Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος πήρες θέση για την ακρίβεια, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά και για το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο.
«Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι οι έλεγχοι και τα πρόστιμα για αισχροκέρδεια θα συνεχιστούν, αναγνωρίζοντας ότι αρχικά το πρόβλημα είχε υποτιμηθεί.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων θα έχει ψηφιστεί πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου σημειώνοντας πως οι καταλήψεις είναι παράνομη πράξη.
«Διότι μια “δημοκρατική διαδικασία”, μια συνέλευση φοιτητών, δεν μπορεί να δικαιολογεί μία παράνομη πράξη. Είναι σαν να βρισκόμαστε εμείς εδώ στο στούντιο και να λέμε: “είμαστε δέκα άτομα, αποφασίζουμε δημοκρατικά να πάμε να ληστέψουμε το διπλανό μπακάλικο”».
«Ο πρωθυπουργός της αισχροκέρδειας, των απευθείας αναθέσεων και των υποκλοπών τόλμησε να παρομοιάσει τους αγωνιζόμενους φοιτητές με «ληστές μπακάλικων». Οι συκοφαντίες και ο αυταρχισμός της ΝΔ θα πέσουν στο κενό», απάντησε σε αυτή τη δήλωση η Ράνια Σβίγκου, γραμματέας ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ.
Για τα ομόφυλα ζευγάρια
Όσο για τις αντιδράσεις για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με πρώτη αυτή του Μάκη Βορίδη, έφερε το παράδειγμα της Βρετανίας.
«Στη Βρετανία γίνεται συνεχώς. Υπουργοί μπορεί να διαφοροποιούνται στο υπουργικό συμβούλιο, δεσμεύονται από τις αποφάσεις τελικά του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά μπορούν να ψηφίζουνε ατομικά ως βουλευτές. Εξάλλου εγώ από την πρώτη στιγμή για το θέμα αυτό είπα ότι δεν επιβάλλω κομματική πειθαρχία».
Μία ημέρα μετά την προσχώρηση της Εύης Χριστοφιλοπούλου στη ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της διεύρυνσης που επιχειρεί από το 2016 ενώ μίλησε και για την εικόνα της αντιπολίτευσης.
«Δεν φαντάζομαι να θέλετε να ”δέσω τα κορδόνια” της αντιπολίτευσης, να θεωρείτε ότι αυτό είναι δικιά μου ευθύνη».
Την ίδια ώρα, η Εύη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε «απογοητευμένη από το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία τρία χρόνια».
«Ουδέν σχόλιο», απαντά η Χαριλάου Τρικούπη ενώ υψηλόβαθμα στελέχη δεν κρύβουν την ενόχλησή τους και μιλούν για αναξιοπιστία εκείνων που μεταπηδούν από το ένα κόμμα στο άλλο, κάτι που στο παρελθόν καταδίκαζαν.
«Η κρίση μου είναι ότι ενώ θα μπορούσε ως νεότερη γενιά πολιτικών να ανοίξει τα φτερά του και να πάει σε μια πολιτική ουσιαστικής αντιπολίτευσης, έχει παραμείνει στην αντιπολίτευση του ‘όχι σε όλα’, είναι της δεκαετίας του ’80 αυτή η αντιπολίτευση».
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Η συνέντευξη του πρωθυπουργού προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Οι πολίτες βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που λειτουργεί ως τροχονόμος των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, τα οποία συσσωρεύουν υπερκέρδη εις βάρος των προοπτικών της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων», δήλωσε το ΠΑΣΟΚ.
«Η κυβέρνηση δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει το ψέμα, τη συκοφαντία, τον αυταρχισμό, για να εφαρμόσει μια βάρβαρη και αντιδραστική πολιτική, που καταπατά κάθε δικαίωμα του λαού και της νεολαίας», είπε το ΚΚΕ.
«Δυστυχώς είναι υπηρέτης των ολιγαρχών και των μεγάλων κεφαλαίων», ανέφερε ο Κυριάκος Βελόπουλος.
«Ο αγώνας των φοιτητών και των φοιτητριών δεν είναι ούτε παράνομος, ούτε νόμιμος. Είναι δίκαιος», δήλωσε η Νέα Αριστερά.
Ενόψει των ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «η ΝΔ είναι το κόμμα της Ευρώπης».