Έντονη είναι η πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με αφορμή τη συζήτηση για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα, με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε όλους τους τόνους, ενώ και η ακρίβεια ενόψει των γιορτών οδηγεί τη σύγκρουση στα ύψη.
«Δεν πανηγυρίζουμε, αλλά δε μηδενίζουμε»
«Η ακρίβεια είναι ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη, ένα εισαγόμενο πρόβλημα το οποίο δυστυχώς δε λύνεται με το πάτημα ενός κουμπιού», λέει, μιλώντας στο MEGA, εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός.
«Δεν βλέπω κάποια αντιπρόταση που να έχει φέρει καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που έχουμε στη χώρα μας. Είναι μια καθημερινή μάχη και στην καθημερινή μάχη ποτέ δεν μπορείς να είσαι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα, όταν αυτό το πρόβλημα είναι πολύ δύσκολο να ανασχεθεί. Προσπαθείς να αυξάνεις τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας προκειμένου να το διαχειρίζεσαι και να το αντιμετωπίσεις όσο καλύτερα γίνεται».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Πάνω από έναν χρόνο τώρα, έχει γίνει σημαία για πολλούς η Ισπανία και είναι η βασική πρόταση ολόκληρης της αντιπολίτευσης. (…) Η Ισπανία έχει υψηλότερο συνολικό πληθωρισμό στα τρόφιμα που αυτήν την στιγμή είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της ακρίβειας, από εμάς. (…) Εμείς, που έχουμε μία σειρά πραγμάτων στο τραπέζι, που κανένα από αυτά μόνο του δεν είναι αρκετό, αλλά όλα αυτά μαζί είναι μια σημαντική προσπάθεια, που δεν μπορεί κανείς όμως να πανηγυρίζει, αλλά είναι η καθημερινή μάχη που δίνουμε σε αυτήν την κατεύθυνση η οποία σε έναν βαθμό φέρνει αποτελέσματα.
»Δεν μπορούμε να τα μηδενίζουμε αυτά που γίνονται. Δεν πανηγυρίζουμε από τη μία, δε μηδενίζουμε από την άλλη. Υπάρχουν ζητήματα. Απόδειξη ότι υπάρχουν ζητήματα είναι ότι αυτήν την στιγμή έχουμε πάνω από 21 εκατ. πρόστιμα που έχει βάλει η ΔΙ.Μ.Ε.Α, που το 50% έχει μπει στα ταμεία του κράτους. Στις περισσότερες εξ αυτών των περιπτώσεων μετά αυτές οι πολυεθνικές, γιατί επί το πλείστον πολυεθνικές είναι οι εταιρείες αυτές που μπαίνουν τα πρόστιμα, ρίχνουν τις τιμές, βάζουν προϊόντα στο καλάθι της μείωσης 5%».
Για τα πανεπιστήμια
«Το ελεύθερο πανεπιστήμιο έχει δύο πυλώνες. Ο ένας είναι η ενίσχυση της αυτονομίας, της χρηματοδότησης, η διασύνδεση με την αγορά εργασίας του δημόσιου πανεπιστημίου και ο άλλος πυλώνας είναι η απελευθέρωση των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας. Δεν έχω ακούσει επιχείρημα κατά του δεύτερου πυλώνα, έχω ακούσει επιχειρήματα υπέρ του πρώτου. (…) Τελειώνουμε ένα θλιβερό προνόμιο που ισχύει στη χώρα μας, που τόσο καιρό δεν έκανε το αυτονόητο. Σήμερα, αυτός ο οποίος δεν μπορεί ή δε θέλει να πάει στο κρατικό πανεπιστήμιο, η επιλογή του είναι να πάει σε άλλη χώρα».
«Η κυβέρνηση έχει ηττηθεί»
«Η λαϊκή δυσαρέσκεια θα μεγαλώνει. Καταλαβαίνω ότι η ιστορία της ακρίβειας έχει πολλές παραμέτρους αλλά αν κρίνουμε αυτήν την στιγμή τα πράγματα, η κυβέρνηση αυτό το μέτωπο το έχει χάσει. Έχει ηττηθεί», λέει από την πλευρά του ο Θεόδωρος Μαργαρίτης από το ΠΑΣΟΚ.
«Βλέπω πάρα πολλούς κυβερνητικούς ή κομματικούς παράγοντες της ΝΔ που εξομολογούνται ότι πια δεν είναι θέμα της διεθνούς συγκυρίας, έχει και εσωτερικά χαρακτηριστικά. Φωνάζαμε πολύ καιρό τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις τράπεζες. Ξαφνικά έρχεται και καταλαβαίνουν, οι τράπεζες κλέβανε τον ελληνικό λαό με τις προμήθειες στις συναλλαγές και το πρόστιμο που έχει μπει είναι χάδι.
