Η μάχη του φιλέλληνα βασιλιά Καρόλου προκαλεί παγκόσμια ανησυχία.
Ο 75χρονος που περίμενε επτά και πλέον δεκαετίες για να γίνει μονάρχης, διαγνώστηκε με καρκίνο μόλις 17 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Σεπτέμβριο του 2022. Με το παλάτι να προχωρά σε επίσημη ανακοίνωση, τον γιο του Χάρι να σπεύδει στο Λονδίνο χωρίς τη Μέγκαν, τα σενάρια της διαδοχής να επανέρχονται από ορισμένους στο προσκήνιο και το όλο θέμα να κυριαρχεί εντός αλλά και εκτός Βρετανίας.
Η είδηση έσκασε το βράδυ της Δευτέρας 05/02 σαν βόμβα. Με το BBC να διακόπτει την κανονική ροή του προγράμματός του.
Το παλάτι δε διευκρινίζει τη μορφή του καρκίνου που εντοπίστηκε. Τονίζει όμως πως δεν έχει σχέση με την επέμβαση στον προστάτη που έκανε ο βασιλιάς πριν από μερικές μέρες, αν κι το πρόβλημα εντοπίστηκε στις εξετάσεις που έγιναν για την προστατεκτομή.
Η ανακοίνωση του Μπάκινγχαμ αναφέρει:
«Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης νοσοκομειακής διαδικασίας του βασιλιά για υπερπλασία του προστάτη, διαπιστώθηκε ένα ξεχωριστό ζήτημα που προκαλεί ανησυχία. Οι διαγνωστικές εξετάσεις που ακολούθησαν εντόπισαν μια μορφή καρκίνου».
Η θεραπεία του βασιλιά έχει ήδη ξεκινήσει και οι γιατροί εμφανίζονται αισιόδοξοι καθώς σύμφωνα με διαρροές, ο καρκίνος φαίνεται πως εντοπίστηκε σε αρχικό στάδιο.
«Σίγουρα, όπως όλοι, σοκαρίστηκα και στεναχωρήθηκα και η σκέψεις όλων μας είναι σε αυτόν και στην οικογένεια του. Ευτυχώς, το βρήκαν γρήγορα. O βασιλιάς θα λάβει την θεραπεία που χρειάζεται και θα αναρρώσει πλήρως. Αυτό είναι που όλοι ελπίζουμε και προσευχόμαστε, και φυσικά είμαι σε τακτική επαφή μαζί του και θα συνεχίσω να επικοινωνώ μαζί του κανονικά», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ.
Όπως γράφουν Βρετανικά ΜΜΕ, ο βασιλιάς Κάρολος ήταν εκείνος που ανακοίνωσε τα δυσάρεστα νέα στους δύο γιους του. Στον Ουίλιαμ που είναι ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, αλλά και στον Χάρι που αναμένεται εντός της ημέρας στο Λονδίνο, χωρίς την σύζυγό του. Κάποιοι ελπίζουν πως αυτή θα είναι μια μοναδική ευκαιρία για συμφιλίωση.
«Την περασμένη Κυριακή, ο Κάρολος και η Καμίλα που ήδη γνώριζαν τη διάγνωση των γιατρών καταγράφηκαν από κάμερες ευδιάθετοι. Πηγές από το Μπάκινγχαμ αναφέρουν πως ο Βρετανός μονάρχης παραμένει αισιόδοξος ότι θα βγει νικητής και θα καταφέρει να συνεχίσει την άσκηση των καθηκόντων του», περιέγραψε βασιλικός ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters.
Η υγεία του βασιλιά Καρόλου είχε γίνει θέμα συζήτησης πολλές φορές από το 2022 και μετά, όταν είχε καταγραφεί με κόκκινα και πρησμένα δάχτυλα. Το Μπάκινγχαμ πάντα τηρούσε σιγή ιχθύος.
Πολλές συζητήσεις από χθες προκαλεί και μια νέα βιογραφία για τη βασίλισσα Ελισάβετ. Σε αυτή τονίζεται πως τα τελευταία χρόνια της ζωής της, έδωσε μια κρυφή μάχη με τον καρκίνο. Φέρεται να είχε καρκίνο του μυελού των οστών και να υπέφερε από πόνους στα κόκαλα. Ενώ τους μήνες που προηγήθηκαν του θανάτου της, η υγεία της βασίλισσας είχε επιδεινωθεί πολύ, όπως αναφέρεται στις σελίδες του βιβλίου.
Το πιστοποιητικό θανάτου της 96χρονης βασίλισσας έκανε λόγο για θάνατο από γηρατειά, αλλά ο συγγραφέας του βιβλίου επιμένει πως η Ελισσάβετ είχε μια μορφή καρκίνου που είχε κάνει τη ζωή της βασανιστική. Με διαρκή κούραση, προβλήματα στην κίνησή της και απώλεια βάρους.
Όπως μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ, ο βασιλιάς γνώριζε για την κατάστασή του από την περασμένη Παρασκευή. Ήθελε όμως να περάσουν λίγες μέρες για τις ανακοινώσεις ώστε να προλάβει να ενημερώσει τους γιους του και να ρυθμίσεις ορισμένες τελευταίες υποχρεώσεις.
