίσης και αντιμετώπισης καταστάσεων κρίσεως όπως η εργαλειοποίηση που έκανε η Τουρκία στην Ελλάδα και η Ρωσία στην ανατολική Ευρώπη. Εδώ η Κομισιόν θα έχει κεντρικό ρόλο συντονισμού με την ενίσχυση των συνόρων της ΕΕ.
Οι ΜΚΟ αντιδρούν και λένε ότι υπάρχουν φόβοι σοβαρής καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων.