Το κλίμα συναίνεσης που διαμορφώθηκε το προηγούμενο διάστημα για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο, πέφτει στο κενό.
Η αιφνιδιαστική τροπολογία που έφερε στη Βουλή η Νίκη Κεραμέως, η οποία επεκτείνει την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, τίναξε στον αέρα την ευρεία πλειοψηφία που είχε σχηματιστεί.
Το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο σε ευρωεκλογές και δημοψηφίσματα που εισήχθη στη Βουλή, αν ψηφιστεί, θα δίνει τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, σε όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους, είτε εντός Ελλάδας είτε στο εξωτερικό, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμά, αρχής γενομένης από τις προσεχείς ευρωεκλογές αλλά και σε τυχόν μελλοντική διενέργεια δημοψηφισμάτων.
Η Νίκη Κεραμέως, με την τροπολογία που κατέθεσε επεκτείνει την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού, αιφνιδιάζοντας σε απόλυτο βαθμό ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που επί της αρχής εμφανίζονταν πως θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι για να εγκριθεί το νομοσχέδιο, δηλαδή η επιστολική ψήφος για τις ευρωεκλογές, απαιτείται απλή πλειοψηφία, ήτοι η ψήφος 151 βουλευτών. Όμως, για να περάσει η τροπολογία Κεραμέως, δηλαδή η επιστολική για Έλληνες του εξωτερικού στις εθνικές, απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 2/3 του Κοινοβουλίου, δηλαδή την ψήφο 200 βουλευτών.
Προς καταψήφιση η τροπολογία
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκαν την Τρίτη (23/01) στη Βουλή με το ραγισμένο γυαλί να μοιάζει δύσκολο να κολλάει.
Πρώτος ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, προανήγγειλε την καταψήφιση του νομοσχεδίου καθώς η πλειοψηφία απέρριψε και τις τρεις τροπολογίες που είχε καταθέσει το κόμμα της Κουμουνδούρου για τη σύσταση Ανεξάρτητης Εκλογικής Αρχής, την κατάρτιση ηλεκτρονικού εκλογικού καταλόγου και τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου αποκλειστικά για τους εκτός επικρατείας και συγκεκριμένες ομάδες εκλογέων εντός επικρατείας, όπως άτομα με αναπηρία, ασθενείς και ηλικιωμένοι.
Σε ακόμα πιο δύσκολη θέση βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την τοποθέτηση και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, που έθεσε δύο προϋποθέσεις για να ψηφίσει το κόμμα του το σχέδιο νόμου.
Ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε την απόσυρση της αιφνιδιαστικής τροπολογίας Κεραμέως και αιτήθηκε η επιστολική ψήφος για το εσωτερικό να μην ισχύσει οριζόντια αλλά μόνο σε περιπτώσεις με αντικειμενική δυσκολία των εκλογέων, όπως η αναπηρία, η εργασία, το γήρας κοκ.
Η ονομαστική ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για τις 17.00 το απόγευμα.