Δύο σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού είναι η πείνα και ο κορεσμός.
Καλεσμένη στο σημερινό επεισόδιο του «Όλα για τη Ζωή μας» ήταν η Μάρα Δαρμουσλή, η οποία προχώρησε σε μία βαθιά εξομολόγηση για τις διατροφικές διαταραχές που βίωσε επί σειρά ετών.
«Η πείνα ήταν ο σύντροφος που σου τριβέλιζε το μυαλό. Ήταν η δεύτερη φωνή που άκουγα στο κεφάλι μου. Μασούσα το σοκολατάκι με τη συσκευασία και έφευγε στα σκουπίδια», αποκάλυψε.
«Η βουλιμία είναι πιο ύπουλη, γιατί η νευρική ανορεξία είναι εμφανής. Η βουλιμία έχει πολλούς τρόπους έκφρασης και στη δική μου ήταν πιο ύπουλη, γιατί πήγαινα και χτυπιόμουν πολλές ώρες με γυμναστική».
Στα πρώτα χρόνια του μόντελινγκ εκείνο που προσπαθούσε να κάνει είναι να απλώσει στο χρόνο τη μάσηση τροφής, αποκαλύπτοντας πως ήταν ιδιαίτερα κουραστικό τόσο για την ίδια όσο και για τους γύρω της.
«Ξέρεις πως χορταίνεις στη ζωή; Όταν τη γεμίζεις με άλλα πράγματα που γεμίζουν εσένα τον ίδιο», είπε το πρώην μοντέλο.
Αλήθειες και μύθοι για τον κορεσμό
Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο κλινικός διαιτολόγος Κωνσταντίνος Ξένος, ο κορεσμός καθορίζεται από ενδογενείς παράγοντες (όπως έκκριση ορμονών από το γαστρεντερικό σύστημα, διάταση στομάχου) και εξωγενείς (όπως οσμή, όψη και γεύση του φαγητού).
Το ζήτημα του κορεσμού είναι οργανικό και πολυγονιδιακό, σύμφωνα με όσα έχουν δείξει μελέτες, ενώ οι λιπαρές τροφές δεν μπορούν να προσφέρουν τον κορεσμό που θα προσφέρει μία τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες ή φυτικές ίνες.
«Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι μία εξαιρετική μηχανή. Χρειάζεται και τις βασικές τρεις θρεπτικές ομάδες που αποδίδουν θερμίδες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά, σαφέστατα καλή ενυδάτωση και τα μικροθρεπτικά συστατικά που δεν αποδίδουν θερμίδες. Η ισορροπημένη διατροφή έχει μία βασική παράμετρο, την ποικιλία», σημείωσε ο κος Ξένος.
Ακόμη, τόνισε πως όταν κάποιος πεινάει πολύ και μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ των γευμάτων τότε κανείς τρώει άτσαλα και λαίμαργα, αδυνατώντας να φέρει τον οργανισμό σε επίπεδο κορεσμού.