Η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις κινητοποιήσεις των αγροτών και τα αιτήματά τους.
Για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τους αγρότες και τις συνέχεις κινητοποιήσεις τους μίλησε η κ. Αραμπατζή.
«Για την ώρα οι αγρότες διαμαρτύρονται με πάρα πολύ κόσμιο τρόπο, και αυτό τους τιμά και τιμά ακόμη περισσότερο το δικαιολογημένο των αιτημάτων τους. χαίρομαι που ο κ. Μητσοτάκης μπαίνει στο 1ο πλάνο της αντιμετώπισης των αγροτικών κινητοποιήσεων γιατί είναι μία κίνηση που δείχνει ουσιαστικά την προτεραιότητα. Χθες τον είδαμε στη Βόνιτσα, είναι πάνω από το θέμα των κινητοποιήσεων. Το θέμα του αγροτικού πετρελαίου ξαναδόθηκε μέσα σε πάρα πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, το 2022 και 2023 και εξαντλώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες τη χώρας. Το 2016 κόπηκε σύριζα το αγροτικό πετρέλαιο. Δόθηκε ξανά η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης και μία σειρά ενισχύσεων οι οποίες είχαν να καλύψουν την απώλεια που είχαν από την κλιματική κρίση. Το κόστος παραγωγής απασχολεί όλη την ευρωπαϊκή γεωργία», είπε αρχικά.
«Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να πετύχει τα κονδύλια της κοινής αγροτικής παραγωγής ύψους 19 δις να τα έχουμε και σε αυτή την προγραμματική όταν στην Ευρώπη υπήρξε μείωση. Δόθηκαν αποζημιώσεις για πρώτη φορά. Την ίδια στιγμή που έχει επιδειχθεί η φιλοαγροτική πολιτική είναι κρίμα να έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις, ολιγωρίες, ανετοιμότητα σε επίπεδο προσαρμογής στη νέα αγροτική πολιτική από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να έχουν γίνει για καθαρά διαχειριστικούς λόγους πολύ κακές πληρωμές. Οι επιδοτήσεις των αγροτών μειώθηκαν τον Οκτώβριο και αυτό είναι μία αδικία, ωστόσο αν ήμασταν έτοιμοι με τα οικολογικά σχήματα οι αγρότες θα είχαν ένα +30% εξοφλημένο τον Δεκέμβριο. Υπήρξαν ολιγωρίες που πυροδότησαν το κλίμα», συνέχισε η κ. Αραμπατζή.
«Να μας κάνει υποδείξεις ο ΣΥΡΙΖΑ την στιγμή που υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες και έκοψε το αγροτικό πετρέλαιο, έβαλε φορολογία 45%, συνέδεσε την φορολογία με τις ασφαλιστικές εισφορές. Ας μην ξανακοροϊδεύει τους πολίτες και τους αγρότες», συμπλήρωσε.
Για το ίδιο θέμα μίλησε ο κ. Καλαματιανός.
«Το βασικό είναι ότι χωρίς τους ανθρώπους του μόχθου, της παραγωγής, έχουμε πρόβλημα στην τροφοδοσία της χώρας. Τα δεδομένα προβλήματα είναι το κόστος παραγωγής, κυρίως κόστος ενέργειας, προβλήματα σχετικά με τα εφόδια και τις ζωοτροφές, προβλήματα ενεργειακά. Έχουμε πει να καταργηθεί ο φόρος κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση δεν το άκουσε αν και είναι στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν. Οι αγρότες διαμαρτύρονται γιατί αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη διαμαρτυρίες. Υπάρχουν τρία ζητήματα: Πρώτον το αυξημένο κόστος της ενεργείας. Δεύτερον, προφανώς και αντέχει η ελληνική οικονομία να καταργηθεί ο ΕΦΚ, και αυτά τα χρήματα μπορούν να βρεθούν από την υπερφορολόγηση των κερδών. Είναι ένα τεράστιο κονδύλι που μπορεί να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Έχουμε μεγάλες διαφορές από το χωράφι στο ράφι. Η νέα ΚΑΠ πρέπει να επανασχεδιαστεί. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στις επιδοτήσεις και στις αποζημιώσεις», υπογράμμισε.
«Ο κ. Κασσελάκης θα πάει στην Agrotica και θα συναντηθεί με τους αγρότες. Ήταν εκεί για τις πλημμύρες, γνωρίζει τα προβλήματα των αγροτών. Ο κ. Μητσοτάκης πήγε να εγκαινιάσει έναν δρόμο και βρέθηκε και στα μπλόκα. Καταθέσαμε μία δέσμη μέτρων: κατάργηση ΕΦΚ, μείωση ΦΠΑ, πλαφόν στο ρεύμα και να δούμε και το ζήτημα της ρευστοποίησης της αγροτικής γης», συμπλήρωσε ο κ. Καλαματιανός.
Για τα ομόφυλα ζευγάρια:
«Επιμένω στη στάση μου για το νομοσχέδιο. Έχω δηλώσει πως θα καταψηφίσω το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Δεν έφυγα σοφότερη από την ενημέρωση. Ο γάμος δεν αποσυνδέεται από την τεκνοθεσία, εκεί είναι η διαφωνία μου. Ο γάμος ως γάμος εάν μπορούσε να αποκοπεί, είναι ένα δικαίωμα αυτοδιάθεσης, το σεβόμαστε. Αυτά είναι δεδομένα ανυπέρβλητα. Από την στιγμή που ο γάμος όμως σημαίνει πλήρης εξίσωση με τον γάμο των ετεροφύλων, δηλαδή δικαίωμα τεκνοθεσίας, για εμένα και αλλά και σύμφωνα με διεθνείς φορείς, δεν με βρίσκει σύμφωνη», σχολίασε η κ. Αραμπατζή.