Νέα στοιχεία για την υπόθεση των υποκλοπών από τον Βασίλη Λαμπρόπουλο ο οποίος αποκαλύπτει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για μυστηριώδη ταξίδια των επιχειρηματιών που σχετίζονται με την εγκατάσταση του Predator στην Ελλάδα ως συνοδοί κρατικών αξιωματούχων σε χώρες της Μέσης Ανατολής.
Με νωπό ακόμη το καταδικαστικό ψήφισμα – κόλαφο του ευρωκοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα με αιχμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων και τις εξοντωτικές αγωγές κατά δημοσιογράφων και των Μέσων Ενημέρωσης που έκαναν αποκαλύψεις για το σκάνδαλο, το «Βήμα της Κυριακής» φέρνει νέα στοιχεία για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Ο αστυνομικός συντάκτης του «Βήματος», Βασίλης Λαμπρόπουλος σε εκτενές ρεπορτάζ στο «Βήμα» αποκαλύπτει νέα στοιχεία για το σκάνδαλο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για το ρόλο κρίσιμης υπηρεσίας και της ΕΛ.ΑΣ εκτός από την ΕΥΠ, για μυστηριώδη ταξίδια των επιχειρηματιών που σχετίζονται με την εγκατάσταση του Predator στην Ελλάδα ως συνοδοί κρατικών αξιωματούχων σε χώρες της Μέσης Ανατολής και για το πώς τελικά εγκαταλείφθηκε το σύστημα συνακροάσεων της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ Βασίλη Λαμπρόπουλου φαίνεται ότι ένας δεύτερος πόλος παρακολουθήσεων είχε δημιουργηθεί και μέσω της ένταξης άσχετων τηλεφωνικών αριθμών σε τρέχουσες ποινικές έρευνες και αυτό επιτυγχανόταν με την τοποθέτηση αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ σε συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Ταξίδια στη Μέση Ανατολή με το… Predator
Του ψηφίσματος – ράπισμα του Ευρωκοινοβουλίου που εκθέτει τη χώρα στο εξωτερικό είχε προηγηθεί και η μαύρη λίστα των ΗΠΑ για μη έκδοση βίζα σε εκπροσώπους και όσους σχετίζονται με τις εταιρείες Intellexa και Cytrox, όπως οι επιχειρηματίες Λαβράνος και Μπίτζιος, αλλά και ο Γρηγόρης Δημητριάδης που φέρεται να σχετίζεται μαζί τους, όπως παρατηρεί το «Βήμα».
Στα στοιχεία από την έρευνα των δικαστικών αρχών που αποκαλύπτει η εφημερίδα προκύπτει ότι με βάση ντοκουμέντα οι εν λόγω επιχειρηματίες φαίνεται ότι είχαν ταξιδέψει ως συνοδοί κυβερνητικών στελεχών σε χώρες της Μέσης Ανατολής και σε χώρες που έχουν συσχετιστεί με την προώθηση του παράνομου λογισμικού.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Θα πάει κανείς φυλακή σε αυτή τη χώρα για το predator και τα υποκλοπές; Είμαστε η χώρα της ατιμωρησίας και η Ευρώπη το ξέρει αυτό, το ευρωκοινοβούλιο ξέρει τι ψηφίζει».
Αίσθηση πάντως προκάλεσε στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου και η δημόσια προτροπή του Άδωνη Γεωργιάδη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει μήνυση σε βάρος του Γρηγόρη Δημητριάδη.
«Όσο ο κ. Ανδρουλάκης δεν κάνει μήνυση σε κανένα από όσους κατηγορεί δείχνει ότι έχει λερωμένη τη φωλιά του για να ”κάνει την πάπια”», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ενώ, ο Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ επεσήμανε: «Δεν θα υπήρχε αποκάλυψη αυτής της ζοφερής υπόθεσης αν ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πήγαινε α καταγγείλει την απόπειρα παγίδευσης του κινητού με τ λογισμικό predator. Υπήρχε μια ασπίδα από την παράταξη του κ. Μητσοτάκη προς τον κ. Δημητριάδη και τους επιχειρηματίες που είχαν τα παράνομα λογισμικά και δεν κλήθηκαν ποτέ».
Η διερεύνηση της υπόθεσης των παράνομων παρακολουθήσεων διεξάγεται από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου.