Οι τιμές στα καυσόξυλα κυμαίνονται από 120 έως 140 ευρώ το κυβικό. Ενεργειακός επιθεωρητής εξηγεί στο MEGA στους πόσους βαθμούς συμφέρει να βάζουμε σε σταθερή θερμοκρασία το καλοριφέρ ώστε να μην έχουμε υπέρογκες χρεώσεις.
Με την πρώτη, ψυχρή εισβολή του φετινού χειμώνα να βρίσκεται προ των πυλών, οι καταναλωτές ξεκίνησαν την προμήθεια καυσόξυλων για την θέρμανση του σπιτιού τους.
«Ξεκινήσαμε τώρα δυνατά. Είναι τώρα τρεις – τέσσερις μέρες γιατί ακούσανε που έρχεται κρύο και έχουν χτυπήσει τα τηλέφωνα. Όλος ο κόσμος περιμένει για το χιονιά», είπε υπεύθυνη καταστήματος με καυσόξυλα.
Αρκετοί είναι εκείνοι που σκοπεύουν να θερμανθούν με καυσόξυλα, ευελπιστώντας ότι οι κρύες ημέρες δεν θα διαρκέσουν πολύ.
«Θα πάρω πορτοκαλιά και ελιά, η πορτοκαλιά μυρίζει ωραία και η ελιά είναι πιο σιγανή η φωτιά», είπε πελάτισσα.
Οι τιμές για τα βασικά είδη καυσόξυλων κοστίζουν από 120 ευρώ το κυβικό για την οξιά και τη βελανιδιά και φτάνουν τα 140 ευρώ. Ενώ η ελιά ξεκινάει από 140 και φτάνει τα 160 ευρώ το κυβικό.
Θέρμανση… που να αξίζει
Θέρμανση με πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ρεύμα;
Όποιο τρόπο και να επιλέξει ο καταναλωτής, το κόστος είναι μεγάλο.
«Εμείς στο σπίτι έχουμε φυσικό αέριο. Εντάξει είναι λίγο ακριβά αλλά έχουμε ένα μωρό στο σπίτι και η προτεραιότητα μας είναι το παιδί να είναι ζεστό», είπε ένας καταναλωτής.
Χιλιάδες είναι ήδη οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα, που κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ και αφορά περίπου 1 εκατομμύρια νοικοκυριά, με τη σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ να κλείνει στις 19 Ιανουαρίου.
Ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο MEGA αναφέρει πως μεγαλύτερη εξοικονόμηση επιτυγχάνεται με χρήση του καλοριφέρ σε σταθερή θερμοκρασία στους 20 βαθμούς.
«Για κάθε βαθμό πάνω από τους 20 βαθμούς, η κατανάλωση αυξάνει γύρω στο 8%, άρα καλό είναι να κρατάμε τη θερμοκρασία του σπιτιού γύρω στους 20 βαθμούς».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συντήρηση του καλοριφέρ και του καυστήρα είναι βασική προϋπόθεση για περισσότερη οικονομία.