Νέους περιορισμούς επιβάλλει το State Department στις διαδικασίες για την έκδοση βίζας, και αυτοί που βρίσκονται στο στόχαστρο είναι άτομα που έχουν άμεσα χρησιμοποιήσει ή διευκολύνει την κακόβουλη χρήση εμπορικού λογισμικού κατασκοπείας, το γνωστό Predator για παράδειγμα, που χρησιμοποιήθηκε και στην Ελλάδα στις παρακολουθήσεις.
Μια νέα πολιτική περιορισμού των θεωρήσεων για όσους κάνουν κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι ΗΠΑ.
Βάσει των μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε άτομα που πιστεύεται ότι εμπλέκονται στην κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού, καθώς και σε όσους διευκολύνουν τέτοιες ενέργειες και επωφελούνται από αυτές.
Αυτό το μέτρο έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά κινήσεων που έχουν κάνει οι ΗΠΑ με στόχο να καταπολεμήσουν το διεθνές εμπόριο λογισμικού κατασκοπείας. Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που απαγορεύει στην αμερικανική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους λογισμικά αλλά και η δημιουργία μίας ειδικής λίστας που καταρτίστηκε από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
Το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί τα τελευταία δύο χρόνια την ελληνική κοινή γνώμη, με τις δημοσιογραφικές έρευνες να έχουν αναδείξει τον ρόλο των επιχειρηματιών, Γιάννη Λαβράνου και Φέλιξ Μπίτζιου στην εγκατάσταση Pretador στην Ελλάδα αλλά και στη διάχυση του κακόβουλου λογισμικού εκτός της χώρας μέσω αγωγών που είχαν εγκριθεί από την αρμόδια Γενική Γραμματεία του υπουργείου Εξωτερικών.