Στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, η δολοφονία του υπαρχηγού της ισλαμικής οργάνωσης, Σαλέχ αλ Αρούρι, στη Βηρυτό ρίχνει λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης, με την Χαμάς να κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για το χτύπημα με drone στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Λιβάνου κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία, πως, με το πλήγμα αυτό, επιδιώκει να παρασύρει ολόκληρη την περιοχή, σε πόλεμο.
Η δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς, Σαλέχ αλ Αρούρι, στη Βηρυτό από επίθεση με ισραηλινό drone στα γραφεία της ισλαμικής οργάνωσης, όπως μεταδίδουν αραβικά μέσα ενημέρωσης, εντείνει τους φόβους πως το καίριο πλήγμα στην ηγεσία της Χαμάς, μπορεί να πυροδοτήσει μία ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της σύγκρουσης, στη Μέση Ανατολή.
Ο επικεφαλής του πολιτικού βραχίονα της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, προειδοποίησε το Ισραήλ πως η δολοφονία του αλ Αρούρι και άλλων έξι στελεχών της Χαμάς δε θα μείνει αναπάντητη.
«Ανακοινώνουμε τον θάνατο του σπουδαίου διοικητή και μαχητή, ο οποίος ήταν σημαντική προσωπικότητα για το έθνος, ο Σεΐχης Σαλέχ αλ Αρούρι. Ήταν θύμα μίας άνανδρης δολοφονίας από τον σιωνιστικό εχθρό, σε μία βάρβαρη επίθεση και σε ένα κατάφωρο έγκλημα».
Το προφίλ του
Μέλος της Χαμάς από τις πρώτες ημέρες της ίδρυσής της το 1987, ο Σαλέχ αλ Αρούρι αναδείχθηκε σε ηγετική μορφή, μπαίνοντας στο στόχαστρο του Ισραήλ το οποίο τον κατηγορούσε ως «εγκέφαλο» επιθέσεων στα εδάφη του αλλά και για τον σχεδιασμό απαγωγών Ισραηλινών πολιτών από τη Χαμάς.
Είχε περάσει, συνολικά, περισσότερα από 20 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές. Στο άκουσμα της είδησης της δολοφονίας του ξέσπασαν διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη, όπου ο αλ Αρούρι ήταν ο επικεφαλής του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.
«Δόξα τω Θεώ, είναι μεγάλη η τιμή από τον Θεό, ο θάνατός του είναι τιμή. Ο αδελφός μου αποζητούσε να γίνει μάρτυρας, δεν ήταν έκπληξη για εμάς, αφού με τέτοιο τρόπο δρα ο εχθρός», είπε η αδερφή του.
Η Χεζμπολάχ αλλά και το Ιράν, σύμμαχοι της Χαμάς στον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ, προειδοποίησαν την ισραηλινή ηγεσία πως η δολοφονία του αλ Αρούρι ρίχνει λάδι στη φωτιά.
Ο πρόεδρος του Λιβάνου κατηγόρησε το Ισραήλ πως θέλει να παρασύρει τη Βηρυτό σε έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Στο Τελ Αβίβ, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απέφυγε να αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του αλ Αρούρι.
«Δεν πρόκειται να απαντήσω σε όσα ακούγονται από διάφορες πηγές. Εμείς εξαρχής έχουμε επικεντρωθεί στη μάχη κατά της Χαμάς και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».
Το χτύπημα στη Βηρυτό, εφόσον επιβεβαιωθεί επίσημα από το Ισραήλ, θα είναι το πρώτο του ισραηλινού στρατού στην πρωτεύουσα του Λιβάνου από τον πόλεμο του 2006.