Κύμα αντιδράσεων, που έχει οδηγήσει τους φοιτητές στους δρόμους αλλά και σε καταλήψεις σχολών, έχει φέρει το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί και το οποίο προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα.
«Δεν πρέπει να υποτιμάμε τους νέους ανθρώπους»
«Πρώτα πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Πιερρακάκη που έχει κάνει άνω κάτω την παιδεία, και όχι μόνο τον κ. Πιερρακάκη αλλά και τους προκατόχους του που φρόντισαν να υπονομεύσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο αυτά τα τελευταία 4μιση χρόνια (…) δημιουργώντας μια πολύ μεγάλη αναστάτωση στην παιδεία», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος.
«Δεν πρέπει να υποτιμάμε τους νέους ανθρώπους και την στάση τους, ούτε πρέπει να παρουσιάζουμε ως μπαχαλάκηδες τα παιδιά τα οποία ανησυχούν για το γεγονός ότι βάλλεται το δημόσιο πανεπιστήμιο και αυτό το οποίο προσφέρει στην ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Είναι πολύ απλό να λέμε να σπάσουν ή όχι οι καταλήψεις, είναι σαν να λέμε να φύγουν ή όχι οι αγρότες από την εθνική οδό. Θα πρέπει να αρθούν τα προβλήματα και θα πρέπει να υπάρξει και διάλογος και ουσιαστική δουλειά από το υπουργείο Παιδείας για να αρθούν οι καταλήψεις, όχι με βίαιο τρόπο αλλά επί της ουσίας».
Σχετικά με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, λέει:
«Πρέπει να γίνεται προσπάθεια καθημερινά με αξιόπιστες προτάσεις, με σοβαρότητα, σταθερότητα, χωρίς φάλτσα και παραφωνίες, δεδομένου ότι τα σημαντικά είναι η ακρίβεια, τα ζητήματα προστασίας του πολίτη, η υγεία, τα ελληνοτουρκικά, η εγκληματικότητα. (…) Από εδώ και πέρα και καθημερινά θα πρέπει στους τομείς και στα προβλήματα των πολιτών να έχουμε σταθερές και ρεαλιστικές απαντήσεις. (…) Έχει να κάνει και με τα πρόσωπα, έχουμε έναν νέο αρχηγό ο οποίος οργώνει όλη την Ελλάδα και μέχρι τις ευρωεκλογές όλοι θα κριθούμε. Πιστεύω ότι θα πάμε πολύ καλά στις ευρωεκλογές. Αν δείτε τις δημοσκοπήσεις, που όντως υπάρχει στα όρια του στατιστικού λάθους μια διαφορά με το ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη ή τρίτη θέση, ένας νέος αρχηγός και ένας νέος άνθρωπος πρέπει να σηκώσει από την απραξία και την αποχή τα 2.300.000 ψηφοφόρους που από το 2004 μέχρι τώρα απέχουν. Θα το καταφέρει και αυτό προσπαθούμε».
«Η κυβέρνηση θέλει το μπάχαλο στα πανεπιστήμια»
«Η θέση του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τα πανεπιστήμια είναι καθαρή», λέει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη.
«Έχουμε πει εδώ και χρόνια ότι τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια είναι μια παράμετρος που πρέπει να εξετάσουμε στη χώρα μας και είμαστε θετικοί να την εξετάσουμε ξεκινώντας όμως από μια προϋπόθεση που είναι πολύ σημαντική και αυτή είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου. (…) Βλέπουμε μια κυβέρνηση η οποία τα τελευταία 4μιση χρόνια έχει υποβαθμίσει το δημόσιο πανεπιστήμιο και σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια δεν έχει κάνει τίποτα. (…) Αντ’ αυτού, έφερε την αδιανόητη φόρμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας για να βάλει από την πίσω πόρτα και με διαβλητές διαδικασίες 1.000 άτομα, να διορίσει και εκτός διαδικασιών. Η κυβέρνηση θέλει αυτήν την στιγμή το μπάχαλο στα πανεπιστήμια γιατί είναι ένα ατού σε ό,τι αφορά την εργαλειοποίηση του θέματος».
