Με τη δίκη κατά Ελλήνων δημοσιογράφων αλλά και μέσων ενημέρωσης που ξεκίνησε την Πέμπτη 25/1, μετά την αγωγή που είχε καταθέσει εναντίον τους ο πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, ασχολείται σε αναλυτικό του δημοσίευμα ο βρετανικός Guardian.
Η δίκη Ελλήνων δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης που συμμετείχαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων κάνει τον γύρω του κόσμου.
Σε αναλυτικό του ρεπορτάζ, ο βρετανικός Guardian υπογραμμίζει πως οι δημοσιογράφοι και τα μέσα ενημέρωσης μηνύθηκαν από τον πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη μία ημέρα πριν αυτός φύγει από την θέση του τον Αύγουστο του 2022.
Το βρετανικό μέσο αναφέρει πως ο ίδιος ο μηνυτής δεν έδωσε το παρών στην εκδίκαση της υπόθεση, σε αντίθεση με τους κατηγορούμενους, οι οποίοι μαζικά βρέθηκαν στα δικαστήρια.
Η ανταποκρίτρια του βρετανικού μέσου στην Αθήνα, Έλεν Σμίθ, κάνει ειδική αναφορά στην κατάθεση του Νίκου Αλιβιζάτου, ομότιμου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, ο οποίος επισήμανε στο δικαστήριο πως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει τις υποκλοπές ως «σκιά για την κυβέρνηση».
Το δημοσίευμα δίνει έμφαση και στις αγωγές κατά μέσων και δημοσιογράφων.
«Είναι κάτι που γίνεται πλέον κατά κόρον στην Ελλάδα, αγωγές που αποβλέπουν στον εκφοβισμό δημοσιογράφων αλλά και πολιτών, που αναδεικνύουν παρανομίες και ενώ δεν έχουν καμία βάση, καμία πιθανότητα να ευοδωθούν αποβλέπουν στο να δημιουργήσουν φοβία», δήλωσε ο Νίκος Αλιβιζάτος.
Στο δημοσίευμα γίνεται εκτενής αναφορά και σε ακόμη δύο αγωγές από τον Γρηγόρη Δημητριάδη τη μία κατά των ίδιων μέσων και δημοσιογράφων δηλώνοντας πως έχει υποστεί από τις αποκαλύψεις ζημιές που ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια ευρώ.