Η δημοσιογράφος Νάταλι Κάκκαβα και η Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Φρόσω Φωτεινάκη μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών και τα όρια.
Όλο και πιο συχνά παρατηρείται το φαινόμενο τα παιδιά να κάνουν «κουμάντο» στο σπίτι, έναντι των γονιών τους.
Για το θέμα μίλησε η γνωστή δημοσιογράφος Νάταλι Κάκκαβα.
«Όταν δεν τους κάνεις τα χατίρια έχουν έναν «μαγικό» τρόπο, είτε με την γκριμάτσα που θα κάνουν είτε με τον τρόπο που θα μιλήσουν, είναι ποικίλα τα συναισθήματα. Έχουν βρει τον τρόπο να μας χειρίζονται και τελικά να τους περνάει. Αφήνω να γίνονται τα πιο μικρά και πιο ασήμαντα παρά τα πιο σοβαρά. Διάβαζα πολλά πράγματα για το μεγάλωμα των παιδιών και είχα διαβάσει ότι τα παιδιά θέλουν όρια, αρχής γενομένης από τον ύπνο και την διατροφή τους. το δυνατό μας σημείο ως γονείς είναι ότι είμαστε μαζί και έχουμε κοινή συνισταμένη στις αποφάσεις μας», ανέφερε η Νάταλι Κάκκαβα.
«Θεωρώ ότι είμαι μία δίκαιη μαμά, κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, προσφέρω και περιμένω και από τα παιδιά να είναι σωστοί στις δίκες τους υποχρεώσεις», συμπλήρωσε.
Η κ. Φωτεινάκη έδωσε την επιστημονική διάσταση του ζητήματος.
«Τα παιδιά γεννιούνται εντελώς εγωκεντρικά. Απαιτούν την προσοχή μας γιατί είναι απόλυτα εξαρτημένα από εμάς για την επιβίωσή τους. και όταν μεγαλώνουν και ωριμάζουν, θέλουμε να αυτονομούνται για να μπορούμε να χωράμε όλοι στην οικογένεια. Στα 2-3 έτη αρχίζουμε να βρίσκουμε όρια, με στόχο να βρούμε τη θέση μας στην οικογένεια, να σέβεται ο γονιός το παιδί και το παιδί τον γονιό», τόνισε αρχικά.
Ο ύπνος είναι ένα είδος ορίου και είναι οι λεγόμενες ρουτίνες που φτιάχνουμε και είναι βασικό ο γονιός να θέλει να τις φτιάξει και να τις τηρήσει.
Το παιδί που απαιτεί σημαίνει ότι οι γονείς έχουμε αφήσει κάτι να συμβεί, μπορεί να είμαστε κουρασμένοι άρα και παραχωρητικοί, να μην έχουμε καλή επικοινωνία με τον σύντροφό μας.
«Η κοινωνία ζητάει να δούμε την οικογένεια. Τα παιδιά χρειάζονται όρια. Είναι σπουδαίο να δίνουμε χώρο στο παιδί αλλά χρειάζεται αυτός ο χώρος και ο σεβασμός στα παιδιά να επιστρέφεται με το να υπάρχει σεβασμός στους γονείς.
Εξουσιαστικός – Δημοκρατικός – Επιτρεπτικός γονέας
- Εξουσιαστικός είναι αυτός που λέει «θα κάνεις αυτό που σου λέω». Πιστεύει ότι το παιδί πρέπει να υπακούσει και να μην αντιμιλάει. Δεν τον θέλουμε αυτόν τον γονιό. Αυτό το μοντέλο μας φέρνει πίσω ένα εναντιωματικό παιδί.
- Επιτρεπτικός γονέας είναι εκείνος που αφήνει να γίνει ό,τι θέλει το παιδί. Είναι ενοχικός ή κουρασμένος γονιός που έχει παραιτηθεί από τον γονεϊκό ρόλο.
- Δημοκρατικός γονιός είναι εκείνος ακούει το παιδί και φέρνει και τον εαυτό του μέσα στο σύστημα.
«Κανένα άκρο δεν μπορεί να φέρει ένα υγιές αποτέλεσμα. Το όριο δεν είναι απαίτηση αλλά σύνδεση. Ένα εξουσιαστικό παιδί χωρίς όρια είναι ανικανοποίητο. Όταν δεν έχω μάθει να οριοθετούμαι, δηλαδή να μπορώ να συνεργαστώ, δεν θα μπορέσω να ικανοποιηθώ από την ζωή μου», τόνισε η ψυχοθεραπεύτρια.