Ο αγιασμός των υδάτων τελείται με πάνδημη συμμετοχή σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και όπως λέει και το παραμύθι «οι καλικάντζαροί επιστρέφουν στον κάτω κόσμο».
Τα Θεοφάνια συνδέονται με πολλές ιστορίες και έθιμα στη χώρα μας που αναβιώνουν αυτές τις ημέρες προσελκύοντας τουρίστες και βλέμματα.
Στην Καστόρια τα «διονυσιακά» ραγκουτσάρια δημιουργούν βραδιές ξέφρενου κεφιού με χάλκινα και τραγούδια σε κάθε πλατεία σε κάθε σοκάκι.
Οι ζητιάνοι ζητούν από τους νοικοκύρηδες που επισκέπτονται τα σπίτια τους να δώσουν δώρα προκειμένου να διώξουν τα κακά πνεύματα.
Ο πρόεδρος ξενοδόχων Καστοριάς δήλωσε:
«Τα Ραγκουτσάρια είναι το καρναβάλι της Καστοριάς. Είναι το πρώτο καρναβάλι του έτους στην πατρίδα μας διεξάγεται κάθε χρόνο 6-7-8 Ιανουαρίου κι είναι ένα αυθόρμητο λαϊκό μαζικό γλέντι το οποίο είναι ένα street party ουσιαστικά που γίνεται από τις παρέες και τους νέους της Καστοριάς».
Στη Σιάτιστα παρέες κάθε ηλικίας γλεντούν στην πλατεία Γερανείων εκεί που αναβιώνουν τα Μπουμπουτσάρια ένα ακόμη έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα.
Γλεντούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και στη συνέχεια δίνουν την σκυτάλη του έθιμού στα μικρά παιδιά για να πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη καρναβαλική παρέλαση.
Στο Μεγάλο χωριό Ευρυτανίας οι «καλημεράδες», οι ενήλικες άνδρες του χωριού βγαίνουν από το προηγούμενο βράδυ και ψάλουν τα κάλαντα στα ορεινά χωριά του νομού.
Στην Ερμιόνη Αργολίδας οι νέοι συγκεντρώθηκαν για ακόμη μία χρονιά στο λιμάνι και στόλισαν τις βάρκες με φύλλα μυρτιάς και φοίνικα, αλλά και σημαίες και βούτηξαν από αυτές για να πιάσουν τον Σταυρό.
Στο χωριό Αραβυσσός Πέλλας οι καβαλάρηδες μπήκαν στα παγωμένο νερά για να πιάσουν τον σταυρό, όχι με μαγιό, αλλά με το άλογο τους, χαρίζοντας στον κόσμο που ήταν εκεί ένα όμορφο θέαμα.