Η επιστήμη γέννησε την ελπίδα και η αγάπη ενός γονιού έδωσε για δεύτερη φορά ζωή στο παιδί του.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο Λαϊκό νοσοκομείο οι γιατροί πραγματοποίησαν την μεταμόσχευση ύπατος στην από ζώντα δότη σε ασθενή, σε ένα διπλό χειρουργείο, που κράτησε συνολικά 10 ώρες,
Μια κοπέλα μόλις 22 ετών από την Κρήτη έλαβε μόσχευμα από τον πατέρα της και πλέον μπορεί να αντικρίσει ξανά τη ζωή με αισιοδοξία, αυτές, τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου.
Το νεαρό κορίτσι είχε άμεση ανάγκη από μεταμόσχευση και όπως εξηγεί στο Mega ο καθηγητής Χειρουργικής και μεταμοσχεύσεων Γιώργος Σωτηρόπουλος, που πραγματοποίησε την εγχείρηση μαζί με την ομάδα του και σε συνεργασία με τον καθηγητή Μπρέρινγκ, ο χρόνος δεν ήταν σύμμαχος της.
«Η αλήθεια είναι πως αν πηγαίναμε στην κλασική διαδικασία μεταμόσχευσης από αποθανόντα δότη, ο χρόνος δεν θα μας έφτανε γιατί στην ομάδα αίματος που είναι, είναι μεγάλος ο χρόνος αναμονής. Ήταν δύσκολα τα σωματομετρικά της συγκεκριμένης κοπέλας και αυτό είναι το πλεονέκτημα που μας έδωσε αυτή η διαδικασία και το γεγονός ότι είχε νέους γονείς», είπε ο καθηγητής Χειρουργικής.
Η συγκεκριμένη επέμβαση είναι δύσκολη. Χρειάζεται συμβατότητα δότη και λήπτη τόσο στην ομάδα αίματος όσο όμως και στα σωματομετρικά στοιχεία όπως το ύψος και το βάρος.
Χρειάζεται επίσης επισταμένη μελέτη του ύπατος, αλλά και να μετρηθούν οι εναπομένοντες όγκοι στο συκώτι και στους δύο ώστε κανένας να μην κινδυνεύσει από υπατική ανεπάρκεια.
«Δεν θα μας λύσει δυστυχώς το πρόβλημα της ανάγκης για μεταμόσχευση ήπατος, αλλά σε επιλεγμένες περιπτώσεις όπως αυτή μπορεί να δώσει πραγματικά και ελπίζω όλα να πάνε καλά γιατί ακόμα είναι νωρίς να δώσει ζωή και λύση σε δύσκολα περιστατικά», είπε ο Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.
Η κατάσταση της υγείας κοπέλας και του πατέρα της σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς εξελίσσεται ομαλά.