Η Κατερίνα Γκαγκάκη, Υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας και ο Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος, Κωνσταντίνος Μπαλαμπάνης μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τις απάτες για ιατρικά σκευάσματα μέσω των social media και πώς επηρεάζεται ο καταναλωτής.
Ο κ. Μπαλαμπάνης μίλησε για την ενημέρωση ιατρικών υπηρεσιών μέσω social media.
«Η επιρροή είναι πολύ μεγάλη μέσω των social media και σε ένα πολύ ευαίσθητο κομμάτι που έχει να κάνει με την υγεια. Κατ’ επέκταση, ό,τι έχει να κάνει με την υγεια, κάποια πηγή μπορεί να είναι και επικίνδυνη. Μέσα στο καλό υπάρχει και το κακό, και ευτυχώς το καλό είναι και πολύ. Υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν σοβαρούς λογαριασμούς στα social media με σοβαρές αναρτήσεις και με σκοπό την επαγρύπνηση του πληθυσμού, το οποίο πραγματικά προσφέρει», είπε αρχικά.
Ποια είναι τα λάθη που δεν πρέπει να κάνουν οι χρήστες;
Σύμφωνα με τον ειδικό, «Η αξιολόγηση της πληροφορίας είναι πολύ σημαντικό. Το από πού πήρες αυτή την πληροφορία παίζει ρόλο και πόσο σημαντική και αξιόπιστη επιστημονικά είναι, είναι το Α και το Ω. ο κόσμος δεν έχει απαραίτητα την γνώση να το κάνει, οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτά που λέμε, πώς τα διατυπώνουμε, γιατί μπορεί να παρερμηνευτεί».
«Πολλές φορές ταυτίζεται ο κόσμος με πράγματα. Είναι τεράστιο βάρος και πολλές φορές γίνομαι κοφτή και ακυρωτική. Έχω μπει στον πειρασμό να κάνω πράγματα που έχω δει στο διαδίκτυο. Είμαι επιρρεπής καταναλώτρια», σχολίασε η Κατερίνα Γκαγκάκη.
«Όταν μιλάμε για φάρμακα μιλάμε για ενδείξεις και αντενδείξεις. Το βάρος αυτό το έχει κάποιος γιατρός. Πολλοί για παράδειγμα πήγαν και πήραν φάρμακο που είναι για τον διαβήτη, για να χάσουν βάρος με αποτέλεσμα να υπήρχε έλλειψη», επεσήμανε ο κ. Μπαλαμπάνης.