Καταναλωτές μιλούν στο MEGA για τις αγοραστικές τους συνήθειες και πόσο έχουν τροποποιηθεί ελέω ακρίβειας.
Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, άλλαξαν. Πλέον, οι περισσότεροι μετρούν τα χρήματα τους ευρώ ευρώ και περιορίζουν όλες τους τις αγορές.
«Τα πάντα, ψώνια, σούπερ μάρκετ βόλτες, έξοδοι, ποτά. Δηλαδή ένα βράδυ άμα βγεις θα χαλάσεις 30 ευρώ που θα τα βρεις μετά τα 30 εύρω. Το βλέπετε γύρω σας στη διάθεση του κόσμου πως δεν την παλεύει κανένας πια».
«Προσαρμοζόμαστε στις εποχές. Η αλήθεια είναι ότι με τον πληθωρισμό έχει αντίκτυπο και στο σπίτι και γενικά στις εξόδους μας».
Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ
Σύμφωνα με το ινστιτούτο έρευνας λιανεμπορίου ΙΕΛΚΑ, τον Ιανουάριο του 2024 το 75% των καταναλωτών δήλωσε πως έχει ακυρώσει όλες τις δαπάνες διασκέδασης όπως είναι η εστίαση, οι διακοπές, τα ταξίδια.
Πέρυσι τον ίδιο μήνα, το ποσοστό ήταν στο 71%.
«Όλος ο κόσμος έχει μειώσει τα έξοδα του γιατί οι τιμές είναι διαφορετικές από ότι ήταν πέρυσι και τα ξενοδοχεία και παντού οπότε όλος ο κόσμος το ίδιο πράγμα κάνει».
Η Ντανιέλα μητέρα παιδιού 6 μηνών εξηγεί στην κάμερα του MEGA πως η ζωή είναι αρκετά δύσκολη για μία νέα οικογένεια.
«Το σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί κατά περίπου 35% σε σχέση με πέρυσι τα έσοδα έχουν σταθεροποιηθεί δεν υπάρχει αύξηση».
Σύμφωνα με τους καταναλωτές, η ακρίβεια καλπάζει και το εισόδημα παραμένει σταθερό. Το κόστος ζωής έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, όπως λένε, για αυτό και στο σούπερ μάρκετ έρχονται πλέον με λίστα για να αγοράσουν μόνο τα απαραίτητα.
«Παίρνουμε τα πιο βασικά, να μην παίρνουμε δηλαδή πράγματα που είναι δεύτερης κατηγορίας, πχ πατατάκια, αναψυκτικά, σοκολάτες, δηλαδή ότι μπορούμε το αποφεύγουμε για να είναι το μπάτζετ μας πιο οικονομικό».
Επίσης, το ινστιτούτο έρευνας λιανεμπορίου ΙΕΛΚΑ έδειξε πως το 40% των ερωτηθέντων τον Ιανουάριο του 23’ δήλωνε πως έχει αλλάξει μάρκα-επωνυμία προϊόντος. Φέτος το ποσοστό αυξήθηκε στο 48%.
Πέρυσι τέτοια εποχή το 11% δήλωνε πως έχει αυξήσει τον χρόνο εργασίας ή έχει βρει δεύτερη εργασία προκειμένου να αυξήσει το εισόδημα του. Φέτος το ποσοστό αυξήθηκε στο 15%.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι μισοί δήλωσαν ότι έχουν αναβάλλει εργασίες συντήρησης και επισκευής του αυτοκινήτου ή του σπιτιού ενώ 8 στους 10 ζητούν μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε βασικά είδη.
Αυξήσεις «φωτιά» στις τιμές των βασικών προϊόντων
Την ίδια ώρα, οι αυξήσεις «φωτιά» στις τιμές των βασικών προϊόντων έρχεται να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ.
Συγκεκριμένα:
Γαλακτοκομικά και αυγά: 2022: +16,1% 2023: +14%
Χοιρινό κρέας: 2022: +9,8% 2023: +15,5%
Ζάχαρη: 2022: +26% 2023: +25,1%
Ελαιόλαδο: 2022: +20% 2023: +30,1%