»Γίνεται αυτό το καλαμπούρι με τα τιμολόγια του ρεύματος. Θα έρθετε μετά από καιρό κ. Ρωμανέ, αφού θα την έχει πληρώσει πάλι ο καταναλωτής, και θα το παραδεχτείτε. Το πρόβλημα, στη μεγάλη εικόνα, η μάχη που δε δίνετε, είναι για την αισχροκέρδεια. Η πολιτική της ΝΔ διευκολύνει τον πλούτο και είναι δύσκολη για τους πολλούς. Ό,τι αφορά τους οικονομικά ισχυρούς, ρυθμίσεις βρίσκονται. Ό,τι έχει σχέση με τις λαϊκές τάξεις, τότε φταίει ο καιρός και οι διεθνείς συνθήκες».
Για τα πανεπιστήμια λέει:
«Δε θα είμαστε με έναν τρόπο απορριπτικό αλλά υπάρχουν τρομερά ερωτήματα που δημιουργούν εύλογες επιφυλάξεις. Ισχύει το ‘όμορφα λόγια, όμορφα καίγονται’. Το βασικό πρόβλημα της ανώτατης εκπαίδευσης σήμερα είναι η στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων. Δεν υπάρχει στήριξη. Να ξεκαθαρίσουμε τι είναι αυτά που θα φτιαχτούν, θα έχουν campus; Τι θα έχουν; (…) Στον δρόμο, θα δούμε ότι θα μεταφράζονται τα κολέγια σε μη κρατικά πανεπιστήμια. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Θα δούμε το νομοσχέδιο και θα το κρίνουμε».
«Έχει χάσει τη μάχη»
«Η κυβέρνηση έχει χάσει τη μάχη του ελέγχου του πληθωρισμού και της ακρίβειας εδώ και δύο χρόνια», λέει από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης από τη Νέα Αριστερά.
«Έχει καταστεί η χώρα μας πρωταθλήτρια στην ακρίβεια και αν λάβουμε υπόψιν μας τη μειωμένη αγοραστική δύναμη των συμπολιτών μας, είναι μια δυσβάσταχτη κατάσταση. Κάποιες παρεμβάσεις που αφορούν έμμεσους φόρους πρέπει να τις παίρνεις στον σωστό χρόνο, διότι έτσι αποτρέπεις την αύξηση μέσα στην αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας. Αν αυτά τα μέτρα είχαν παρθεί ενάμιση χρόνο πριν, η πληθωριστική πίεση θα ήταν πολύ πιο μικρή. Τώρα έχουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας, δεν έχουμε επιτροπή ανταγωνισμού που να λειτουργεί και έχουμε πρόστιμα για τα μάτια του κόσμου, έχει βολευτεί η κυβέρνηση στην υπόθεση της ακρίβειας διότι έτσι μπορεί και δίνει κάποια pass από ένα πολύ μικρό μέρος μεγάλων φορολογικών εσόδων που έχει από την έμμεση φορολογία, μεγέθη τα οποία αποτυπώνονται και στον πληθωρισμό».
Όπως λέει ο ίδιος για το κόμμα του:
«Υπάρχει αυτήν την στιγμή μια κοινωνική διαμαρτυρία και μια κοινωνική αριστερά, η οποία εδώ και πάρα πολύ καιρό, δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί στο πολιτικό επίπεδο. Αυτό το κενό εμείς φιλοδοξούμε, ως έναν βαθμό, να το καλύψουμε».
Για τα πανεπιστήμια σημειώνει:
«(…) Πρέπει να πούμε 100% όχι σε αυτό που έρχεται γιατί αυτό δεν είναι το ελεύθερο πανεπιστήμιο, είναι το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο, το πανεπιστήμιο που θέλει να προσεγγίσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση ως ένα νέο κερδοσκοπικό πεδίο και τα ΑΕΙ ως μια επιχειρηματική δραστηριότητα σαν όλες τις άλλες, δηλαδή η ανώτατη μόρφωση εμπόρευμα. Αυτό το νομοσχέδιο αν γίνει νόμος, σημαίνει νέα δάνεια για τις οικογένειες και για τους φοιτητές, δίδακτρα, φοιτητές πολλαπλών ταχυτήτων και η εκπαίδευση από δικαίωμα γίνεται προνόμιο αυτών που έχουν την οικονομική δυνατότητα. Είναι μια στρεβλή και λάθος προσέγγιση».