Τα επεισόδια στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο το απόγευμα της Δευτέρας, όταν αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στον χώρο για να εκκενώσουν την κατάληψη, έχουν προκαλέσει «θύελλα» αντιδράσεων.
Οι φοιτητές καταγγέλλουν βιαιοπραγία από τις αστυνομικές δυνάμεις.
«Υπήρξαν σπρωξίματα με τις ασπίδες. Ήταν νόμιμη απόφαση από τη διοικητική μας συνέλευση, είχε και βιαιοπραγία», δήλωσε φοιτητής Νομικής.
18 φοιτητές προσήχθησαν αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι, με τους συμφοιτητές τους να ξεσπούν σε χειροκροτήματα κατά την έξοδό τους από το αστυνομικό μέγαρο.
Αστυνομία και πρυτανικές αρχές αντιπαρατίθενται για το ποιος έδωσε εντολή για την επέμβαση των ΜΑΤ.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει: «Ομάδα νεαρών ατόμων επιχείρησε να καταλάβει το κτήριο της Νομικής Σχολής παρεμποδίζοντας τους υπαλλήλους να προσέλθουν στην εργασία τους και περίπου 400 φοιτητές να προσέλθουν για γραπτή εξέταση, με αποτέλεσμα οι πρυτανικές Αρχές να ζητήσουν τη συνδρομή της Αστυνομίας».
Η ανακοίνωση της Κοσμητείας λέει: «Δε ζητήθηκε ούτε από την Κοσμητεία ούτε από την Πρυτανεία η επέμβαση της αστυνομίας».
Για τα γεγονότα στο Δημοκρίτειο, πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, από φοιτητές και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Πολιτική κόντρα με φόντο τα πανεπιστήμια
Πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει με φόντο την επέμβαση των ΜΑΤ στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο.
Η Ζέττα Μακρή, υφυπουργός Παιδείας ανέφερε: «Εκείνο που ξέρω είναι ότι δεν μπορούσαν να πάρουν μέρος φοιτητές που θέλανε να προσέλθουν. Είναι λοιπόν διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας. Είναι νομικό ποσό δημοσίου δικαίου το πανεπιστήμιο. Είναι στα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα».
Ο Στέφανος Κασσελάκης, πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επεσήμανε: «Γιατί η πραγματική παιδεία είναι αυτό που σου επιτρέπει να αντισταθείς στην προπαγάνδα να μάθεις, να ρωτήσεις, να διεκδικήσεις μια καλύτερη ζωή. Κι αυτό δικαιούται κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας που μεγαλώνει στη χώρα μας και θέλει να διαπρέψει εδώ».
Φοιτητές και εκπαιδευτικοί δίνουν ραντεβού στο νέο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη.