Η δημοσιογράφος Ναταλία Αργυράκη και η ιατρός - Βιοπαθολόγος, Μαρία Ψωμά μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τον μεταβολισμό και τι καθορίζει στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ο μεταβολισμός είναι η πιο εύκολη δικαιολογία για κάποιους ανθρώπους που δεν μπορούν να μείνουν σταθεροί σε ένα βάρος.
Εν μέρει έχουν δίκιο γιατί ο μεταβολισμός είναι ο ρυθμιστής των καύσεων του οργανισμού και φαίνεται να έχει έναν σημαντικό ρόλο.
Η δημοσιογράφος Ναταλία Αργυράκη μίλησε στο «Όλα για τη Ζωή μας Vita» για τον μεταβολισμό.
«Όλη μου τη ζωή ήμουν αδύνατη. Και με ρωτάνε πολλές φορές εάν αδυνάτισα «κι άλλο» το οποίο μου φαίνεται περίεργο γιατί δεν έχω αλλάξει ποτέ βάρος. Δεν έχω στερηθεί ποτέ τίποτα, ούτε δεν θα φάω και που μου αρέσει. Έχω μάθει από μικρή να τρώω κάποια συγκεκριμένα πράγματα και κάποια να τα αποφεύγω. Οικογενειακώς κάναμε μπαλέτο, αυτό μας ρύθμισε το σώμα. Έκανα μετά ενόργανη και μετά συνέχισα με αναρρίχηση και καλλισθενική. Δεν τρώω ποτέ γαριδάκια, πατατάκια, και αναψυκτικά. Θα φάω όμως πατάτες τηγανητές ή πίτσα ή σουβλάκι, αλλά όχι κάθε μέρα. Δεν έχω παραγγείλει ποτέ ντελίβερι στη ζωή μου. θα βρω κάτι να φτιάξω Υπάρχουν περίοδοι που δε γυμναζόμουν αλλά δεν έπαιρνα κιλά», είπε χαρακτηριστικά.
«Υπερβάλλω στις ποσότητες, μπορώ να φάω μία πίτσα μόνη μου. είχα σταματήσει την γυμναστική από το λύκειο έως τα 25 μου, δεν έβαλα κιλά. Δεν έχω κάνει ποτέ δίαιτα στη ζωή μου. Αλλά αν φάω κάτι βαρύ μία μέρα την επόμενη θα φάω ελαφριά», συμπλήρωσε η δημοσιογράφος.
Είναι ο μεταβολισμός μία… δικαιολογία;
Σύμφωνα με την ειδικό βιοπαθολόγο, Μαρία Ψωμά, «μεταβολισμός είναι το σύνολο των βιοχημικών διεργασιών για να αξιοποιήσουμε τις θερμίδες που παίρνουμε από τις τροφές. Είναι ένα εργοστάσιο του οργανισμού. Υπάρχουν γονίδια που καθορίζουν τον μεταβολισμό αλλά με την Επιγενετική υπάρχουν τρόποι να επιδράσουμε πάνω στα γονίδια και να μην εκφραστούν. Πέρασα από αυτή την διαδικασία λόγω ιστορικού στην οικογένειά μου, αλλά το έκανα βιωματικό και επέδρασα στα γονίδια αυτά».
«Από την περίοδο που είμαστε στη μήτρα χτίζεται ο μεταβολισμός, παίζει ρόλο η διατροφή στην εγκυμοσύνη. Αν τρώει λάθος η έγκυος κάνει πολλά λιποκύτταρα στο έμβρυο. Στην ηλικία των 6 και των 13 ετών, αν φας περισσότερο από αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός σου, η περίσσεια της ενέργειας αποθηκεύεται σε λίπος και έχουμε μεγάλο αριθμό λιποκυττάρων», συμπλήρωσε.
Άσκηση και μεταβολισμός
Πολύ σημαντική η άσκηση από την παιδική ηλικία, γιατί δημιουργείται η μυϊκή μάζα.
Η άσκηση και βοηθέ στις καύσεις με την αερόβια, και οι καύσεις συνεχίζονται και μέχρι 3 ώρες μετά το τέλος της άσκησης. Η ενδυνάμωση με βάρη είναι σημαντική καθώς μεγαλώνουμε γιατί ουσιαστικά συντηρούμε την μυϊκή μας μάζα που είναι ενεργό μεταβολικό όργανο.
Μετά τα 60 έτη μειώνεται η μυϊκή μάζα.
Είναι σημαντικό να μην κάνουμε δίαιτες και ιδιαίτερα εξαντλητικές γιατί ουσιαστικά γιατί φθείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, μας εξαντλούν, στερούμαστε θρεπτικών στοιχείων, οπότε δεν λειτουργεί καλά ο μεταβολισμός.
Φθείρεται η μυϊκή μάζα και ο οργανισμός, όταν κάνουμε εξαντλητική δίαιτα, λαμβάνει το μήνυμα ως ασιτία οπότε όταν πάμε να φάμε ξανά αποθηκεύει λίπος για την επόμενη φορά που θα πέσει σε ασιτία.
Όταν κάποιος έχει ορμονικά προβλήματα θα πρέπει να τα ρυθμίσει.
Το μικροβίωμα του εντέρου είναι σημαντικό καθώς μειώνεται η ανάγκη για ζάχαρη και δεν απορροφάμε τόσο λίπος.
Μπορούμε να αλλάξουμε τον μεταβολισμό μας;
Η κ. Ψωμά επεσήμανε πως, «αν επιβληθείς στον τρόπο ζωής σου και δεν τον θεωρήσεις αγγαρεία, ο μεταβολισμός διορθώνεται. Παίζει ρόλο και το ψυχολογικό κομμάτι. Η πείνα είναι λανθασμένο συναίσθημα».
«Καλό να τρώμε κάθε 3-5ώρες για την σταθεροποίηση του ζαχάρου. Γεύματα με καλούς υδατάνθρακες, καλό λίπος, γεύματα με βάση την πρωτεΐνη».
«Πεινάω συνέχεια, τρώω μικρά γεύματα μέσα στη μέρα, 4-5 και έως τις 9 έχω φάει», δήλωσε η Ναταλία Αργυράκη.
Το λεγόμενο «fidgeting», η κίνηση δηλαδή του ποδιού που πολλές φορές θεωρούμε ότι είναι μία νευρική κίνηση, βοηθάει την κίνηση και τον μεταβολισμό.
Ο μεταβολισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει αν στερούμαστε θρεπτικών στοιχείων. Η άσκηση δεν έχει κανένα νόημα όταν δεν κάνεις καλή διατροφή. Δεν μπορείς να στερείσαι υδατανθράκων και πρωτεΐνης.
Τρία φλιτζάνια καφέ ή τσάι βοηθούν τον μεταβολισμό γιατί αυξάνουν την οξείδωση του λίπους. Το νερό είναι απαραίτητο.
Το ασβέστιο βοηθά στην απώλεια κοιλιακού λίπους. Όταν υπάρχει η διαδικασία της μάσησης είναι καλύτερος ο κορεσμός σε σχέση με την αλεσμένη τροφή. Όταν έιμαστε στρεσαρισμένοι πρέπει να μάσάμε.