Μετά τη συγκίνηση του βασιλιά Καρόλου για το κύμα στήριξης και την παγκόσμια ανησυχία που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της μάχης του με τον καρκίνο, η επανεμφάνιση του γιου του και διαδόχου του βρετανικού θρόνου Ουίλιαμ, ενισχύουν τα νέα σενάρια για τη διαδοχή.
Ο πρωτότοκος γιος του Καρόλου, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση από την ασθένεια της γυναίκας του Κέιτ και του πατέρα του, ευχαρίστησε τον κόσμο συγκινημένος, με μια μικρή δόση χιούμορ…
«Τα σενάρια περί παραίτησης του Καρόλου κεντρίζουν καθημερινά το ενδιαφέρον των συζητήσεων αλλά βασιλικοί συντάκτες επιμένουν πως ο 75χρονος μονάρχης δεν έχει σκεφτεί ποτέ για την ώρα αυτό το ενδεχόμενο. Θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, από το Σάντριγχαμ, αλλά για όσο διάστημα κάνει θεραπείες θα αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις, για να μην κολλήσει κάποιο μικρόβιο».
Το δημοσίευμα της Independent ανέφερε:
«Εάν ο Κάρολος ήταν ανίκανος, ο πρίγκιπας της Ουαλίας θα μπορούσε να διοριστεί πρίγκιπας αντιβασιλέας μέσω του νόμου περί αντιβασιλείας του 1937, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του βασιλιά. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι ο καρκίνος του βασιλιά “εντοπίστηκε νωρίς”, γεγονός που υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε προοπτική αντιβασιλείας είναι απίθανη σε αυτό το στάδιο».
«Γιατροί που φιλοξενούνται σε τηλεοπτικά δελτία λένε πως ο 75χρονος μονάρχης μπορεί να έχει πρόσβαση σε θεραπείες πολύ ακριβές ακόμα και για το βρετανικό κρατικό σύστημα υγείας. Μπορεί να ξεκινήσει θεραπείες μέσα σε μερικές ημέρες και όχι εβδομάδες ή μήνες όπως οι κοινοί θνητοί και να έχει πρόσβαση σε εξετάσεις που δεν είναι ακόμα διαθέσιμες από το δημόσιο σύστημα υγείας», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
«Αν και το παλάτι δεν έχει δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για την διάγνωση του Καρόλου, τα σενάρια στον βρετανικό τύπο δίνουν και παίρνουν. Ειδικοί λένε στα βρετανικά tabloid πως οι εξετάσεις που έκανε ο Βασιλιάς πριν από την επέμβαση στον προστάτη μπορούν να ανιχνεύσουν καρκίνο σε κοντινές περιοχές όπως η ουροδόχος κύστη ή η ουρήθρα. Το ενδοσκόπιο μπορεί επίσης όπως λένε να ανιχνεύσει αίμα στα ούρα, τα οποία θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι κάτι αιμορραγεί από τα νεφρά», μετέδωσε το δελτίο ITV.
«Πολλοί στη Βρετανία εκτιμούν ότι ίσως να μην ανακοινωθεί ποτέ επίσημα το ακριβές πρόβλημα του Καρόλου. Αφού όπως επισημαίνεται ο στόχος της δημοσιοποίησης ήταν να σταλεί ένα μήνυμα στήριξης σε όσους δίνουν μάχη με τον καρκίνο και επιπλέον να φανεί ότι η ασθένεια δεν κάνει διακρίσεις», ανέφερε η Φλώρα Σταυρίδη, παθολόγος και ογκολόγος.
Έντονες αντιδράσεις για τον προσωπικό γιατρό
Ανησυχία εκφράζεται για τον γιατρό τον οποίο ο Κάρολος διόρισε επικεφαλής της ιατρικής ομάδας των βρετανικών ανακτόρων καθώς σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο ο δόκτωρ Μάικλ Ντίξον είναι υπέρμαχος της ομοιπαθητικής και της βοτανοθεραπείας, όπως και ο ίδιος ο βασιλιάς.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόκειται για στενό σύμβουλο του Καρόλου επί 22 χρόνια στον οποίο πολλοί Βρετανοί επιρρίπτουν τα προβλήματα υγείας του βασιλιά καθώς.
Πάντως, σύμφωνα με τον Guardian, ενώ ο Ντίξον είναι επικεφαλής της ιατρικής ομάδας, ο ρόλος αυτός για πρώτη φορά δεν συνδυάζεται με τον ρόλο του γιατρού του μονάρχη. Στα καθήκοντά του ωστόσο συμπεριλαμβάνεται η συνολική ευθύνη για την υγεία του Καρόλου και της ευρύτερης βασιλικής οικογένειας, ακόμα και η εκπροσώπησή τους σε συνομιλίες με την κυβέρνηση.