Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν Αθήνα και Άγκυρα την ταυτόχρονη ανακοίνωση της Ουάσιγκτον να επιτρέψει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών, υπερσύγχρονων F-35 για την ελληνική πολεμική αεροπορία και F-16 για την τουρκική.
Η ταυτόχρονη ανακοίνωση των ΗΠΑ για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων σε Ελλάδα και Τουρκία έδειξε ξεκάθαρα την πρόθεση της Ουάσιγκτον, από τη μία να στηρίξει την Αθήνα με την πώληση των F-35 και από την άλλη να δώσει στην Άγκυρα νέα F-16 ως αντάλλαγμα για το πολυπόθητο «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ικανοποίηση στην Αθήνα
Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένοι από το νέο εξοπλιστικό πακέτο, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις, εκτός από τα F-35, προμηθεύονται πολεμικό υλικό το οποίο καλύπτει άμεσες ανάγκες τόσο στο πολεμικό ναυτικό όσο και στον στρατό ξηράς.
Την ίδια στιγμή, ο Ταγίπ Ερντογάν αφού εξασφάλισε τα νέα F-16, επέλεξε το κομματικό κοινό του για να επιστρέψει στην εμπρηστική ρητορική.
Η Αθήνα παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις, στηρίζοντας τη θετική ατζέντα και το καλό κλίμα των τελευταίων μηνών με την Άγκυρα, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα προς κάθε κατεύθυνση ότι δε θα κάνει βήμα πίσω στις εθνικές κόκκινες γραμμές.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα επισκεφτεί σήμερα Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, όπου και θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στα εξοπλιστικά, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις των ελληνικών αμυντικών συστημάτων, αλλά και στο κέντρο εκπαίδευσης πυροβολικού στη Θήβα.
Φενέκος: «Ο Ερντογάν παζαρεύει τα πάντα & δημιουργεί από το τίποτα διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα»
Για το θέμα, μιλώντας στο MEGA, ο υποναύαρχος ε.α, Στέλιος Φενέκος, σημειώνει:
«Βρισκόμαστε σε μια πραγματικά δύσκολη εξίσωση διότι δεν είναι μόνο η επιστολή για τα F-16 και τα F-35, τις δεσμεύσεις που ενδεχομένως θα αναλάβει η Τουρκία για την χρήση των αναβαθμισμένων F-16 έναντι της Ελλάδας, είναι το συνολικό πρόγραμμα εξοπλιστικό το οποίο προτείνει ο Μπλίνκεν, το οποίο περιλαμβάνει από φρεγάτες, από πλοία μέσου εκτοπίσματος, μέχρι και τεθωρακισμένα για τον ελληνικό στρατό. Δεν είναι ένα πρόγραμμα το οποίο δε θα το λάβει στα σοβαρά υπόψιν, παρά το γεγονός ότι δημιουργεί πολλές υποχρεώσεις πολυτυπίας και υποστήριξής του».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Όπως μας έχει δείξει ο Ερντογάν, παζαρεύει τα πάντα και, κατά την άποψή μου, δημιουργώντας από το τίποτα διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα, επιδιώκει δύο πράγματα. Το ένα είναι να ενισχύσει τη δικιά του ενίσχυση που μπορεί να υπάρξει από πλευράς των ΗΠΑ και παροχή οπλικών συστημάτων και από την άλλη να περιορίσει αυτά που γίνονται στην Ελλάδα και θα επιμείνει σε αυτό. Η επιστολή Μπλίνκεν, πέρα των 40 F-35, έχει τρομερά μεγάλη βαρύτητα για όλες τις ένοπλες δυνάμεις, αν βέβαια επιτευχθεί στους χρόνους που θέλουμε και αν δεν επηρεαστεί από μια εξέλιξη που μπορεί να υπάρξει στο ουκρανικό».
Για τα προβλήματα προσωπικού στις ΕΔ, ο υποναύαρχος ε.α λέει:
«Κανένα στέλεχος του ΠΝ και των ενόπλων δυνάμεων δε φοβάται τις προκλήσεις. Είναι καθαρά θέμα οικονομικής επάρκειας για να διαβιώσουν οι οικογένειές τους. Τα οπλικά συστήματα για να δουλέψουν, θέλουν ανθρώπους και δεν μπορείς να έχεις, για παράδειγμα, μια φουρνιά οδηγών για τα μισά τανκς και τα άλλα να περιμένεις πότε θα γίνει επιστράτευση για να τα χρησιμοποιείς.
»Πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι τα σύγχρονα οπλικά συστήματα απαιτούν ιδιαίτερη εξειδίκευση, δεν είναι ότι πήρα κάποιον από την επιστράτευση και τον έβαλα στο τανκς, στο πλοίο ή στο αεροσκάφος. Θέλει εκπαίδευση μακροχρόνια για να φτιάξεις ένα στέλεχος που να μπορεί να τα αξιοποιεί πλήρως και διαδικτυακά. Θέλεις 10 – 15 χρόνια να έχεις τέτοια στελέχη».