Ευχές στον βασιλιά Κάρολο για ταχεία ανάρρωση έστειλε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης:
«Εύχομαι γρήγορη και πλήρη ανάρρωση στην Αυτού Μεγαλειότητα Βασιλιά Κάρολο ΙΙΙ. Είναι πραγματικός φίλος της Ελλάδας και αυτές τις ώρες οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά του και τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου».
Ο Κάρολος έχει δηλώσει αλλά και αποδείξει πως είναι φιλέλληνας στο πέρασμα των χρόνων. Η σχέση του με τη χώρα μας είναι ιδιαίτερη και με το Άγιο Όρος μοναδική.
Ο βασιλιάς Κάρολος και η Ελλάδα
Τα λόγια για την Ελλάδα που είπε στο Προεδρικό Μέγαρο ανήμερα της συμπλήρωσης 200 ετών από την επανάσταση του 1821, δεν εξέπληξαν όσους τον γνωρίζουν καλά. Η θέση της χώρας μας στην καρδιά και την ψυχή του Καρόλου είναι ξεχωριστή. Άλλωστε ο ίδιος έχει πει και έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη ότι μέσα στις φλέβες του κυλάει και αίμα ελληνικό.
Από τη δεκαετία του ’50 όταν μικρό παιδάκι επισκεπτόταν για πρώτη φορά τη χώρα μας με τη γιαγιά του πριγκίπισσα Αλίκη, στα μέσα της επόμενης δεκαετίας όταν ξεναγήθηκε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και τις επόμενες δεκαετίες με τις επισκέψεις του να πυκνώνουν. Τόσο στο Άγιο Όρος, όσο και στα υπόλοιπα ελληνικά μέρη για να απολαύσει τον ήλιο, τη θάλασσα και τη φιλοξενία.
Ο γεννημένος το 1948 Κάρολος δεν πρόλαβε να γνωρίσει τον Έλληνα παππού του. Τον πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας, που έμελλε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πιο κρίσιμη φάση της Μικρασιατικής Εκστρατείας, κάτι που τον έφερε πολύ κοντά στη εκτέλεση.
«Θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα πριν από περίπου πενήντα χρόνια και πόσο με εντυπωσίασε. Για εμένα αυτή η πρώτη επίσκεψη καθώς και όλες οι μετέπειτα που είχα την τύχη να πραγματοποιήσω ζωντάνεψαν τις συναρπαστικές διηγήσεις για την ομορφιά της χώρας και τον χαρακτήρα των Ελλήνων που είχα ακούσει μεγαλώνοντας», έχει πει ο ίδιος ο βασιλιάς Κάρολος.
O Κάρολος που το 2018 έσπασε τα πρωτόκολλα στην Κρήτη για να χορέψει, εκείνος που περπάτησε στο Σύνταγμα για να αγοράσει κουλούρι και να συνομιλήσει με το κόσμο, ο βασιλιάς με την ελληνική γραβάτα, για να τονίσει και να υπενθυμίσει τους δεσμούς του με τη χώρα μας δοκιμάζεται.
Με τις ευχές όλων να είναι στο πλευρό του και τον ίδιο να παραμένει σταθερά αισιόδοξος.
Τα σενάρια για τον καρκίνο από τον οποίο πάσχει ο βασιλιάς Κάρολος
H Κυριακή Σονίδου, πρόεδρος Ελλήνων Ιατρών στο Ην. Βασιλείου, μίλησε στο LIVE NEWS για τα σενάρια που αφορούν τον καρκίνο από τον οποίο πάσχει ο βασιλιάς Κάρολος.
«Δεν νομίζω πως βοηθάει να κάνουμε εικασίες και να διαγνώσουμε. Θα μπορούσε να είναι μία κακοήθειά στην ουροδόχο κύστη αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να πούμε πως η βρετανική οικογένεια ταλαντεύεται με τρία περιστατικά. Τα νέα για την Κέιτ δεν ήταν πολύ ευχάριστα. Το ότι θα κάνει αποθεραπεία για εννέα μήνες, είναι σοβαρό. Έτσι, έρχεται ο βασιλιάς και λέει πως έχω καρκίνο, απλά δεν θέλει να δημοσιευτεί ποια μορφή καρκίνου είναι αυτή».
Ο Χρήστος Ζαμπούνης, δημοσιογράφος, συγγραφέας και εκδότης, είπε με τη σειρά του:
«Τηλεφώνησα και εγώ σε φίλους να ρωτήσω. Είναι φρόνιμο να μην μπούμε στη διαδικασία του τί καρκίνο έχει. Ο λόγος που γίνεται είναι για την προστασία ενός θεσμού και ενός ανθρώπου. Εάν δεν θέλουν να το ανακοινώσουν κάποιο λόγο θα έχουν. Ο παππούς του απεβίωσε από καρκίνο και εκείνη την εποχή δεν το έλεγαν. Το ένα σενάριο είναι να κάνει χημειοθεραπείες και να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του και μόνο στις δημόσιες εμφανίσεις του να τον αντικαθιστά ο πρίγκιπας εξ ονόματος του. Εάν δεν μπορεί να ανταποκριθεί, θα πρέπει για πρώτη φορά στη Βρετανία, να παραιτηθεί. Η διαδοχή έχει προβλεφθεί, είναι ο Γουίλιαμ».