Αποφάσεις για σκληρότερη στάση και δυναμικότερες κινητοποιήσεις έλαβαν εχθές μετά τη συνεδρίασή τους οι αγρότες, οι οποίοι ενισχύουν τα μπλόκα, κατεβάζουν περισσότερα τρακτέρ και δίνουν διορία 48 ωρών στην κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.
Κλιμακώνουν
Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 50 αγροτικά μπλόκα και 70 ομοσπονδίες στην πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα, οι παραγωγοί αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με:
– Αποκλεισμό εθνικών οδών, τελωνείων και κινητοποιήσεις μέσα στις πόλεις
– Συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αθήνα.
Τι ζητάνε οι αγρότες
Οι αγρότες επιμένουν στο αίτημα για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία, μετά και τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα επιστραφεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του 2024.
– Ζητούν αγροτικό ρεύμα με κόστος 7 λεπτών την κιλοβατώρα, απορρίπτοντας την έκπτωση 10% την περίοδο από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο
– Ζητούν επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% για ζωοτροφές και λιπάσματα
– Ζητούν επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ. Ήδη η ελληνική πλευρά πέτυχε παύση του καθεστώτος αγρανάπαυσης το 2024 και διαπραγματεύεται 6 ακόμη σημεία
– Απαιτούν αποζημίωση για το 100% της σοδειάς που χάνεται από ασθένειες ή καταστροφές. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήδη έχει καταργηθεί η παρακράτηση 20% του ΕΛΓΑ.
– Λένε όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Από την κυβέρνηση διατείνονται πως με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιούνται έλεγχοι στα σημεία εισόδου της χώρας και σε βιομηχανίες για την προστασία προϊόντων ΠΟΠ.
Τι λένε κυβερνητικές πηγές
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από την κυβέρνηση αναφέρουν πως διάλογος μπορεί να γίνει αλλά χωρίς οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό.
«Η κυβέρνηση έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει ό,τι είναι εφικτό προς όφελος των αγροτών. Και είναι πάντοτε δίπλα, όπως έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις, σε κάθε επαγγελματική ομάδα, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας. Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας, από αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες».
Στο πλευρό των αγροτών τάσσεται με ανάρτησή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.
Στα Μουδανιά, οι κινητοποιήσεις συνεχίζουν ενώ μάλιστα αποφασίζεται ταυτόχρονος αποκλεισμός δρόμων. Σε απάντηση στα όσα είπαν από το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός, οι αγρότες λένε πως διάλογος με ανοιχτούς δρόμους δε γίνεται και γι’ αυτό θα γίνουν ακόμα πιο πιεστικοί.
Στο Αίγιο, οι αγρότες παραμένουν στο σημείο κλείνοντας τον δρόμο, ενώ σήμερα Τετάρτη αναμένεται να δημιουργήσουν τρία νέα μπλόκα. Το απόγευμα σήμερα θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου της πόλης, για περίπου δύο ώρες.
Κινητικότητα υπάρχει και στα Μάλγαρα, στην Εθνική Οδό Αθήνας – Θεσσαλονίκης, με τους αγρότες να αποφασίζουν για συμβολικούς αποκλεισμούς μισής ώρας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των αγροτών, αν δεν αλλάξει κάτι, η κάθοδος των τρακτέρ στην πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.