Η φράση «δουλεύω για να ζω» ή «ζω για να δουλεύω» φαίνεται ότι στοιχειώνει όλο και περισσότερους ανθρώπους στις μέρες μας.
Με αυτό το θέμα ασχολείται σήμερα Σάββατο η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη και καλεσμένη τη δημοσιογράφο και παρουσιάστρια του MEGA, Κατερίνα Παναγοπούλου.
«Κοιτάζω να περνάω καλά»
«Όταν κάποιος χρησιμοποιεί τη λέξη θυσία σημαίνει ότι κάνει κάτι που δεν του αρέσει και αναγκάζεται να το κάνει. Εγώ κάνω μια δουλειά που μου αρέσει και στην πραγματικότητα δεν το αντιμετωπίζω ως θυσία. Μου αρέσει αυτό που κάνω, είναι αυτό που ήθελα από παιδάκι. Ήμουν άνθρωπος που όταν ήθελα να κάνω κάτι έβρισκα τον χρόνο. Μπορεί αυτό να μου στοίχιζε στον ύπνο μου αλλά δεν μπορώ να πω ότι ποτέ οι επιλογές μου ήταν η μία σε βάρος της άλλης».
Όπως λέει η γνωστή δημοσιογράφος:
«Υπήρξαν περίοδοι που έριξα το βάρος στο ένα μέρος, υπήρξαν περίοδοι που εστίασα στο άλλο. Γενικώς στη ζωή μου κοιτάζω να περνάω καλά. (…) Ξεκίνησα να δουλεύω νωρίς. Θυμάμαι ότι ήμουν όλη την ημέρα εκεί, με τρομερό ενδιαφέρον, δεν ήθελα να φύγω, ήταν η ζωή μου η δουλειά μου. Στο τέλος της ημέρας δεν κάνουμε αυτό το οποίο θέλουμε; Τότε είχα αφιερώσει πολύ μεγάλο χρόνο στη δουλειά αλλά αυτό με έκανε ευτυχισμένη».
Η ίδια σημειώνει πως:
«Έχω τον ψυχαναγκασμό, όταν έχω μια δουλειά πρέπει να γίνει έτσι όπως πρέπει να γίνει και εκεί μπορεί να την πληρώσει ο ύπνος, πάντα κόβω από τον ύπνο. (…) Κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις, είναι θέμα προσωπικής επιλογής».
«Οποιαδήποτε υπερβολή είναι σε κόστος κάποιου άλλου πράγματος»
Από την πλευρά της, η Δήμητρα Νικολάου, ψυχολόγος, σημειώνει:
«Στη ζωή μου είναι δύο πυλώνες, η προσωπική ζωή και η κοινωνική ζωή, οπότε επί της ουσίας μιλάμε για τρεις διαφορετικούς τομείς που πρέπει να κρατήσω ισορροπία. Χρειάζεται και οι τρεις πυλώνες αυτοί να είναι ενεργοί και φροντισμένοι. (…) Κάποιοι άνθρωποι μπαίνουν πολύ μέσα σε αυτό ενώ κάποιοι άλλοι αντιστέκονται».
Όπως λέει η ίδια:
«Οποιαδήποτε υπερβολή είναι σε κόστος κάποιου άλλου πράγματος και οπουδήποτε υπάρχει υπερβολή, σίγουρα υπάρχει και μια υπεραναπλήρωση, οπότε κάπου αλλού έχω ένα έλλειμα, οπότε δεν μπορούμε να μιλήσουμε για υπερβολή και υπεραναπλήρωση χωρίς να μιλάμε για κόστη».
Σύμφωνα με την ίδια:
«Την υπερβολή τη συναντούμε όταν μπορώ να κάνω και αλλιώς, αλλά εγώ επιλέγω να κάνω έτσι. Όταν μιλάμε για υπερβολή, μιλάμε για πάνω από το 8ωρο και σίγουρα για πάνω από το 5νθημερο και το κατά πόσο μέσα στην ημέρα, ακόμα και μετά την εργασία, εγώ ασχολούμαι με αυτήν. Όταν δυσκολεύομαι να υπάρξω εκτός του επαγγελματικού πλαισίου και του ρόλου μου, δείχνει ότι εκεί οι άλλοι ρόλοι είναι ελάχιστοι έως και ελλιπείς».
Η κα Νικολάου περιέγραψε και την έννοια της εργασιομανίας.
«Όσο πιο πολύ δουλεύω γεύομαι πράγματα που στους άλλους τομείς δε γεύομαι εφόσον δεν είναι παρόντες. Η εργασιομανία είναι από τους λίγους εθισμούς που τα κόστη δεν είναι εμφανή αλλά είναι πολύ σοβαρά. Για να φτάσω σε σημείο να δουλεύω τόσο πολύ συνήθως κάτι αποφεύγω και αυτό συνήθως είναι ένα δικό μου έλλειμα».
«Πίσω από την εργασιομανία υπάρχει θλίψη, δεν είμαι ευτυχισμένος», συμπληρώνει.