Ο φοιτητής Διοίκησης Τουρισμού, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Γιώργος Κακουλάς και εκπρόσωπος της ΔΑΠ και ο φοιτητής Χρηματοοκονομικής, Μιχάλης Φαναρτζής, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου και εκπρόσωπος του ΚΚΕ μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια με αφορμή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Εντείνονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών οι οποίοι αντιδρούν στο επερχόμενο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι υπό κατάληψη και έχουν ανασταλεί τα μαθήματα, ωστόσο ο κίνδυνος να για την μη διεξαγωγή της εξεταστικής του χειμερινού εξαμήνου να είναι ορατός.
Ωστόσο υπάρχουν και αντιδράσεις εκ μέρους των φοιτητών οι οποίοι δεν επιθυμούν να συνεχιστεί η κατάληψη και να επιστρέψουν στα πανεπιστημιακά έδρανα.
Μάλιστα πολλοί από αυτούς καταγγέλλουν βίαιες συμπεριφορές από μικρές ομάδες «εξωπανεπιστημιακών» και όχι μόνο.
Η άποψη των φοιτητών για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τα συλλαλητήρια και τις καταλήψεις
Ο φοιτητής Διοίκησης Τουρισμού, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Γιώργος Κακουλάς και εκπρόσωπος της ΔΑΠ, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στη σχολή του.
«Είμαι 4οετής, έχω λίγα μαθήματα για πτυχίο. Το τμήμα μας είναι υπό κατάληψη περίπου έναν μήνα και η εικόνα που βλέπουμε στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι λυπηρή και τραγική. Βλέπουμε εκατοντάδες σχολές που είναι κλειστές και υπό κατάληψη και σε κατάσταση αναρχίας και ανομίας, χιλιάδες φοιτητές να φοβούνται και ταυτόχρονο να αγωνιούν για το μέλλον τους. Πιστεύω ότι το πανεπιστήμον είναι ένας δημοκρατικός χώρος και ο φοιτητής να μην φοβάται. Πολλοί με παίρνουν τηλέφωνο και μου λένε ότι θέλουν να πάνε να ψηφίσουν «κατά» της κατάληψης αλλά φοβούνται γιατί μέσα στις Γ.Σ. υπάρχουν τραμπουκισμοί από κουκουλοφόρους», υπογράμμισε ο φοιτητης.
Ο φοιτητής Μιχάλης Φαναρτζής, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου και εκπρόσωπος του ΚΚΕ έδωσε τη δική του διάσταση στο ζήτημα.
«Αρχικά, όντως η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι θλιβερή και τραγική, γιατί είναι χρηματοδοτούμενα, δεν καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών και το πανεπιστήμιο μας κοιτάει στην τσέπη. Ο αγώνας που δίνουμε για αναβάθμιση των σπουδών μας προφανώς για να μην περάσει το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και ήδη ο έχουμε εμποδίσει γιατί η κυβέρνηση έλεγε ότι μέσα στον Ιανουάριο θα είναι νόμος του κράτους. Θέλουμε πτυχία με αξία και δικαιώματα στη δουλειά μας. με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει μια αγορά πτυχίων και εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και της παιδείας και δη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δίνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα με τις μαζικές συνελεύσεις και συλλαλητήρια. Το 70% των φοιτητών δεν συμφωνούν με το νομοσχέδιο, αλλά η κυβέρνηση αποφεύγει να μιλάει για δημοκοπήσεις πάνω σε αυτό θέμα», ανέφερε με τη σειρά του.
«Άρα η συζήτηση για πλειονοψηφίες και μειοψηφίες πρέπει να γίνει αλλιώς γιατί η πλειοψηφία των φοιτητών δεν θέλει να περάσει το νομοσχέδιο. Οι μειοψηφίες είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα που θα επωφεληθούν από αυτό το νομοσχέδιο. Η εξεταστική θα γίνει διαδικτυακά. Με αυτή την εγκύκλιο η κυβέρνηση παραδέχθηκε την ήττα της γιατί οι φοιτητές της, αυτοί της ΔΑΠ δεν μπορούν να κερδίσουν τις Γ.Σ. γιατί οι φοιτητές απορρίπτουν τις προτάσεις τους», προσέθεσε.