Ως μια καλοστημένη επιχείρηση για να φιμωθεί η δημοσιογραφική έρευνα, την στιγμή μάλιστα που η χώρα μας είναι στην 107η θέση στην ελευθερία του Τύπου, χαρακτήρισαν μάρτυρες και δικηγόροι, την αγωγή του πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη, κατά των δημοσιογράφων που αποκάλυψαν τον βασικό του ρόλο στην υπόθεση των υποκλοπών.
Την απόρριψη της αγωγής του πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη, για την υπόθεση των υποκλοπών, ως καταχρηστικής, με την οποία επιχειρείται να φιμωθεί η δημοσιογραφική έρευνα, ζήτησαν οι δικηγόροι της «Εφημερίδας των Συντακτών», των «Reporter United» και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη από το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.
«Είναι κάτι που γίνεται πλέον κατά κόρον στην Ελλάδα, αγωγές που αποβλέπουν στον εκφοβισμό δημοσιογράφων αλλά και πολιτών, που αναδεικνύουν παρανομίες και ενώ δεν έχουν καμία βάση, καμία πιθανότητα να ευοδωθούν αποβλέπουν στο να δημιουργήσουν φοβία», δήλωσε ο Νίκος Αλιβιζάτος, ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.
«Η υπόθεση των υποκλοπών και των επισυνδέσεων, νόμιμων και παράνομων συνιστά ένα ζήτημα μείζονος ενδιαφέροντος και ως εκ τούτου οι δημοσιογράφοι έχουν όχι απλώς δικαίωμα αλλά και καθήκον να γράφουν για αυτά τα ζητήματα και εμείς οι πολίτες δικαίωμα πρόσβασης στην πληροφορία αυτή», είπε η Κλειώ Παπαπαντολέων, δικηγόρος «Εφημερίδας των Συντακτών» και «Reporter United».
Ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος στην κατάθεσή του, έκανε λόγο για προσεκτικά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αδιαμφισβήτητα γεγονότα.
«Δεν είναι δυνατόν να πουλάς μια εταιρία σε κάποιον ο οποίος ενέχεται ενδεχομένως ως μέτοχος στην εταιρία που διαθέτει το predator στην Ελλάδα και να θεωρηθεί ότι δεν έχεις καμία απολύτως σχέση μαζί του».
Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου.
«Πιστεύω ότι το δημοσίευμα τους που προσπαθούσε να συνδέσει τον κ.Δημητριάδη με τον κ. Μπίτζιο δεν ήταν συκοφαντικό. Με αυτά τα στοιχεία που είχαν, έπρεπε να το γράψουν αυτό το δημοσίευμα και θεωρώ ότι αυτή η αγωγή υπερέβαινε το μέτρο και αποσκοπούσε κυρίως στο να μην γραφεί το επόμενο δημοσίευμα, παρά να τιμωρηθεί το προηγούμενο. Ήταν μια αγωγή SLAPP κατά την γνώμη μου».
Την απουσία του Γρηγόρη Δημητριάδη από τη δικαστική αίθουσα σχολίασε ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.
«Δυστυχώς, ο κ. Δημητριάδης δεν ήταν σήμερα εδώ προκειμένου να μπορέσει να εξεταστεί ως μάρτυρας για να απαντήσει σε σχέση με την σχέση του με τους επιχειρηματίες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των υποκλοπών, τον Γιάννη Λαβράνο και τον Φέλιξ Μπίτζιο. Θεωρούμε ότι τα στοιχεία τα οποία έχουμε εισφέρει στο δικαστήριο είναι συντριπτικά, όμως σε κάθε περίπτωση αυτό ήταν ένα αστικό δικαστήριο».
»Η ανεξάρτητη δημοσιογραφία δεν κάμπτεται, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη θα γίνει η ασπίδα προστασίας της. Η αλήθεια θα καταδικάσει όσους δεν τη σέβονται», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, σχολιάζοντας την αγωγή Δημητριάδη, έκανε λόγο για προσπάθεια φίμωσης των δημοσιογράφων.
«Αποτελεί ευθεία προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού των δημοσιογράφων η εξοντωτική αγωγή του Γρηγόρη Δημητριάδη σε βάρος της Εφημερίδας των Συντακτών, των Reporters United και του Θανάση Κουκάκη. Την ώρα μάλιστα που ενάμιση χρόνο μετά, δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες στους υπαίτιους αυτού του σκανδάλου και πολλάκις η Κυβέρνηση ενορχήστρωσε τη συγκάλυψη τους».
Στη δίκη κατέθεσε δικηγόρος, και συνεργάτιδα του Γρηγόρη Δημητριάδη, η οποία χαρακτήρισε ψευδή και συκοφαντικά τα δημοσιεύματα. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τους επόμενους μήνες.