Ο συνθέτης και παρουσιαστής Ανδρέας Μικρούτσικος και η Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Άννα Κανδαράκη, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για το άγχος των οικονομικών και τη διαχείρισή του.
Δεν υπάρχει σπίτι που να μην σκέφτεται το οικονομικό σκέλος της κατάστασης.
Ακόμη και αυτοί που έχουν μία σχετική άνεση, όταν πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ, καταλαβαίνουν ότι δεν πάνε και τόσο καλά τα πράγματα όσον αφορά στην τσέπη τους, και σίγουρα ανησυχούν για το μέλλον.
Το οικονομικό άγχος σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ένα απ΄ τα πιο δυσεπίλυτα και πιο δυνατά άγχη που μπορεί να καταβάλλει έναν άνθρωπο και κυριολεκτικά να του αλλάξει τη ζωή.
Ο Ανδρέας Μικρούτσικος μίλησε για τις δυσκολίες στην ζωή του.
«Είπα πως δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να πάθει κατάθλιψη, να μη μπορώ να κοιμηθώ, ή να έχω στο πρόσωπο μου μία θλίψη. Τα μεγαλύτερα κέρδη στη ζωή μου ήταν από ήττες όχι από νίκες. Όταν έτρωγα τα μούτρα μου, κατέβασαν τον εγωισμό μου και μάθαινα πράγματα», αποκάλυψε ο συνθέτης και παρουσιαστής.
«Ήμουν τρύπια τσέπη. Είχα χρήματα, και τα σπαταλούσα, είχα μία γενναιοδωρία, δεν τα υπολόγισα. Σήμερα δεν έχω χρήματα, όπως και οι άλλοι άνθρωποι. Με αγχώνει που δεν έχω χρήματα. Με βοηθούσε τότε ο αδερφός μου. Έμεινα 5-6 μήνες χωρίς χρήματα γιατί ο αδερφός μου με τις θεραπείες που έκανε, δεν μπορούσε να με στηρίζει άλλο. το σεβάστηκα πλήρως. Κατάφερα κάτω από κακουχίες να επιβιώσω. Δεν με κατέβαλλε το ότι δεν είχα χρήματα το έβλεπα ως προσωπική άσκηση. Στεναχωριόμουν όταν έβλεπα ότι έπρεπε να βοηθήσω τον γιο μου και δεν μπορούσα να τον προστατεύσω οικονομικά», συμπλήρωσε.
Η Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Άννα Κανδαράκη, ανέφερε πως, «είχα πει και εγώ στον εαυτό μου πως δεν επιτρέπω να πάθω κατάθλιψη, δυστυχώς δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα για όλους. Δεν είναι έτσι η διαδικασία. Παίζει ρόλο η ψυχική ανθεκτικότητα»
«Είναι δύσκολο εάν δεν είσαι μόνος και υπάρχουν παιδιά. Πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει για τον καθένα τι είναι το χρήμα, τι είναι η εξουσία. Η ψυχική υγεια είναι η αόρατη νόσος, έχει αυτό το χαρακτηριστικό. Καμιά φορά πιστεύουμε ότι εκείνος που θα πάθει κατάθλιψη είναι ένας αδύναμος άνθρωπος, αυτό δεν ισχύει. Είναι συνήθως ένα καμπανάκι που το βλέπουμε σε δυνατούς ανθρώπους», υπογράμμισε.
«Έχει νόημα να καταλάβουμε τι εκφράζει τον καθένα και πόσο ο καθένας νιώθει ασφάλεια με τον εαυτό του. Αν δεν έχω οικονομική αυτονομία, δεν μπορώ να νιώσω ελεύθερος άνθρωπος, ωστόσο δεν μπορεί το οικονομικό δεν μπορεί να καθορίσει την σχέση μου με τους άλλους και τη ζωή μου. Αν το καθορίζει, πρέπει να το αλλάξω. Ο τρόπος θα σε δει το παιδί σου να ξεπερνάς τις δυσκολίες θα το καθορίσει, είναι ένα εφόδιο. Από την άλλη πλευρά, το περιβάλλον που έχουμε είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Στην Ελλάδα το οικογενειακό περιβάλλον έχει πρωταγωνιστικό ρόλο», συμπλήρωσε η Άννα Κανδαράκη.
Ο Ανδρέας Μικρούτσικος σημείωσε πως, «Όταν έφυγε από τη ζωή ο αδερφός μου Θάνος Μικρούτσικος, εκεί δεν με κράτησε τίποτα. Έπαθα πνευμονικό οίδημα. Κατέρρευσα και έδωσα μία μάχη ζωής – θανάτου. Μετά με βοήθησαν οι φίλοι μου και επανήλθα, αναγεννήθηκα ως βιολογικό και συναισθηματικό – ιδεολογικό ον».
Η κ. Κανδαράκη τόνισε πως, «όπως την οικογενειακή αποτυχία την χρεώνουμε στην γυναίκα, την οικονομική αποτυχία την χρεώνουμε στους άνδρες. Είναι δύσκολο να πει ένας άνδρας ότι έχει υποστεί μία οικονομική καταστροφή και να χαρακτηριστεί «αποτυχημένος». Είναι ένα έμφυλο στερεότυπο και αυτό. Παίζει ρόλο το «βλέμμα» των άλλων προς το πρόσωπό μου. Να μην αισθανθώ τον οίκτο τους γιατί μπορεί να γίνει χρόνιο ψυχικό νόσημα εάν δεν σε βγάλει κάποιος από την δίνη της καταστροφής».