Ομόφωνα «όχι» στο νομοσχέδιο του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών λέει η Ιερά Σύνοδος, η οποία με σκληρή γλώσσα μιλά για αλλοίωση της κοινωνικής συνοχής και των θεσμών της οικογένειας.
Ηχηρό «όχι»
«Oι εμπνευστές του νομοσχεδίου και συνευδοκούντες σε αυτό προωθούν την κατάργηση της πατρότητας και της μητρότητας, την εξαφάνιση των ρόλων των δυο φύλων στην οικογένεια και τοποθετούν πάνω από τα συμφέροντα των μελλοντικών παιδιών τις σεξουαλικές επιλογές των ομοφυλόφιλων ενηλίκων», ανέφερε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου, Ιερόθεος.
Στην κυριακάτικη Λειτουργία θα ανακοινωθούν σε όλους τους ναούς της χώρας οι θέσεις της Ιεράς Συνόδου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία ενώ θα μοιραστούν σχετικά φυλλάδια. Εξουσιοδοτούνται μάλιστα οι μητροπολίτες να προχωρήσουν και άλλες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πιστών για το ζήτημα αυτό.
«Η ομοφυλοφιλία είναι αμαρτία και εκτροπή από το θέλημα του θεού. Αν βαπτιστεί το παιδί που δεν ευθύνεται δε θα μεγαλώσει σε οικογένεια με χριστιανικά πρότυπα. Αν γίνει βάπτιση των παιδιών ομοφυλοφίλων στην πράξη, αναγνωρίζουμε. Δεν μπορούμε από τη μια μεριά να λέμε ότι δεν αναγνωρίζουμε τον πολιτικό γάμο των ομοφυλοφίλων και από την άλλη μεριά στην πράξη να το αναγνωρίζουμε», συνέχισε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου.
«Μέσα στην εκκλησία μπαίνουμε με πνεύμα ταπεινώσεως, δεν μπαίνουμε με πνεύμα δικαιωματισμού και με έναν τρόπο που να ζητούμε τα δικά μας», τόνισε ο μητροπολίτης Μαρώνειας Παντελεήμων.
«Ουδέν σχόλιο»
Η γνώμη της Εκκλησίας είναι σεβαστή τονίζουν χωρίς κανένα σχόλιο κυβερνητικές πηγές.
«Έχει τις απόψεις της, είναι απολύτως σεβαστές. Από κει και πέρα η εκτελεστική εξουσία εισηγείται τα νομοσχέδια και η νομοθετική εξουσία με την ψήφο των βουλευτών τα εγκρίνει στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτό συνέβαινε διαχρονικά στη χώρα μας, αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει, σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαμε να μπούμε σε αντιπαράθεση με την Εκκλησία», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Εκτός από την Ιερά Σύνοδο, το Μέγαρο Μαξίμου έχει απέναντί του και σκληρούς γαλάζιους διαφωνούντες, μεταξύ αυτών και ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, με το νομοσχέδιο να μπαίνει στην κορυφή της ατζέντας του υπουργικού συμβουλίου.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι θα ψηφίσουν θετικά, ωστόσο βουλευτές εμφανίζονται προβληματισμένοι.
«Οι αντιρρησίες συνείδησης της συμπολίτευσης στην ουσία αμφισβητούν τον πρωθυπουργό, δεν αμφισβητούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς ξέρουμε τι θα κάνουμε», δήλωσε ο Χρήστος Γιαννούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μιχάλης Κατρίνης και Δημήτρης Νατσιός συγκρούστηκαν στην Ολομέλεια όταν ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ διάβασε ολόκληρη την εισήγηση του μητροπολιτη Μεσογαίας προς την Ιερά Σύνοδο.
Μετά τις τελικές αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου, το νομοσχέδιο θα μπει σε δημόσια διαβούλευση πριν έρθει στη Βουλή προς ψήφιση, το πιθανότερα στα μέσα Φεβρουαρίου.