Σκληρή είναι η κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με την ακρίβεια που ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά, αλλά και για το νομοσχέδιο σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
«Δεν υπάρχει καμία αρρυθμία στην κυβέρνηση»
«Για να έρθει ένα νομοσχέδιο, περνάει υπουργικό συμβούλιο, βγαίνει στη διαβούλευση, υπάρχουν οι απόψεις και μετά έρχεται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Σπανάκης.
«Δε νομίζω ότι για την ώρα έχει ανοίξει ένα τέτοιο ζήτημα. Το ακούω στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα αλλά με τον τρόπο τον θεσμικό δεν βλέπω κάτι. Όταν θα έρθουν και όπως θα έρθουν θα τα συζητήσουμε. Θα είμαι πολύ ξεκάθαρος. (…) Δεν υπάρχει καμία κόντρα εκκλησίας – κυβέρνησης, ίσα ίσα που με την Εκκλησία έχουμε μια πολύ σημαντική συνεργασία. Δεν υπάρχει καμία αρρυθμία στην κυβέρνηση, στην ΚΟ της ΝΔ, η γραμμή είναι μία, είναι ξεκάθαρη».
Αναφερόμενος στην ακρίβεια και στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση με τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, αναφέρει:
«Ρεκόρ επικουρικών συντάξεων, 11.000 επικουρικές, σε μία ημέρα με νομοθετική ρύθμιση που φέραμε, όπου αυτήν την στιγμή δώσαμε τη δυνατότητα για την έκδοση των επικουρικών του Δημοσίου, να πάνε όπως του ΙΚΑ, βγήκαν 11.000 επικουρικές σε μία ημέρα. Τις συντάξεις τις παρέλαβε η ΝΔ το 2019 200.000 που ήταν εκκρεμείς και σήμερα είναι 24.000. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής μας όσον αφορά τις κύριες συντάξεις. Στις επικουρικές έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας γιατί έφυγε με μεγάλη ταχύτητα η έκδοση των κύριων. Οι συντάξεις πλέον βγαίνουν πολύ πιο σύντομα από ό,τι πριν και μάλιστα βάζουμε και άλλα εργαλεία μέσα στο παιχνίδι. Έχει βελτιωθεί η κατάσταση, δε λέμε ότι δεν χρειάζεται και άλλη διαδρομή, όμως είμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο».
«Βαβέλ στην κυβέρνηση»
Από την πλευρά του, το μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας, για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αναφέρει:
«Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει αυτή η εικόνα Βαβέλ της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν εκείνος ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα έρθει άμεσα το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Θυμίζω ότι η ΝΔ έχει μακρά παράδοση όσον αφορά το ζήτημα αυτό. Το σύμφωνο συμβίωσης από την πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ δεν ψηφίστηκε. Η ακροδεξιά πτέρυγα πιέζει, υπάρχει μια αρρυθμία στη ακροδεξιά πολυκατοικία. Εμείς έχουμε πάρει θέση στο ζήτημα αυτό, επί της αρχής έχουμε πει ότι ισότητα σημαίνει ισότητα».
Για την ακρίβεια αναφέρει:
«Το ξεπάγωμα των 3τιων αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, άρα περίπου το 20% του εργατικού δυναμικού. Οι νέοι εργαζόμενοι που έχουν δουλέψει από το 2012 έως το 2023 θα δουν την πρώτη αύξηση της πρώτης 3τιας μετά το 2027, ενώ θερίζει η ακρίβεια. Το μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά τους μισθούς είναι οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις».
«Δεν έχουν συμφωνήσει στη ΝΔ»
Για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, λέει:
«Πρέπει η Ελλάδα επιτέλους να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα και σε αυτό το ζήτημα. Περιμένουμε να δούμε το νομοσχέδιο γιατί έχει ξεκινήσει μια συζήτηση, κατ’ εμένα σε πολύ λάθος, και είναι ευθύνη της κυβέρνησης γιατί δε συζητήσαμε σοβαρά ένα θέμα το οποίο αφορά τα παιδιά, την οικογένεια, αλλά έχει γίνει μια συζήτηση στον αέρα κατά πόσον βουλευτές και υπουργοί θα ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο το οποίο η ίδια η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει και συζητά. Δεν έχουν συμφωνήσει στη ΝΔ αν το εγκρίνουν σαν πολιτική άποψη, αν η ΝΔ σαν κόμμα πιστεύει πραγματικά σε αυτήν τη μεταρρύθμιση. (…) Είμαστε θετικοί προς αυτήν την κατεύθυνση, θα δούμε το σύνολο του νομοσχεδίου και θα το αξιολογήσουμε εκείνη την στιγμή».
Για την ακρίβεια λέει:
«Εδώ και τρία χρόνια έχει αυξηθεί το κόστος ζωής σε όλους. Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα με τα pass, με έκτακτα μέτρα και όχι μόνιμα. Οι αυξήσεις που έχουν γίνει στις συντάξεις, στους μισθούς, είναι ελάχιστες, δεν προσαρμόζονται στην τεράστια αύξηση των τιμών που υπάρχουν στην αγορά. Οι πολίτες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Εμείς έχουμε προτείνει ότι θα έπρεπε να υπάρχει εδώ και καιρό νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Βάλαμε το ζήτημα του κόστους κατοικίας, των ελέγχων στην αγορά. Δεν αντιμετωπίζεται στην ουσία το μεγάλο ζήτημα της ακρίβειας».