Όπως λέει η ίδια:
«Αν δούμε την υπόθεση των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων σε μια λογική του να αυξήσουμε το ΑΕΠ, που είναι η λογική της κυβέρνησης, άρα αυτό σημαίνει να δούμε, ενδεχομένως, τα διώροφα της Κάνιγγος να βαφτίζονται σε πανεπιστήμια, δηλαδή τα ΙΕΚ και τα οποιασδήποτε μορφής κολέγια, ασφαλώς το ΠΑΣΟΚ θα είναι με ηχηρό και δυναμικό τρόπο απέναντι. Όλα αυτά τα επιχειρήματα που ακούμε περί Γέιλ και περί Χάρβαρντ είναι για γέλια. Κανένα Γέιλ και κανένα Χάρβαρντ δεν πρόκειται να έρθει στην Ελλάδα όπως δεν έχει έρθει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα».
Η κα Αποστολάκη συμπληρώνει:
«Η εκπαίδευση είναι μια υπόθεση πάρα πολύ σοβαρή η οποία απαιτεί επενδύσεις μεγάλου εύρους και βεληνεκούς. Η εκπαίδευση και η έρευνα απαιτούν πολλά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ επένδυση. Από τη μία πλευρά, η χρηματοδότηση στο δημόσιο πανεπιστήμιο με απόφαση και ευθύνη της κυβέρνησης βαίνει μειούμενη όλο αυτό το διάστημα και από την άλλη πλευρά αυτή η σπουδή της κυβέρνησης, που παρακάμπτει τη συνταγματική διαδικασία η οποία αρχίζει σε λίγους μήνες, και φέρνει με τόση σπουδή ένα τόσης βαρύτητας νομοσχέδιο, λογικά τροφοδοτεί ανησυχίες ως προς το τι υπηρετεί».
«Εμβληματική μεταρρύθμιση»
Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Ευθυμίου, απαντώντας στις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης, υπογραμμίζει:
«Ας πάρουμε μια βάση η οποία δεν είναι αυτή της ισοπέδωσης. Τα πανεπιστήμιά μας είναι καλά πανεπιστήμια και η κατάταξη που έχουν είναι πολύ ψηλά σε σχέση με άλλα πανεπιστήμια άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα προς δύο κατευθύνσεις. Η μία είναι αυτή η θέσπιση που έχει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, προφανώς η κοινωνία είναι ώριμη πλέον ώστε να μπορέσει να δεχτεί αυτήν τη μεταρρύθμιση και νομίζω ότι είναι μια εμβληματική μεταρρύθμιση και ένα βήμα προς τα μπροστά που θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Από την άλλη το νομοσχέδιο, είναι πρόσθεση της κυβέρνησης, να έρθει και με πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης των κρατικών πανεπιστημίων. Άρα θα λειτουργήσει διττά».
Όπως λέει η ίδια:
«Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια εμβληματική μεταρρύθμιση. Αν σε αυτήν τη μεταρρύθμιση υπάρχουν και κάποιοι που μπορεί ίσως να ξεβολεύονται, εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, φυσικά προσπαθώντας να μειώσουμε κατά το δυνατόν τις κοινωνικές αντιδράσεις (…) με κοινωνικό και πολιτικό διάλογο. Κανένας από την κυβέρνηση δεν έκλεισε τα μάτια και τα αυτιά, τα γραφεία των υπουργών είναι ανοιχτά για να μπορέσουν να ακούσουν και τους πρυτάνεις και τα κινήματα των φοιτητών για να λύσουν όποιες ανησυχίες και αμφιβολίες υπάρχουν».
Η ίδια σημειώνει πως:
«Η πανεπιστημιακή αστυνομία υφίσταται ως θεσμός και έχει απορροφηθεί σε άλλες μονάδες της αστυνομίας και όπου κρίνεται γενικότερα να υπάρχει επέμβαση σύμφωνα με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, υπάρχει. Η ΝΔ προφανώς δε θέλει το μπάχαλο».