Γιατροί και νοσηλευτές καταρρέουν μετά από εξαντλητικές εφημερίες στις οποίες εργάζονται περισσότερες από 14 ώρες ακατάπαυστα.
Μια 44χρονη αναισθησιολόγος στο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη κατέρρευσε μετά την εφημερία και ύστερα από 16 ώρες μέσα στα χειρουργεία. Οι συνάδελφοί της που έσπευσαν να τη βοηθήσουν διαπίστωσαν ότι είχε υποστεί εγκεφαλικό.
«Διαπιστώσανε ότι πρόκειται περί εγκεφαλικού»
«Τελειώνοντας, ένιωσα έντονη αδιαθεσία, μούδιασα στο πρόσωπό μου, αμέσως οι συνάδελφοι… ξάπλωσα στον χώρο της ανάνηψης που έχουμε τα φορεία, κατάλαβαν ότι εκείνη την ώρα κάτι συμβαίνει. Ήρθε και η συνάδελφος η νευρολόγος από τα ΤΕΠ γιατί είχε γενική εφημερία εκείνη την ημέρα το νοσοκομείο. Διαπιστώσανε ότι πρόκειται περί εγκεφαλικού», λέει η Ιωάννα Δημητροπούλου.
Επτά αναισθησιολόγοι έχουν μείνει μόνο στο «Παπανικολάου», ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας. Οι κραυγές αγωνίας των γιατρών για ενίσχυση του προσωπικού έπεσαν στο κενό και ο ένας μετά τον άλλο καταρρέουν.
«Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει στο ‘Παπανικολάου’ εδώ και δώδεκα μήνες. Κάνουμε 10 – 12 εφημερίες ο καθένας, δύσκολες εφημερίες που χρειάζεται να είμαστε ατελείωτες ώρες μέσα στο χειρουργείο, έξω από το χειρουργείο. Τον Οκτώβριο φωνάζαμε ότι δεν μπορούμε άλλο. Μέσα Οκτώβρη μια συνάδελφος κόντεψε να χάσει το μάτι της από λοίμωξη. Τέλος Δεκέμβρη μια άλλη έπεσε μετά από βάρδια, έσπασε το χέρι της είναι σε αναρρωτική».
«Συγνώμη» για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι γιατροί ζήτησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Από τις 26 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», μόλις εννέα έχουν καλυφθεί. Η έλλειψη αναισθησιολόγων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ΕΣΥ.