Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημέρωσε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας, όπως αυτή διαμορφώνεται με τα νέα δεδομένα μετά την συμφωνία με τις ΗΠΑ για την απόκτηση των F-35.
Η επιστολή Μπλίνκεν για την επίσημη ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με πρόσθετη δωρεάν αμυντική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν το πρώτο ζήτημα που ανέφερε ο πρωθυπουργός στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Η επιστολή αυτή είναι η καλύτερη επισφράγιση του στρατηγικού βάθους των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και επιβεβαιώνει έμπρακτα ότι μία αξιόπιστη αλλά και δυναμική εξωτερική πολιτική μπορεί να έχει πολύ ουσιαστικό αντίκρισμα για την μελλοντική θωράκιση της χώρας, ειδικά στον τομέα της ενίσχυσης της αποτρεπτικής της δυνατότητας».
«Πράγματι η ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας είναι πολύ σημαντική και νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύεται και ο ρόλος της ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή μας», δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Τα εθνικά και η άμυνα της χώρας δεν είναι ζήτημα επικοινωνίας», δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης μετά τη συνάντηση που είχε στο Πεντάγωνο με τον Νίκο Δένδια.
«Είναι ζήτημα της ασφάλειας της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα και έτσι το αντιμετωπίζουμε. Ενημερωθήκαμε σήμερα όσον αφορά στα εξοπλιστικά. Είμαστε στην αρχή μιας μακράς διαδικασίας για να κατανοήσουμε τη συμφωνία που έκανε η Ελλάδα».
Ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του αποκάλυψε πως η Ελλάδα κινείται και για την απόκτηση 7 αμερικανικών φρεγατών και εκείνες τύπου LCS που μας παραχωρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες μελετώνται ως ενδιάμεση λύση.
«Ήδη, στις 16 Ιανουαρίου 2024 παρελήθφη από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σχετική επιστολή του Αμερικανικού Ναυτικού, καταρχήν αποδοχής του ενδιαφέροντος όλων μας για το σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή έως 7 νέων φρεγατών κλάσης constellation στα ελληνικά ναυπηγεία».
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Η προμήθεια των F-35 έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
«Είναι πολύ σημαντικό που η χώρα μας προμηθεύεται τα F-35. Θα έπρεπε να είναι λίγο πιο φειδωλές οι δηλώσεις και του Πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών σε σχέση με τις πραγματικές προεκτάσεις και διαστάσεις και τη σχέση μας με το ΝΑΤΟ, με τις ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
«Μιλάμε για νατοϊκούς εξοπλισμούς και εδώ ακούμε μισόλογα. Αυτοί οι εξοπλισμοί γίνονται για να έχει το ΝΑΤΟ τη δυνατότητα να στέλνει τη φρεγάτα μας στην Ερυθρά», είπε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΚΚΕ.
«Θα μας πει ο Έλληνας Πρωθυπουργός πόσα χρήματα του ελληνικού λαού θα δώσει για να πάρει τα F-35, ναι ή όχι;», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος Ελληνικής Λύσης.
«Δεν θα επιτρέψουμε να φορτωθούν οι επόμενες γενιές το δυσθεώρητο κόστος μιας ασαφούς και θολής συμφωνίας. Όχι ξανά», Αλέξης Χαρίτσης, πρόεδρος ΚΟ Νέας Αριστεράς.
Στο μεταξύ ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι και τόνισε ότι θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.