Ο Εμμανουέλ Μακρόν διόρισε νέο πρωθυπουργό τον Γκαμπριέλ Ατάλ. Πρόκειται για τον νεότερο πολιτικό, μόλις 34 ετών, στο πρωθυπουργικό αξίωμα, στην χώρα. Στην Ιταλία, πολιτική θύελλα έχει προκαλέσει μία μαζική συγκέντρωση νεοναζί στην Ρώμη, η οποίοι έκαναν τον ναζιστικό χαιρετισμό, στην επέτειο θανάτου τριών ομοϊδεατών τους.
Μετά από ένα 24ωρο έντονων φημολογιών και παρασκηνίου, η Γαλλία έχει νέο πρωθυπουργό. Ο μέχρι χθες, υπουργός Παιδείας, Γκαμπριέλ Ατάλ, ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στο πλευρό του Μακρόν, αναλαμβάνει τα ηνία της κυβέρνησης, με στόχο να αναζωογονήσει τα χαμηλά ποσοστά δημοφιλίας του Γάλλου Προέδρου.
«Μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχουμε έναν κοινό στόχο: να αποφασίζουμε εμείς για τη μοίρα μας και να απελευθερώσουμε τη δυναμική των Γάλλων», ανέφερε ο Ατάλ.
«(Ο Ατάλ) είναι 34 ετών. Είναι το «golden boy» του πολιτικού συστήματος του Μακρόν. Αναδύθηκε μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν. Είναι ο νεότερος και ο πρώτος, που δηλώνει ανοιχτά ομοφυλόφιλος, Πρωθυπουργός της Γαλλίας», αναφέρει το δίκτυο France 24.
Ο διορισμός του Ατάλ, στη θέση που κατείχε η Ελιζαμπέτ Μπορν, πραγματοποιείται κι ενώ ο Μακρόν επιδιώκει να τονώσει το πολιτικό του προφίλ, ενόψει ευρωεκλογών και των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα φιλοξενήσει, φέτος, το Παρίσι.
Ο Μακρόν, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με την αυξανόμενη άνοδο της ακροδεξιάς στην Γαλλία, δέχτηκε, ήδη, επικρίσεις για τον διορισμό του Ατάλ, από τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Ιταλία
Στην Ιταλία, οι εικόνες αυτές, με εκατοντάδες νεοναζί στο κέντρο της Ρώμης, μοιάζουν να έχουν βγει μέσα από τις πιο σκοτεινές σελίδες του 20ου αιώνα. Κάνοντας τον ναζιστικό χαιρετισμό, οι νοσταλγοί του φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι συγκεντρώθηκαν έξω από τα πρώην γραφεία του ναζιστικού «ιταλικού κοινωνικού κινήματος», που αργότερα, μετεξελίχθηκε στο κόμμα « Αδέλφια της Ιταλίας» της πρωθυπουργού Μελόνι.
Οι νεοναζί συγκεντρώθηκαν για την 46η επέτειο από τις δολοφονίες τριών ομοϊδεατών τους, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Τα κόμματα της Αριστεράς καταδίκασαν τη συγκέντρωση των ακροδεξιών ενώ ο κυβερνητικός εταίρος της Μελόνι, Αντόνιο Ταγιάνι, επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί.
Πάντως, ο πρόεδρος της ιταλικής βουλής, Ινάτσιο λα Ρούσα, ένας εκ των ιδρυτών του κόμματος της Μελόνι, υποστήριξε πως ο φασιστικός χαιρετισμός, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν αποτελεί αδίκημα!