Η ηθοποιός Αντιγόνη Κουλουκάκου και η Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, Σταυρούλα Μπαντούνα μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την αυτοβελτίωση, τα άγχη του σήμερα για το αύριο και το ευ ζην.
Στην αρχή κάθε χρονιάς όλοι βάζουμε στόχους, που περιλαμβάνουν αλλαγές.
Το ζήτημα της αυτοβελτίωσης είναι περίπλοκο καθώς οι άνθρωποι πιστεύουν πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής τους στερεί το να ζουν το παρόν.
Ζούμε το παρόν χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και χωρίς το άγχος που «γεννά» το μέλλον;
Η Αντιγόνη Κουλουκάκου μίλησε για την αυτοβελτίωση και το ευ ζην.
«Θέλει ωριμότητα για να πεις πλέον ότι ζεις το παρόν. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει άγχος. Μετά τα 30 υπάρχει μια κατανόηση, μια αυτογνωσία. Εγώ χαλάρωσα μετά τα 40. Είμαι ευγνώμων για τα επαγγελματικά, για την ζωή μου, ζω το σήμερα. Δεν κοιτάς πίσω. Υπάρχουν πράγματα που έχω μετανιώσει αλλά δεν μπορώ να γυρίσω τον χρόνο πίσω. Δεν μπορείς να τα λησμονείς ή να θρηνείς για το τότε. Υπάρχει μία χαρμολύπη αλλά είναι απλώς παροδικές σκέψεις. Δεν είναι τρόπος ζωής. Εκτός και αν έχεις επιλέξει τη μοναχικότητα και ζεις μόνος σου και σε τρέφει το παρελθόν», ανέφερε η Αντιγόνη Κουλουκάκου.
Η κ. Μπαντούνα έδωσε την επιστημονική διάσταση του θέματος.
«Είναι πολύπλοκη η καθημερινότητα. Έχουν απλοποιηθεί οι αξίες. Έχουμε ξεχάσει την πραγματική ευτυχία και την αναζητούμε. Χανόμαστε μέσα στην καθημερινότητά μας. Η υπερβολή δεν χρειάζεται αλλά χρειάζεται δέσμευση γι΄αυτόν τον στόχο, το να απολαμβάνω τις όμορφες στιγμές. Πρέπει να ασκηθούμε σε αυτό, θέλει δέσμευση. Θέλει συστηματική δουλειά να απαγκιστρωθείς από το παρελθόν. Πολλές φορές ένα τραύμα οδηγεί σε θέματα λειτουργικότητας ή φοβάται να αφεθεί. Η αναστολή αυτή μας εμποδίζει για να βιώσουμε ευτυχισμένες στιγμές», τόνισε η ειδικός.
«Προσπαθώ αλλά δεν τα καταφέρνω»: Ο ειδικός θα σε βοηθήσει να επιλέξεις να επιλέξεις να συνεχίσεις. Θέλει συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια. Δεν είναι εύκολο να απαγκιστρωθείς από το παρελθόν. Αν το βιώσεις, το κατανοήσεις και το αντιμετωπίσεις μπορεί να το αφήσεις πίσω διαφορετικά θα είναι εκεί και θα σε εμποδίζει. Είναι σημαντικό να βιώνεις τον πόνο την στιγμή που έρχεται. Δεν είναι μόνο η χαρά. Ο τρόπος που βάζεις στόχος είναι σημαντικό και είναι προϊόν εκμάθησης», συνέχισε η κ. Μπαντούνα.
Γιατί κολλάμε με τα λάθη του παρελθόντος;
Σύμφωνα με την Αντιγόνη Κουλουκάκου, «Συνήθως μας «στοιχίζουν» τα λάθη στις ανθρώπινες σχέσεις. Αυτά δεν διορθώνονται, απλά πατάς στοπ και πας παρακάτω. Εκεί είναι το λάθος, ότι γυρνάμε πίσω για να διορθώσουμε το λάθος μίας σχέσης που έχει σπάσει. Μου έχουν στοιχίσει φιλίες κάποια λάθη».
Η κ. Μπαντούνα ανέφερε πως, «η αποδοχή είναι το κλειδί, να μάθεις από αυτή την εμπειρία. Η καθημερινή είναι πολύπλοκη και απαιτητική. Θέλει δέσμευση στον στόχο. Το βίωμα έχει μία ασφάλεια στο παρελθόν, μας είναι πιο “γνώριμο”. Ο χρόνος “στρογγυλεύει” τον πόνο που νιώθαμε για ένα βίωμά μας».